ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ: ΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΑΙΡΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ AΜΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ – ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Ο ΚΑΝΑΔΑΣ

Eν μέσω πολέμου στην Ουκρανία, το Ηνωμένο Βασίλειο άρει την απαγόρευση εξαγωγών της αμυντικής βιομηχανίας που είχε επιβληθεί στην Τουρκία, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι ο Καναδάς στοχεύει επίσης να χαλαρώσει την απαγόρευση.

«Μιλήσαμε με την υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας. Παρακολουθήσαμε τα θέματα που ήρθαν στο προσκήνιο στη συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον και του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε αυτήν την αίθουσα πριν από περίπου 15 ημέρες», είπε ο Τούρκος υπουργός, τονίζοντας ότι ένα από τα θέματα αφορά την προμήθεια κινητήρων του TFX National Combat Aircraft, ένα από τα πολυαναμενόμενα αμυντικά έργα της Τουρκίας.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει άρει τους περιορισμούς στις εξαγωγές. Είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό», είπε ο Τσαβούσογλου.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι θέλουν να βελτιώσουν τη συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο σε σημαντικά αμυντικά έργα, συμπεριλαμβανομένων πολεμικών αεροσκαφών, πολεμικών πλοίων και αεροπλανοφόρων.

Προηγουμένως, ορισμένοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, και συγκεκριμένα ο Καναδάς, ακύρωσαν τις άδειες εξαγωγής για τεχνολογία drone στην Τουρκία αφού κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χώρα πούλησε τον εξοπλισμό στις στρατιωτικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια του πολέμου στην κατεχόμενη από την Αρμενία περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Τα εξαρτήματα που υπόκεινται στο εμπάργκο περιελάμβαναν συστήματα κάμερας για μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) που κατασκευάζονται από το Baykar, τα οποία χρησιμοποιούνται τώρα και κατά της Ρωσίας από τον ουκρανικό στρατό. Οι άδειες εξαγωγών ανεστάλησαν το 2019 κατά τη διάρκεια τουρκικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων στη Συρία. Οι περιορισμοί στη συνέχεια χαλαρώθηκαν αλλά επιβλήθηκαν εκ νέου κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο Τσαβούσογλου συνέχισε λέγοντας ότι ορισμένες χώρες, «όπως ο Καναδάς», έχουν ήδη λάβει μέτρα σχετικά με τη χαλάρωση των περιορισμών στην αμυντική βιομηχανία.

 

 

 

 

 

Πηγή: Via Diplomacy.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *