ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΝΕΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΟΙΚ ΓΙΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΟΥ ΤΕΠΙΧ ΙΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΕΓΓΥΟΔΟΣΙΑΣ

Η κυβέρνηση συγκάλεσε μια ακόμη σύσκεψη ζητώντας από τις τράπεζες αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των εκταμιεύσεων προς την πραγματική οικονομία τόσο μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ όσο και μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας.

Η επιτάχυνση των χρόνων εκταμίευσης των δανείων που χορηγούνται  στα πλαίσια των διαφόρων χρηματοδοτικών προγραμμάτων βρέθηκε την Τρίτη (21/07) για άλλη μια φορά το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο της νέας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των διοικήσεων των συστιμικών τραπεζών.

Κάνοντας πράξη τις δεσμεύσεις της για αυστηρή παρακολούθηση των τραπεζών αναφορικά με την ταχύτητα εκταμίευσης των δανείων τόσο μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ όσο και μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας, η κυβέρνηση συγκάλεσε χθες μια ακόμη σύσκεψη όπου ζήτησε από τις τράπεζες αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των εκταμιεύσεων προς την πραγματική οικονομία και ιδιαίτερα προς τις επιχειρήσεις που έχουν κτυπηθεί από την πανδημία του κορωνοϊού.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών τονίζει στο News247.gr ότι «η στήριξη της πραγματικής οικονομίας με χρηματοδοτήσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να εξασφαλιστούν συνθήκες επαρκούς ρευστότητας σε όλο το φάσμα της αγοράς αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής για τις τράπεζες».

Το μήνυμα αυτό στέλνει με κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση στις διοικήσεις των τραπεζών, καθιστώντας σαφές ότι οι χρηματοδοτήσεις πρέπει να είναι αθρόες ώστε να προστατευτεί ο παραγωγικός ιστός της χώρας. Οι πιέσεις στις τράπεζες θα ενταθούν το επόμενο διάστημα γιατί η κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει το ενδεχόμενο η χώρα τον Οκτώβριο να έχει κερδίσει την υγειονομική μάχη, αλλά να κλείνουν μαζικά οι επιχειρήσεις εξαιτίας των προβλημάτων που προκάλεσε η κρίση.

Η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη για την πορεία των εκταμιεύσεων μέχρι σήμερα και ενδεικτική είναι άλλωστε η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα ο οποίος  αναγνώρισε πριν λίγες ημέρες ότι ο αριθμός των δανείων που έχουν ήδη εκταμιευθεί είναι μικρός. Τόνισε μάλιστα ότι υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των τραπεζών, οι οποίες έχουν δεσμευθεί να αφιερώσουν περισσότερο προσωπικό στην αξιολόγηση αιτήσεων για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί και προανήγγειλε σημαντικές εκταμιεύσεις στην αγορά μέσα στον Ιούλιο.

Προς αυτή την κατεύθυνση στο υπουργείο Οικονομίας έχει δημιουργηθεί Task Force υπηρεσιακών στελεχών, η οποία λειτουργεί υπό τον υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, Γιώργο Ζαββό, και παρακολουθεί σε καθημερινή βάση τη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού. Ο ρυθμός των νέων χρηματοδοτήσεων και η απλοποίηση των τραπεζικών πρακτικών θεωρούνται παράμετροι που θα έχουν καθοριστικό ρόλο στην ανάσχεση των επιπτώσεων της κρίσης.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης οι διοικήσεις των τραπεζών ενημέρωσαν το οικονομικό επιτελείο για την πορεία των δύο χρηματοδοτικών προγραμμάτων που έτρεξαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Συγκεκριμένα για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ ειπώθηκε ότι μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των αιτήσεων από 11.500 επιχειρήσεις και μέχρι τέλος του Ιουλίου το τραπεζικό σύστημα θα προχωρήσει στην εκταμίση των δανείων για τις 1.400 αιτήσεις που έχουν ήδη εγκριθεί. 

Για το πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας που τρέψει υπό την ομπρέλα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας οι τραπεζίτες ενημέρωσαν το υπουργείο ότι από τα κεφάλαια των 3,5 δις που είναι ο αρχικός προϋπολογισμός έχουν γίνει συμβάσεις και εκταμιεύτηκαν περί τα 2,8 δις. ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να  προχωρήσει η διαδικασία για την διάθεση στην πραγματική οικονομία και των υπολοίπων 700 εκατ.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης οι δύο πλευρές συζήτησαν και το πρόγραμμα – γέφυρα για την επιδότηση των στεγαστικών δανείων με προσημείωση την πρώτη κατοικία όσων πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού όπου οι τράπεζες εξέφρασαν την ιδιαίτερα θετική τους εκτίμηση για την συμβολή του μέτρου τόσο για του πιστούχους όσο και για το σύνολο της οικονομίας. Παράλληλα στο τραπέζι τέθηκε και το ενδεχόμενο οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν με δικά τους κεφάλαια τις επιχειρήσεις, μέχρι να αποδεσμεύονται οι πόροι των χρηματοδοτήσεων, επιταχύνοντας έτσι την λειτουργία του προγράμματος.

Πηγή: Νews247.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *