ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΗΦΙΣΙΑ ΜΕ ΑΙΓΛΗ ΚΑΙ ΚΥΡΟΣ

Του Δρ. Παναγιώτη Σφαέλου*

Οι δημοτικές εκλογές πλησιάζουν και οι πολίτες καλούνται να αξιολογήσουν τα πεπραγμένα της τελευταίας πενταετίας και να αποφασίσουν για τον μέλλον των τοπικών τους κοινωνιών. Ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πυλώνας της δημοκρατίας και μάλιστα πολύ κοντά στον πολίτη καθώς αφορά τη γειτονιά του. Η επιλογή Δημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων είναι μια διαδικασία σοβαρή και δύσκολη αφού πρέπει να επιλέξει κανείς ανάμεσα σε αρκετούς αξιόλογους υποψηφίους.

Η επιλογή είναι κρίσιμη καθώς καθορίζει το μέλλον των τοπικών κοινωνιών. Κατά τη γνώμη μου, τα βασικά κριτήρια επιλογής υποψηφίων είναι: η εμπειρία, οι γνώσεις και οι διοικητικές ικανότητες. Η απλή αναλογική που ισχύει σε αυτές τις δημοτικές εκλογές θα φέρει στην διοίκηση των δήμων συνεργασίες συνδυασμών οπότε πρέπει να υπάρχει θετικό κλίμα. Ο διευρυμένος Δήμος Κηφισιάς/Ν. Ερυθραίας/Εκάλης, όπου είμαι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ, έχει 14 υποψηφίους Δημάρχους και η μάχη είναι σκληρή.

Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Κηφισιάς έχει μείνει στάσιμος ενώ υπάρχουν τεράστια προβλήματα σε όλα τα επίπεδα. Η αβελτηρία των μέχρι τώρα διοικήσεων έχει δημιουργήσει προβλήματα στην ασφάλεια και την καθαριότητα ενώ οι κακοτεχνίες σε δρόμους και πεζοδρόμια κάνουν ακόμα χειρότερη την καθημερινότητα των δημοτών, ειδικά όσων έχουν κινητικά προβλήματα. Η Κηφισιά έχει χάσει την αίγλη της και η πορεία βαίνει καθοδική.

Στην κατάσταση αυτή εμείς απαντάμε ότι ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ! Η Κηφισιά χρειάζεται επανεκκίνηση και φυγή προς τα εμπρός. Να φύγουμε από νοοτροπίες του παρελθόντος που κρατούν την πόλη μας στάσιμη. Οι λύσεις που προτείνει ο Δημοτικός Συνδυασμός  ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΡΑ είναι απλές, εφικτές, άμεσα εφαρμόσιμες και μπορούν να αλλάξουν την πόλη, να την κάνουν φιλική προς τον πολίτη και να κάνουν την καθημερινότητα του ευκολότερη και πιο ευχάριστη.

Η καθαριότητα είναι βασικός πυλώνας βελτίωσης της καθημερινότητας και πρέπει να υπάρχουν συνέπειες για όσους ρυπαίνουν και κίνητρα για όσους προσέχουν και κάνουν  ανακύκλωση. Επίσης, θα πρέπει να ενισχυθεί ο στόλος των απορριμματοφόρων για να υπάρχει τακτική και εύρυθμη αποκομιδή απορριμμάτων. Δυνητικά, θα μπορούσε να υπάρξει σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην καθαριότητα για βέλτιστα αποτελέσματα.

Η ασφάλεια είναι ένα τεράστιο θέμα αφού η παραβατικότητα και η εγκληματικότητα  έχουν αυξηθεί κατακόρυφα στο Δήμο μας με καθημερινά κρούσματα ληστειών και παραβιάσεων σε οικίες. Η αστυνόμευση είναι ελλειπής με την μείωση των αστυνομικών τμημάτων. Πρέπει επομένως να αυξηθεί η αστυνόμευση και να υπάρξει και συνδρομή ιδιωτικής ασφάλειας αν είναι απαραίτητο. Ο δημότης πρέπει να νιώθει ασφάλεια για τον ίδιο και την οικογένεια του.

Ένα άλλο θέμα είναι το οδικό δίκτυο της πόλης. Χρειάζεται αποκατάσταση των κακοτεχνιών των δρόμων και των πεζοδρομιών. Το κυκλοφοριακό θα είναι προτεραιότητα μας και ιδιαίτερα η κίνηση γύρω από τον σταθμό του ΗΣΑΠ. Η ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ θα εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για διάνοιξη και ασφαλτόστρωση νέων δρόμων και την διευκόλυνση της διαμπερούς κυκλοφορίας. Επίσης, θα δώσουμε προτεραιότητα στις διαβάσεις για ΑΜΕΑ με αυστηρές ποινές για όσους τις παραβιάζουν και σταθμεύουν εκεί.

Η ΕΠΕΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ θα δώσει έμφαση στην παιδεία και το πολιτισμό που είναι συνυφασμένα με την ποιότητα της πόλης μας. Θα επιδιώξουμε την ίδρυση τμήματος πανεπιστήμιου στην πόλη αν φυσικά επιτραπεί από το Σύνταγμα. Επίσης θα ιδρύσουμε λαογραφικό μουσείο και θα ενισχύσουμε τις πολιτιστικές δράσεις του δήμου. Επίσης, τα ιστορικά κτήρια πρέπει να αναστηλωθούν και να προστατευθούν. Η ιστορική οικία του Παύλου Μελά πρέπει να συντηρηθεί και να γίνει μουσείο. Τα κτήρια της Κηφισιάς και η φυσική ομορφιά του περιβάλλοντος δίνουν αίγλη και προστιθέμενη αξία στο Δήμο.

Ένας βασικός πυλώνας του προγράμματος μας είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δήμου. Θα ενισχύσουμε την ψηφιακή λειτουργία του Δήμου με σκοπό την δραστική μείωση της γραφειοκρατίας με τη δημιουργία ηλεκτρονικού ΚΕΠ. Επίσης, θα δημιουργήσουμε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα επικοινωνίας δημοτών και Δήμαρχου ώστε να επιλύονται άμεσα τα καθημερινά τοπικά προβλήματα σε όλες τις περιοχές του δήμου (πχ. λακκούβες, καμένες λάμπες κ.α.). Εμείς θέλουμε έναν Δήμαρχο που να είναι κοντά στον πολίτη και όχι κλεισμένος στο γραφείο του, έναν Δήμαρχο με γνώση του προβλημάτων του Δήμου ανά πάσα στιγμή. Να υπάρχει, δηλαδή, μια αλληλεπίδραση ανάμεσα σε Δήμαρχο και δημότες ώστε και οι δημότες να είναι ενεργοί πολίτες που συμμετέχουν στην ζωή της πόλης τους.

Η επένδυση στις νέες τεχνολογίες είναι πολύ σημαντική και πρέπει να γίνει πράξη. Υπάρχουν ευρωπαϊκά κονδύλια που πρέπει να απορροφηθούν αρκεί να αρχίσουμε να δημιουργούμε καινοτόμες υπηρεσίες και δράσεις. Ο Δήμος Τρικάλων στη Θεσσαλία είναι ένας δήμος πρότυπο και αυτό γιατί με καινοτόμες δράσεις μπόρεσε και απορρόφησε ευρωπαϊκά κονδύλια. Το ίδιο μπορεί να γίνει και στην Κηφισιά, αρκεί η νέα διοίκηση να προχωρήσει σε καινοτόμες λύσεις χρόνιων προβλημάτων. Και ο Γιώργος Παπαδόπουλος, έμπειρος αυτοδιοικητικός, με την δυναμική ομάδα ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ μπορεί να αλλάξει την όψη του Δήμου καθώς συνδυάζει νέες ιδέες, ικανούς συμβούλους και όρεξη για  δουλειά.

Η ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ δεν είναι απλώς ένα σύνθημα, είναι μια νέα νοοτροπία γιατί θέλουμε και μπορούμε να έχουμε μια Κηφισιά με αίγλη αντάξια του λαμπρού παρελθόντος της.

 

* Ο Δρ. Παναγιώτης Σφαέλος είναι Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Κηφισιάς/Ν. Ευρθραίας/Εκάλης με τον Συνδυασμό ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ του Γιώργου Παπαδόπουλου. Ο Παναγιώτης Σφαέλος είναι Διδάκτωρ Ευρωπαϊκού Δικαίου του Πανεπιστημίου Kent, Νομικός, Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων. Είναι Καθηγητής ΑΕΙ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

 

Το άρθρo έχει δημοσιευθεί και στο apopseis.gr

 

 

 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *