ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟ ΝΑΤΟ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ Β. ΖΕΛΕΝΣΚΙ: ΆΡΧΙΣΕ Η ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ ΤΟΥ -ΣΤΕΡΕΨΕ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙA – ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Η παραδοχή του Ζελένσκι ότι πρόθυμα απέτυχε να προειδοποιήσει τον λαό του για μια επικείμενη ρωσική επίθεση σε συνέντευξή του στην Washington Post έχει «τρυπήσει τη φούσκα» της εικόνας του, ανέφερε το δημοσίευμα την Πέμπτη.

Η αποκάλυψη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θυσίασε ζωές για χάρη της οικονομίας ήταν η πρώτη του σοβαρή επικοινωνιακή γκάφα κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με τη Ρωσία, ανέφερε η εφημερίδα.

«Αν το είχαμε ενημερώσει… τότε θα έχανα 7 δισεκατομμύρια δολάρια τον μήνα από τον περασμένο Οκτώβριο», είπε ο Ζελένσκι – ισχυριζόμενος ότι αυτή η εξαπάτηση του λαού του εμπόδισε τη Ρωσία να καταλάβει τη χώρα σε τρεις ημέρες.

«Πριν ο Ζελένσκι φαινόταν ένας εθνικός ήρωας στους Ουκρανούς», αναφέρει σήμερα η WaPo, «αλλά η παραπάνω παραδοχή προκάλεσε έναν καταρράκτη δημόσιας κριτικής άνευ προηγουμένου από την έναρξη του πολέμου».

Και συνεχίζει το αμερικανικό δημοσίευμα:

«Πολλοί Ουκρανοί εξοργίστηκαν που ο πρόεδρος έδωσε προτεραιότητα στην κατάσταση της οικονομίας και όχι στην ευημερία των πολιτών».

Αποκάλυψη Politico

Όπως διαπίστωσαν ειδικοί, για ολόκληρο τον Ιούλιο, οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες δεν συνήψαν ούτε μία σύμβαση με την Ουκρανία για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας σε αυτήν. Και αυτή η τάση έχει σκιαγραφηθεί ήδη από τα τέλη Απριλίου, γράφει το Politico.

Έτσι, πολύ σωστά οι Ουκρανοί αξιωματούχοι παραπονιούνται ότι οι Ευρωπαίοι δεν τους βοηθούν καθόλου.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουλίου, για ολόκληρο τον μήνα, καμία από τις έξι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις δεν πρόσφερε στην Ουκρανία νέα στρατιωτική βοήθεια, γράφει το Politico.

Αυτό συνέβη για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Αυτό υποδηλώνει ότι έχει επέλθει ριζική αλλαγή στην ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν στο Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία, το οποίο παρακολουθεί τη βοήθεια προς την Ουκρανία από την αρχή του πολέμου.
Ανέλυσαν τις συμβάσεις που συνήφθησαν με τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πολωνία.

Τα ευρήματα των επιστημόνων επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των δηλώσεων των Ουκρανών στρατιωτικών και πολιτικών, που λένε συνεχώς ότι οι ευρωπαϊκές χώρες τους βοηθούν πολύ λιγότερο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, ακόμη και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμφωνούν με αυτό.
Ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας που συνέταξε αυτήν την ανάλυση, Christophe Trebesh, δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία μειώνεται από τα τέλη Απριλίου.

Οι δυτικοί σύμμαχοι συναντήθηκαν πριν από μια εβδομάδα στην Κοπεγχάγη για να συζητήσουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία.

Εκεί κατάφεραν να συγκεντρώσουν προτάσεις για βοήθεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ, αλλά, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό είναι πολύ μικρότερο από ό,τι σε προηγούμενα συνέδρια.

Σύμφωνα με τον Trebes, οι δυτικές χώρες θα πρέπει να αντιμετωπίζουν την Ουκρανία με τον ίδιο τρόπο που αντιμετώπισαν την κρίση της ευρωζώνης ή την πανδημία. Στη συνέχεια έστειλαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε εξειδικευμένα ταμεία. Για παράδειγμα, το ευρωπαϊκό ταμείο που δημιουργήθηκε για την ανάκαμψη από την πανδημία έφτασε το μέγεθος των 800 δισ. ευρώ.

Και όλη η βοήθεια προς την Ουκρανία αυτή τη στιγμή είναι ασήμαντη σε σύγκριση με αυτούς τους όγκους.

Ο υπουργός Άμυνας της Λετονίας δήλωσε στο Politico ότι χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν την Ουκρανία.

Έτσι, η Γερμανία κατηγορείται συχνά ότι είναι πολύ αργή στην παράδοση σύγχρονων αρμάτων μάχης σε χώρες που έχουν συμφωνήσει να στείλουν τα άρματα μάχης της Σοβιετικής εποχής στην Ουκρανία.

«Η Ουκρανία χρειάζεται εξοπλισμό, όχι αέρα», αναφέρει η δημοσίευση σύμφωνα με έναν από τους ειδικούς.

Πηγή: Warnews247.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *