ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚIΑ : ΣYΛΛΗΨΗ 176 ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΛΟΓΩ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΩΝ ΜΕ ΓΚΙΟΥΛΕΝΙΣΤΕΣ

Την σύλληψη επιπλέον 176 στρατιωτικών οι οποίοι βαρύνονται με υποψίες για διασυνδέσεις τους με το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, το οποίο η κυβέρνηση του Προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν κατηγορεί ότι βρισκόταν πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016, διέταξαν Τούρκοι εισαγγελείς, μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Η νέα επιχείρηση της αστυνομίας συντονίστηκε από τη Σμύρνη και είχε στο στόχαστρο στρατιωτικούς σε 49 τουρκικές επαρχίες, ανέφερε το Anadolu. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι 143 λοχαγοί, ανάμεσά τους 97 εν ενεργεία, και 33 υπολοχαγοί, 11 εν ενεργεία.

Στους συλληφθέντες συγκαταλέγονται και έξι χειριστές μαχητικών αεροσκαφών F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας αναφέρει το τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο.

Οι φερόμενοι ως οπαδοί του Φετουλάχ Γκιουλέν, ισλαμιστή ιεροκήρυκα που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, βρίσκονται στο επίκεντρο της παρατεταμένης εκστρατείας καταστολής μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στα μέσα του Ιουλίου του 2016, όταν σκοτώθηκαν 250 άνθρωποι. Οι επιχειρήσεις των αρχών εναντίον του δικτύου, ή θρησκευτικού τάγματος, που αποκαλείται Χιζμέτ («Υπηρεσία») είναι ακόμα και σήμερα συχνές.

Ο ιμάμης Γκιουλέν, ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ από το 1999, ο οποίος ωστόσο διαψεύδει πως είχε την οποιαδήποτε ανάμιξη στην απόπειρα ανατροπής του Ερντογάν.

Στις εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα φυλακίστηκαν περίπου 80.000 άνθρωποι ενόψει των προσαγωγών τους σε δίκες, ενώ περίπου 150.000 δημόσιοι λειτουργοί, στρατιωτικοί, δικαστικοί, ακόμα και δημοσιογράφοι και εκπαιδευτικοί αποπέμφθηκαν, αποτάχθηκαν, ή απολύθηκαν από τις θέσεις τους.

Σύμμαχοι της Τουρκίας στη Δύση και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επικρίνει επανειλημμένα το εύρος των εκκαθαρίσεων, που για πολλούς μετατράπηκαν σε εκστρατεία πάταξης κάθε αντίστασης ή διαφωνίας στον Ερντογάν, με την τουρκική κυβέρνηση να αντιτείνει πως τα λαμβανόμενα μέτρα είναι απαραίτητα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απειλή για την τουρκική εθνική ασφάλεια και τη δημοκρατία.

 

 

 

 

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *