ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΝΓΚΑ: ΤΕΦΡΑ ΚΑΛΥΨΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ- ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Η τέφρα που κάλυψε έναν διάδρομο προσγείωσης έχει εμποδίσει τις προσπάθειες αποστολής βοήθειας προς την Τόνγκα, καθώς το μεγάλο μέγεθος της ζημιάς από την ηφαιστειακή έκρηξη και το τσουνάμι που έπληξαν το νησί έχει αρχίσει πλέον να γίνεται αισθητό.

Η Νέα Ζηλανδία προσπαθεί να στείλει καθαρό πόσιμο νερό και άλλες προμήθειες, αλλά τα αεροπλάνα της δεν μπορούν να προσγειωθούν στο κεντρικό αεροδρόμιο. Ορισμένα από τα μικρά απομακρυσμένα νησιά της Τόνγκα έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές, λένε οι ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Δύο άνθρωποι έχουν καταγραφεί ως νεκροί, αλλά με τον περιορισμό στις επικοινωνίες, υπάρχουν φόβοι ότι ο πραγματικός απολογισμός θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος.

Η Τόνγκα αποτελείται από περισσότερα από 170 νησιά διάσπαρτα σε μια περιοχή του Νότιου Ειρηνικού, περίπου στο μέγεθος της Ιαπωνίας. Λίγο περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι ζουν στην Τόνγκα, οι περισσότεροι από αυτούς στο κύριο νησί Tongatapu.

Ο ΟΗΕ ανέφερε εκτεταμένες ζημιές σε περιουσίες στις δυτικές παραλίες του Tongatapu. Στην πρωτεύουσα Nukuʻalofa, η Ύπατη Αρμοστεία της Νέας Ζηλανδίας δήλωσε ότι εκτός από την προκυμαία, η περιοχή είναι σε μεγάλο βαθμό άθικτη.

Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες για το σύμπλεγμα των νησιών Ha’apai, που βρίσκεται βόρεια του Tongatapu. Οι πτήσεις επιτήρησης έδειξαν ένα ολόκληρο χωριό κατεστραμμένο σε ένα νησί και κτίρια ισοπεδωμένα σε ένα άλλο.

Ο αναπληρωτής αρχηγός της αποστολής της Τόνγκα στην Αυστραλία, Κέρτις Τουαλανγκίνγκι, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι οι εικόνες ήταν «ανησυχητικές». «Ενδεχομένως να υπάρξουν περισσότεροι θάνατοι και απλώς προσευχόμαστε να μην ισχύει αυτό», είπε.

Την Τρίτη, η υπουργός Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας Nanaia Mahuta δήλωσε ότι «το πόσιμο νερό είναι μεταξύ των υψηλότερων προτεραιοτήτων για την Τόνγκα σε αυτό το στάδιο». Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις λένε ότι είναι πιθανό η ηφαιστειακή σκόνη και το τσουνάμι να έχουν μολύνει τα αποθέματα πόσιμου νερού της Τόνγκα.

https://twitter.com/GE0_Twitts/status/1483291333620084741?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1483291333620084741%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Feleftherostypos.gr%2Fdiethni%2F888811-tongka-tefra-kalypse-ta-panta-problimata-me-tin-apostoli-boitheias-kai-tis-tilepikoinonies%2F

Οι επικοινωνίες με το νησιωτικό σύμπλεγμα έχουν επίσης διακοπεί, μετά από την καταστροφή του μοναδικού υποβρύχιου καλωδίου τηλεπικοινωνιών που συνδέει την Τόνγκα με τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι κάτοικοι της Τόνγκα που ζουν στο εξωτερικό περιμένουν ακόμα με αγωνία νέα από συγγενείς και αγαπημένα πρόσωπα στην πατρίδα τους, καθώς οι αναφορές λένε ότι μπορεί να χρειαστούν έως και δύο εβδομάδες για να αποκατασταθούν οι γραμμές τηλεφώνου και Διαδικτύου.

Ο Ερυθρός Σταυρός είπε ότι ακόμη και τα δορυφορικά τηλέφωνα, που χρησιμοποιούνται από πολλές υπηρεσίες βοήθειας, είχαν προβλήματα λόγω των επιπτώσεων του νέφους τέφρας.

Η έκρηξη έγινε αισθητή μέχρι και τις ΗΠΑ. Στο Περού, δύο άνθρωποι πνίγηκαν εξαιτίας ασυνήθιστα ψηλών κυμάτων, ενώ οι παραλίες κοντά στην πρωτεύουσα Λίμα έκλεισαν μετά από πετρελαιοκηλίδα που σημειώθηκε, ως συνέπεια του τσουνάμι.

Mε πληροφορίες από: BBC

 

 

 

Πηγή: Eleftherostypos.gr

 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *