ΑΠΟΨΕΙΣ
ΤΙ ΑΛΛAΖΕΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΛΗΜΜΕΛΛHΜΑΤΑ ΣΕ ΒAΡΟΣ ΑΝΗΛIΚΩΝ

Του Κωνσταντίνου Τζαβάρα*

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες στη Βουλή από τον Πρωθυπουργό αποτελούν αποτελεσματική νομοθετική παρέμβαση στον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου που προβλέπει και τιμωρεί την σεξουαλική κακοποίηση ανδρών και γυναικών αλλά και τη σεξουαλική βία εναντίον ανηλίκων προσώπων.

Ειδικότερα, όσον αφορά το θέμα της αυστηροποίησης του πλαισίου των ποινών, θεωρώ ότι απαιτείται η ειδική πρόβλεψη ως αυτοτελούς κακουργήματος του βιασμού ανηλίκων. Σύμφωνα με τον ισχύοντα ποινικό κώδικα, το άρθρο 336 προβλέπει και τιμωρεί το βιασμό, πλην όμως δεν περιέχει καμία διάταξη που να αφορά ειδικώς τον βιασμό των ανηλίκων προσώπων.

Η σημερινή ανάγκη που επιβάλλει την τιμωρία ως ιδιαιτέρου εγκλήματος του βιασμού ανηλίκων δικαιολογείται από την ανάγκη προστασίας ταυτόχρονα της σεξουαλικής ελευθερίας του προσώπου, αλλά και της ανηλικότητας ως ιδιαίτερου εννόμου αγαθού που προστατεύεται από την έννομη τάξη.

Παράλληλα, απαιτείται νομοθετική παρέμβαση στο θέμα της παραγραφής των εγκλημάτων εναντίον της γενετήσιας ελευθερίας. Δηλαδή, όλων των εγκλημάτων που προβλέπει το 19ο κεφάλαιο του ποινικού κώδικα. Μέχρι σήμερα και με βάση το άρθρο 113 παρ.4, η παραγραφή των κακουργημάτων που έχουν τελεστεί εναντίον ανηλίκων αναστέλλεται μέχρις ότου ενηλικιωθεί ο ανήλικος.

Αυτό σημαίνει ότι μόνο για τα κακουργήματα που διαπράττονται εις βάρος ανηλίκων προσώπων αναστέλλεται η παραγραφή, η οποία αρχίζει μετά την ενηλικίωση του ανήλικου προσώπου.

Απαιτείται, λοιπόν, να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση του ιδίου περιεχομένου και για τις περιπτώσεις των πλημμελημάτων που τελούνται εναντίον ανηλίκων προσώπων. Δεν υπάρχει στον ποινικό κώδικα αντίστοιχη με αυτή του άρθρου 113 παρ.4, δηλαδή για τα πλημμελήματα εναντίον των ανηλίκων η παραγραφή αρχίζει να «τρέχει» από την επόμενη ημέρα που διαπράχθηκε η πράξη.

Μετά τις συνταρακτικές αποκαλύψεις που έχουν συγκλονίσει το πανελλήνιο επιβάλλεται η ανάγκη ρύθμισης όλων των ζητημάτων κατά τέτοιο τρόπο που να ικανοποιείται η επιθυμία για κάθαρση σε όλους τους χώρους της επαγγελματικής, της εργασιακής, της πολιτιστικής, της καλλιτεχνικής και, ευρύτερα, της κοινωνικής ζωής εις τρόπον ώστε να προστατεύεται η γενετήσια ελευθερία και η αξιοπρέπεια των προσώπων, ενηλίκων και ανηλίκων, ανδρών και γυναικών.

Οι παρεμβάσεις, λοιπόν, που ανακοινώθηκαν χθες από τον Πρωθυπουργό αποτελούν την πιο εύστοχη και την πιο αποτελεσματική παρέμβαση που ανταποκρίνονται απολύτως σ’ αυτή την αναγκαιότητα.

*Ο Κωνσταντίνος Γ. Τζαβάρας είναι βουλευτής Ηλείας ΝΔ, δικηγόρος και μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Ποινικολόγων

 

 

(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *