ΕΥΡΩΠΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ: ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Έπειτα από μια μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης σε συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης που θα επιτρέψει στις οικονομίες τους να ξεπεράσουν το πλήγμα από την παγκόσμια πανδημία του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, χρειάστηκαν πάνω από τέσσερις ημέρες και νύχτες συνομιλιών, συχνά τεταμένων, ώστε οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν ως προς τις λεπτομέρειες αυτού του γιγαντιαίου σχεδίου ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στους Ευρωπαίους ηγέτες των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Ταμείο Ανάκαμψης, μετά από πέντε ημέρες διαπραγματεύσεων, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με tweet στις 6:31 το πρωί της Τρίτης.

Μισέλ: Σωστή συμφωνία για την Ευρώπη αυτή τη στιγμή

Πηγή: AP Photo

«Πετύχαμε μια συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Ήταν πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις σε πολύ δύσκολους καιρούς για όλους τους Ευρωπαίους. Ήταν ένας μαραθώνιος, ο οποίος ολοκληρώθηκε με επιτυχία για όλα τα 27 κράτη-μέλη, αλλά ειδικά για τους πολίτες. Πρόκειται για μια καλή συμφωνία. Πρόκειται για μια ισχυρή συμφωνία. Το πιο σημαντικό είναι ότι πρόκειται για τη σωστή συμφωνία για την Ευρώπη αυτή τη στιγμή», τόνισε ο Σαρλ Μισέλ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προσέθεσε ότι «επιδείξαμε συλλογική ευθύνηκαι αλληλεγγύη κι επίσης αποδείξαμε την πίστη μας σε ένα κοινό μέλλον. Αυτή η συμφωνία στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι μία δύναμη που αναλαμβάνει δράση. Διαπραγματευτήκαμε για τα χρήματα, αλλά βεβαίως είναι πολλά περισσότερα από τα χρήματα, αφορά τους εργαζόμενους, τις οικογένειές τους, τις δουλειές τους, την υγεία τους. Είναι η πρώτη φορά που ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός είναι άμεσα συνδεδεμένος με τους στόχους για το κλίμα. Είναι η πρώτη φορά που ο σεβασμός του κράτους δικαίου είναι από τα βασικά κριτήρια για δαπάνες του προϋπολογισμού».

Ο Μισέλ κατέληξε ότι «το μήνυμα που στέλνουμε είναι ένα μήνυμα εμπιστοσύνης και είναι ένα μήνυμα απαραίτητο σε μία στιγμή κατά την οποία η Ευρώπη και ο κόσμος έχουν χτυπηθεί από μία κρίση άνευ προηγουμένου».

Φον Ντερ Λάιεν: Μια ιστορική στιγμή

Πηγή: ΙΝΤΙΜΕ/European Union

Από την πλευρά της η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σημείωσε ότι «πρόκειται για μιαιστορική στιγμή για την Ευρώπη» και επεσήμανε ότι «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια από τις πιο δύσκολες κρίσεις για την οικονομία και την υγεία, αλλά η Ευρώπη καταφέρνει να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση με έναν πραγματικά αποτελεσματικό τρόπο έχοντας εργαστεί πολύ σκληρά κι αυτό θα ωφελήσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ενώ συνδέει την αλληλεγγύη με την ευθύνη. Αλληλεγγύη γιατί και τα 27 κράτη-μέλη μαζί στηρίζουν το NextGenerationEU και ευθύνη γιατί το NextGenerationEU δεν δείχνει μόνο το δρόμο για έξοδο από την κρίση αλλά επίσης είναι το παράδειγμα για μία πιο ανθεκτική Ευρώπη».

Μητσοτάκης: Ήταν ένας δίκαιος συμβιβασμός

Πηγή: ΙΝΤΙΜΕ/European Union

«Ήταν ένας εύλογος και δίκαιος συμβιβασμός. Καταλήξαμε σε μια ιστορική συμφωνία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου μετά την επίτευξη συμφωνίας για το σχέδιο ανάκαμψης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Γυρίζουμε στην Αθήνα με πακέτο που ξεπερνά τα 70 δισ. ευρώ, τα οποία θα τα διαχειριστούμε με ευθύνη και σύνεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Μέρκελ: Η συμφωνία δείχνει την αποφασιστικότητα της ΕΕ

Πηγή: ΙΝΤΙΜΕ/European Union

«Η συμφωνία της ΕΕ για το ταμείο ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της κρίσης της COVID-19 δείχνει ότι η ΕΕ μπορεί να δράσει από κοινού, ακόμη και κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης κρίσης της, και ότι προτίθεται να ακολουθήσει νέα μονοπάτια όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με ασυνήθιστες συνθήκες», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό μήνυμα που στέλνεται πέραν των συνόρων της Ευρώπης ότι η ΕΕ, ακόμη και με όλα τα διαφορετικά υπόβαθρα (των κρατών μελών της), μπορεί να δράσει», δήλωσε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, χαιρετίζοντας την συμφωνία που επετεύχθη στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Μακρόν: Ένα ιστορικό βήμα

2940297.jpg
Πηγή: ΙΝΤΙΜΕ/European Union

Για «ιστορική ημέρα για την Ευρώπη» έκανε λόγο μέσω Twitter ο πρόεδρος της ΓαλλίαςΕμανουέλ Μακρόν σήμερα, λίγα δευτερόλεπτα μετά την αναγγελία από τον Σαρλ Μισέλ.

Κόντε: Ένα φιλόδοξο και αποτελεσματικό ταμείο ανάκαμψης

Πηγή: AP Photo

Η ΕΕ συμφώνησε σε ένα «φιλόδοξο» ταμείο ανάκαμψης που θα επιτρέψει στις χώρες μέλη να αντιμετωπίσουν την κρίση από την COVID-19 «με ισχύ και αποτελεσματικότητα», δήλωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

«Είμαστε ικανοποιημένοι με την έγκριση ενός φιλόδοξου σχεδίου επανεκκίνησης, το οποίο θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε την κρίση με ισχύ και αποτελεσματικότητα», δήλωσε ο Κόντε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός σημείωσε ότι το 28%, ή περίπου 209 δισεκ. ευρώ, από τα 750 δισεκ. ευρώ που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες προορίζονται για τηνΙταλία, από τα οποία περίπου 81 δισεκ. ευρώ θα δοθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων και περίπου 127 δισεκ ευρώ με τη μορφή δανείων.

 

Ρούτε: Δεν έχω καμία διαφωνία

AP_20203148411720.jpg
Πηγή: AP Photo

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα ότι οι σχέσειςτου με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες παραμένουν ισχυρές, παρά τις σκληρές διαπραγματεύσεις που σημαδεύτηκαν από εντάσεις στη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής που ήταν αφιερωμένη στο σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

«Είμαστε όλοι μας επαγγελματίες, αντέχουμε μερικές γροθιές», είπε ο Ρούτε σε δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.

«Είμαι ικανοποιημένος με τη συμφωνία αυτή, δεν έχω καμία διαφωνία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την άποψη του Ρούτε, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μετατρέπεται με τη σημερινή συμφωνία σε ένωση αναδιανομής κεφαλαίων, καθώς το σχέδιο ανάκαμψης αποτελείέκτακτο μέτρο, που δεν θα επαναληφθεί.

 

Σάντσεθ: Μια καταπληκτική συμφωνία

Η Ισπανία θα λάβει 140 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Από τα χρήματα αυτά τα 72,5 δισεκατομμύρια θα αφορούν επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα θα δοθούν με τη μορφή δανείου, εξήγησε ο Σάντσεθ.

«Είναι μια καταπληκτική συμφωνία για την Ευρώπη και μια καταπληκτική συμφωνία για την Ισπανία», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους.

«Η Ευρώπη έθεσε τις βάσεις για μια απάντηση στην κρίση covid-19 χωρίς να χάσει το όραμά της για το μέλλον», πρόσθεσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «ένα πραγματικό σχέδιο Μάρσαλ».

Η Ισπανία θα χρησιμοποιήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους για να ενισχύσει τις επενδύσεις με στόχο την ψηφιακή μεταμόρφωση της χώρας, τη μετάβασή της προς πιο πράσινες πηγές ενέργειας αλλά και την παιδεία, εξήγησε στη συνέχεια ο Σάντσεθ.

Ιταλία και Ισπανία είναι οι δύο χώρες της ΕΕ που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού.

Λεμέρ: Η συμφωνία σηματοδοτεί τη γέννηση μιας νέας Ευρώπης

«Η συμφωνία της ΕΕ για το ταμείο ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της κρίσης της covid-19 σηματοδοτεί τη γέννηση μιας νέας Ευρώπης», εκτίμησε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info.

Αυτή η νέα Ευρώπη θα είναι «πιο αλληλέγγυα, πιο πράσινη και επιπλέον πιογαλλογερμανική», πρόσθεσε ο Λεμέρ, υπενθυμίζοντας ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ευρώπη συμφώνησε να προχωρήσει σε κοινή έκδοση χρέους».

Η γαλλική κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου της για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας στις 24 Αυγούστου, εξήγησε ο Γάλλος υπουργός, προσθέτοντας ότι η χώρα του θα λάβει 40 δισεκατομμύρια ευρώ.

 

Πηγή: Cnn.gr

 

 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *