ΕΛΛΑΔΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΔΙΣ – ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ Η “ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ” ΜΕΤΑΞΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Με βασικό θέμα τον τρόπο λειτουργίας των ναών ενόψει των Χριστουγέννων συνεδριάζει σήμερα και αύριο (βάσει του ανακοινωθέντος προγράμματος) η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η συνεδρίαση πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και  Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος αναμένεται να ενημερώσει τους συνοδικούς Ιεράρχες για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε αργά χθες το απόγευμα με τον πρωθυπουργό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μακαριώτατος ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να ανοίξουν οι εκκλησίες για ατομική προσευχή (21 Δεκεμβρίου με 6 Ιανουαρίου), αλλά και και να αυξηθεί ο αριθμός των πιστών που μπορούν να παραβρίσκονται στην Θεία Λειτουργία.  Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο να τελεστούν περισσότερες Θείες Λειτουργίες τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνια, ενώ μένει να διευκρινιστεί τι θα γίνει με την Πρωτοχρονιά.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση που εξεδόθη για να νέα μέτρα, δεν υπήρξε αναφορά για τις εκκλησίες, παρά το γεγονός ότι είχαν γίνει οι σχετικές εξαγγελίες.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε από το πρωθυπουργικό γραφείο, η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και μάλιστα ο πρωθυπουργός ρώτησε για την υγεία του Αρχιεπισκόπου ενώ ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για τη σημαντική βοήθεια που έχει προσφέρει τόσο ο ίδιος, όσο και η Εκκλησία, στη συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για τα επιδημιολογικά δεδομένα σε ολόκληρη χώρα και κάλεσε την Εκκλησία να τηρήσει τα μέτρα με αυστηρότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα που συζητήθηκαν αναμένεται να τεθούν στην επιτροπή λοιμωξιολόγων προκειμένου να αποφανθεί σχετικώς.
Η νέα πρόταση προβλέπει την παρουσία ενός πιστού ανά 15 τ.μ, με ανώτατο όριο τους 25 πιστούς (από 9) και τους 50 για τους Μητροπολιτικούς Ναούς (από 25).
Επίσης, προτείνεται να είναι ανοικτές οι εκκλησίες για ατομική προσευχή, από την ερχόμενη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου και για όλη τη διάρκεια των εορτών.

Η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Στη συνομιλία που έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για τη σημαντική βοήθεια που έχει προσφέρει τόσο ο ίδιος, όσο και η Εκκλησία, στη συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Επίσης, ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για τα επιδημιολογικά δεδομένα σε ολόκληρη χώρα και συζήτησαν για το θέμα της λειτουργίας των εκκλησιών κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων στις πολύ ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν αυτή τη χρονιά. Ο Πρωθυπουργός παρέπεμψε στις αποφάσεις της Επιτροπής των ειδικών τις οποίες η κυβέρνηση θα ακολουθήσει και κάλεσε την Εκκλησία να τις τηρήσει με αυστηρότητα, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας» .

Νωρίτερα χθες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφερόμενος στην παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς τόνισε πως οι γιορτές δεν πρέπει να γίνουν αφορμή για συγχρωτισμό και πως το ωράριο μετακίνησης των πολιτών δεν θα διευρυνθεί τις γιορτινές ημέρες.
Ερωτηθείς για ενδεχόμενες αλλαγές στα προαναγγελθέντα μέτρα για τις εκκλησίες, ο κύριος Πέτσας επανέλαβε ότι θα υπάρξει επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο για να αποφασιστεί εάν θα υπάρξει μία ακόμα ημέρα λειτουργίας ή περισσότερες λειτουργίες την ημέρα των Χριστουγέννων, πάντα με την τήρηση των 9 πιστών στους απλούς ναούς και των 25 στους Μητροπολιτικούς.
Όσον αφορά το πρόσφατο συμβάν με πρόστιμα σε ναό της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, τις δηλώσεις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Νικολάου και το εάν η  κυβέρνηση εμμένει στα όσα έχει προαναγγείλει, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι θεωρεί πως «η εκκλησία μέχρι σήμερα έχει επιδείξει πραγματικά υπεύθυνη στάση όλο αυτό το διάστημα σε αυτόν τον Γολγοθά που ανεβαίνουμε όλοι μας».

Πηγή: Οrthodoxianewsagency.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *