ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ

Στις 18.00 το απόγευμα της Πέμπτης και αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για το πολυνομοσχέδιο περί των απαιτουμένων για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης αλλά και του ελληνικού προγράμματος στο κοινοβούλιο θα αρχίσει η συζήτηση σχετικά με την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση.

Την απόφαση αυτή γνωστοποίησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής

το μεσημέρι της Πέμπτης κατά την παρέμβασή του για το πολυνομοσχέδιο. Λίγες ώρες νωρίτερα, και συγκεκριμένα το βράδυ της Τετάρτης, το Μαξίμου με ανακοίνωσή του προκαλούσε τη Νέα Δημοκρατία να καταθέσει πρόταση μομφής, θεωρώντας πως η καταψήφιση αυτής της πρότασης είναι δεδομένη.

Η πρόταση δυσπιστίας εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας αφορά στη συμφωνία που αναμένεται να υπογραφεί την Κυριακή στις Πρέσπες μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων με την οποία επιλύεται η εκκρεμότητα του Μακεδονικού. Τη συμφωνία αυτή μέχρι στιγμής έχουν χειροκροτήσει ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ αλλά και οι κυβερνήσεις των συμμαχικών χωρών καθώς και οι καγκελαρίες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με έναν σπάνιο για τα ελληνικά πράγματα θετικό τρόπο έχει αντιδράσει και ο διεθνής Τύπος, ανεξαρτήτως πολιτικών προτιμήσεων, αναφορικά με την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ. 

Ωστόσο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη γειτονική χώρα από την πρώτη στιγμή σημειώθηκαν τριγμοί που προϊδεάζουν για ανακατατάξεις στα πολιτικά συστήματα των δύο χωρών. Η συμφωνία, στην υπογραφή της οποίας θα παρίσταται ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ενσωματώνει έναν πολιτικό οδικό χάρτη που αφορά και τις δύο χώρες με εκατέρωθεν δεσμεύσεις, ο οποίος θα χρειαστεί αρκετούς μήνες για να ολοκληρωθεί. Στο ίδιο το κείμενο της συμφωνίας αναφέρεται πως το χρονικό περιθώριο ολοκλήρωσής της λήγει στα τέλη του 2018, αλλά ενδεχομένως θα χρειαστούν ακόμη λίγοι μήνες για την επίλυση όλων των εκκρεμοτήτων που εμπεριέχουν τα 20 άρθρα της συμφωνίας.

Η Νέα Δημοκρατία διά στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη χαρακτήρισε τη συμφωνία αυτή ως «κακή», επισημαίνοντας πως συνιστά μείζονα εθνική υποχώρηση. Στην παρέμβασή του προς τη Βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε την εντύπωση ότι απορρίπτει στο σύνολό της τη συμφωνία, αν και επέμεινε σε δύο βασικά ζητήματα, αυτό της Μακεδονικής εθνικότητας και της Μακεδονικής γλώσσας.

Σύμφωνα με πολιτικούς και διπλωματικούς παρατηρητές στην ελληνική πρωτεύουσα, η πρόταση μομφής δεν φαίνεται να έχει τύχη υπό τους συσχετισμούς που ισχύουν αυτήν την περίοδο. Οι παραπάνω κύκλοι θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη διασφαλισμένη την καταψήφιση αυτής της πρότασης δυσπιστίας.

Ωστόσο, οι ίδιοι κύκλοι, συνεπικουρούμενοι και από πολιτικούς παράγοντες που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και διαθέτουν κανάλια επικοινωνίας με το Μαξίμου αλλά και την ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, επιμένουν πως το ζήτημα της συμφωνίας Αθηνών – Σκοπίων θα προκαλέσει τέτοιες ανατροπές, που θα αλλάξουν τον πολιτικό χάρτη της χώρας. Οι ανατροπές αυτές αφορούν κυρίως την αντιπολίτευση και ήδη τέτοιες κινήσεις έχουν καταστεί εμφανείς στον χώρο της Κεντροαριστεράς και ιδιαίτερα στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής.

Ολόκληρο το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία κατά της κυβέρνησης

Όπως αναφέρει το κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή,

«η ανακοίνωση της συμφωνίας με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της αγανάκτησης του ελληνικού λαού. Η συμφωνία αυτή συναντά την αντίθεση της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων».

Να σημειώσουμε πως οι τέσσερις πρώτοι που υπέγραψαν το κείμενο ήταν ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, και ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ ακολούθησαν αλφαβητικά οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε αφήσει υπόνοιες για διασύνδεση της πορείας της οικονομίας (και του χρέους) με το Σκοπιανό.

Πηγή:Ζougla.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *