ΑΠΟΨΕΙΣ
ΣΤΗΜΕΝΟ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Η ΕΛ.ΑΣ ΤΗΝ «ΠΑΤΗΣΕ»

Του Σάκη Μουμτζή*

Η συνταγή ήταν επιτυχημένη από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Και τότε κάποιος τηλεφώνησε στην ΕΛ.ΑΣ. πως σε μια πλατεία ήταν συγκεντρωμένοι νεαροί και όταν πήγαν τα περιπολικά δέχτηκαν επίθεση με πέτρες. Από την έρευνα αποκαλύφθηκε πως αυτός που τηλεφώνησε ήταν άτομο του αντιεξουσιαστικού χώρου. Επρόκειτο για καθαρή ενέδρα. Αν η ΕΛΑΣ εντοπίσει την προχθεσινή κλήση, ενδεχομένως να πέσει επάνω σε παρόμοια περίπτωση. 

Ποιο ήταν το σκηνικό; Υπήρχαν στην πλατεία 30—40 αντιεξουσιαστές, λόγω της ανοικτής συνέλευσης που είχε προηγηθεί. Όταν έφτασαν οι αστυνομικοί δέχτηκαν επίθεση. Στην συνέχεια ο κύριος που απήγγειλε το «ποιηματάκι» του μπροστά στις κάμερες δεν ήταν κάποιος περαστικός, αλλά υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος κίνησης της άκρας Αριστεράς. Το δε παλικάρι που όλοι είδαμε να αντιστέκεται και να ξυλοκοπείται ήταν διακεκριμένο στέλεχος του αντιεξουσιαστικού χώρου που λειτούργησε ως προβοκάτορας. Σε χρόνο—μηδέν εμφανίσθηκε μια αναρχική συλλογικότητα, με πανό, και προχώρησε σε πορεία διαμαρτυρίας. Το σκηνικό είχε στηθεί. 

Ήταν οφθαλμοφανές πως η ριζοσπαστική Αριστερά και ο ευρύτερος πολιτικός περίγυρος της– όλοι αυτοί που αντιμετωπίζουν τους ερυθροτραμπούκους ως «παιδιά» –θα επεδίωκαν να πάρουν την ρεβάνς για την πολιτική και κυρίως ηθική ήττα που υπέστησαν στην υπόθεση Κουφοντίνα. Έπρεπε πάραυτα να αλλάξει η ατζέντα και το πολιτικό κλίμα, ώστε από κατηγορούμενοι να βρεθούν κατήγοροι. 

 

Έτσι στήθηκε η παγίδα της Νέας Σμύρνης στην οποίαν η ΕΛ.ΑΣ. έπεσε μέσα. 

 

Να ξεκαθαρίσω, ευθύς εξ αρχής, πως η Αστυνομία δεν δέρνει. Μόνον συλλαμβάνει και αμύνεται όταν δέχεται επίθεση. Το θέαμα τρεις αστυνομικοί να μην μπορούν να ακινητοποιήσουν και να συλλάβουν έναν νέο, χωρίς ιδιαίτερα σωματικά προσόντα, ήταν αποκαρδιωτικό και θα πρέπει να προβληματίσει την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Αν απλώς προχωρούσαν στην σύλληψή του, χωρίς ξυλοδαρμό, ουδείς θα είχε να πει κάτι το μεμπτό. Σε οποιοδήποτε δημοκρατία του πλανήτη μας όποιος αντιστέκεται στα αστυνομικά όργανα, τότε συλλαμβάνεται με βίαιο τρόπο. Νομίζω πως ουδείς θα διαφωνήσει επ΄αυτού. Στην περίπτωση μας η βίαιη σύλληψη μετατράπηκε σε ξυλοδαρμό, κάτι το καταδικαστέο. 

Συνεπώς, όλη αυτή η ιστορία αφορούσε μια περίπτωση, απλώς αυτή  καταγράφηκε—εξάλλου γι΄αυτό στήθηκε το σκηνικό, για να καταγραφεί– και λειτούργησε ένας μηχανισμός παραπληροφόρησης που έστρεψε την κοινή γνώμη ενάντια στην Αστυνομία. 

 

Ο στόχος επιτεύχθηκε. 

Βέβαια, εκτός από τις αποκρύψεις στις οποίες αναφέρθηκα παραπάνω, αποκρύφτηκε και το γεγονός του ξυλοδαρμού μελών τηλεοπτικού συνεργείου από τους αντιεξουσιαστές, στην συνέχεια. Ενώ παραπληροφορηθήκαμε πως ο κόσμος στα μπαλκόνια χειροκροτούσε την παρέλαση των αναρχικών. Αυτός ο «κόσμος» ήταν όλο κι όλο ένα νεαρό ζευγάρι! 

Ευκαιρίας δοθείσης, ξεσπάθωσαν και οι γνωστοί πολέμιοι του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Έναν υπουργό τον κρίνουμε από το τι παρέλαβε και τι δουλειά έκανε στον υπουργείο του. Και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρέλαβε μιαν ΕΛ.ΑΣ. ευνουχισμένη και διαλυμένη και σήμερα έχουμε μιαν αστυνομία που τηρεί τον νόμο και επιβάλλει την τάξη.

Δεν υπάρχουν παρεκτροπές; Φυσικά και υπάρχουν, ελάχιστες μπροστά στον όγκο των περιστατικών που οι αστυνομικοί καλούνται να αντιμετωπίσουν, και καταγράφονται. Όμως ας δούμε και την πλευρά τους.  Μόνο τις τελευταίες ημέρες, βρέθηκαν μπροστά σε 300 επιθέσεις των οπαδών του Κουφοντίνα και αντιμέτωποι με καθημερινές πορείες. Ο Χρυσοχοϊδης είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους υπουργούς της κυβέρνησης και η ΕΛ.ΑΣ ένας κρατικός μηχανισμός που λειτουργεί αποτελεσματικά. Ας μην πετροβολούμε—εκ των έσω– αυτούς που κάνουν καλά την δουλειά τους για κάποιες αστοχίες τους. Άλλο η κριτική και άλλο η πολεμική. Την πολεμική ας την ασκούν οι αριστεροί. 

*Ο Σάκης Μουμτζής γεννήθηκε το 1953 στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο το 1971 και πήρε το πτυχίο της Νομικής το 1976. Ειναι αρθρογράφος στο Liberal.gr

Photo: Thetoc.gr

 

 

(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *