ΔΙΕΘΝΗ
ΠΩΣ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΕΝΑΝ ΠΟΛΕΜΟ ΦΘΟΡΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

Παρόλο που η Ρωσία έχει μια πολύ μεγαλύτερη δεξαμενή στρατιωτικής ηλικίας να αξιοποιήσει από την Ουκρανία, οι προσπάθειες της Ρωσίας να αντικαταστήσει τις μαχητικές της απώλειες περιορίστηκαν σε πράξεις απόγνωσης. Η Ρωσία αναγκάστηκε να κινητοποιήσει ηλικιωμένους άνδρες και η ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία του Ομίλου Wagner φέρεται να έχει στρατολογήσει Ρώσους κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που καταδικάστηκαν για σεξουαλικά εγκλήματα, για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Νωρίτερα αυτό το μήνα, εμφανίστηκε ένα βίντεο με έναν 51χρονο Ρώσο που είχε ενωθεί με τη Βάγκνερ να εκτελείται με βαριοπούλα επειδή φέρεται να αυτομόλησε στην ουκρανική πλευρά.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι μια χώρα με μεγάλο πληθυσμό μπορεί να έχει δυσκολίες στην παραγωγή μεγάλης μαχητικής δύναμης, είπε ο συνταξιούχος πεζοναύτης συνταγματάρχης Μάικλ Σαμάροφ (Michael Samarov), ο οποίος διαχειρίστηκε μια ομάδα σχεδιασμού στρατηγικής και πολιτικής για τη Ρωσία, την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ που συμβούλεψε τον πρόεδρο των Μικτών Επιτελείων.

«Η Ουκρανία κινητοποίησε πλήρως την κοινωνία της αρχικά», είπε ο Σαμάροφ στο Task & Purpose. «Η Ρωσία, για διάφορους λόγους, δεν έχει και αγωνίζεται να το κάνει. Μέρος αυτού είναι το εγγενές πλεονέκτημα της στρατηγικής άμυνας. Όταν η χώρα σου δέχεται εισβολή και η ίδια σου η ύπαρξη απειλείται, η δικαιολογία είναι αυτονόητη. Ενώ είναι ξεκάθαρο ότι παρά τις καλύτερες προσπάθειες του καθεστώτος Πούτιν, η δικαιολογία δεν είναι αυτονόητη στη Ρωσία».

Αν και πολλοί Ουκρανοί και Ρώσοι έχουν εγκαταλείψει τις χώρες τους από την έναρξη της σύγκρουσης, η Ουκρανία μπόρεσε να διατηρήσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της που μπορεί να υπηρετήσει στη μάχη, ενώ πολλοί Ρώσοι ικανοί για στρατιωτική θητεία τράπηκαν σε φυγή για να αποφύγουν τη στράτευση, είπε.

Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι (Volodymyr Zelensky) πρέπει να διατηρήσει τη λαϊκή υποστήριξή του, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν χρειάζεται να ανησυχεί μήπως ψηφιστεί από το αξίωμα, είπε ο Σαμάροφ. Ο Ζελένσκι πρέπει επίσης να διασφαλίσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να παρέχουν στη χώρα του στρατιωτική βοήθεια.

Όσο η Ουκρανία συνεχίζει να λαμβάνει δυτική στρατιωτική βοήθεια, θα έχει ένα κρίσιμο πλεονέκτημα έναντι των Ρώσων, παρόλο που ο αγώνας μπροστά δεν θα είναι εύκολος, δήλωσε ο συνταξιούχος πεζοναύτης συνταγματάρχης Τζ. Ντ. Ουίλιαμς (J.D. Williams), ερευνητής αμυντικής πολιτικής της RAND Corporation.

«Νομίζω ότι το μεγάλο ερώτημα είναι «θα μπορούσαν να ξαναπάρουν την Κριμαία;» είπε ο Ουίλιαμς στο Task & Purpose. «Νομίζω ότι η Ρωσία θα το έβλεπε διαφορετικά. Αλλά μπορούσα να δω την Ουκρανία να συνεχίζει να έχει το πλεονέκτημα και να κάνει κέρδη παντού αλλού στη χώρα».

Επειδή η Ουκρανία έχει κινητοποιήσει ολόκληρο τον πληθυσμό της για πόλεμο, τα ουκρανικά στρατεύματα είναι καλύτερα εκπαιδευμένα και εξοπλισμένα από τις δυνάμεις αντικατάστασης που έχει στείλει η Ρωσία στην πρώτη γραμμή, δήλωσε η Καρολίνα Χιρντ, αναλύτρια επί της Ρωσίας στο Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου στην Ουάσιγκτον.

«Έτσι βλέπουμε να παίζει αυτός ο πόλεμος φθοράς»είπε η Χιρντ στο Task & Purpose. «Οι ρωσικές δυνάμεις είναι κολλημένες σε μικρούς οικισμούς – ειδικά στο Ντονμπάς γύρω από το Μπαχμούτ – κολλημένες σε μικρότερους, επιχειρησιακά ασήμαντους οικισμούς, με μεγάλες απώλειες στις επιχειρήσεις για την κατάληψη αυτών των οικισμών και στη συνέχεια καλύπτουν τα κενά στις δυνάμεις με βιαστικά επίστρατους, κακώς εκπαιδευμένους νεοσύλλεκτους, πρακτική που φυσικά θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες απώλειες».

Ο ουκρανικός στρατός έχει επίσης επωφεληθεί από την εκπαίδευση του ΝΑΤΟ και έχει δημιουργήσει αξιωματικούς υψηλότερης ποιότητας από τους Ρώσους, είπε η Χιρντ. Εν τω μεταξύ, ο ρωσικός στρατός έχασε επίσης μεγάλο αριθμό αξιωματικών κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, στερώντας τις δυνάμεις του από τους καλύτερα εκπαιδευμένους ηγέτες του«και αυτό μεταφέρεται στο χαμηλότερο επίπεδο νεοσύλλεκτων υπηρεσιών», είπε.

«Συγκριτικά, η Ουκρανία φαίνεται πολύ πιο ικανή να απορροφήσει και να προωθήσει τις απώλειες μάχης από τα ρωσικά στρατεύματα», είπε η Χιρντ. «Το γεγονός ότι η Ρωσία δέχεται τόσο υψηλές μαχητικές απώλειες και δεν είναι σε θέση να διατηρήσει σημαντικά επιχειρησιακά κέρδη θα είναι συνεχιζόμενη εις βάρος της».

Με συνεχή εκπαίδευση και όπλα από τους δυτικούς εταίρους της, η Ουκρανία μπορεί να συνεχίσει να πολεμά τα επόμενα χρόνια, είπε.

 

Πηγή: Pentapostagma.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *