ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΥΡΕΤΟΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ Ο ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΔΝΤ ΚΑΙ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

Λιγότερες από 24 ώρες απομένουν για την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup που θα αποφασίσει το τι μέλει γενέσθαι με το ελληνικό χρέος και η αγωνία για την κυβέρνηση χτυπάει κόκκινο καθώς μέχρι στιγμής όλα είναι στον αέρα με την Γερμανία μάλιστα να έχει τοποθετηθεί ευθέως ότι είναι κατά οποιασδήποτε ρύθμισης του χρέους αυτή την ώρα.

Στα παρά πέντε της αυριανής συνεδρίασης και αφού η κυβέρνηση έχει ψηφίσει στη Βουλή τα επώδυνα μέτρα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, έδειξε ότι είναι αυτός που ελέγχει το παιχνίδι διαμηνύοντας μέσω του εκπροσώπου του στην εφημερίδα Bild σχετικά με περαιτέρω ελαφρύνσεις ή επιμήκυνση αποπληρωμής δανείων ότι: «Δεν επίκεινται τέτοια μέτρα για το χρέος».

Πάντως Ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται η Καθημερινή, αναφέρει πως “όλα παραμένουν αναοιχτά μέχρι να συμφωνηθούν, όλα μαζί, την τελευταία στιγμή”.

Στις Βρυξέλλες, σήμερα αναμενόταν να συνεδριάσει το Washington Group με στόχο να βρεθεί συμβιβασμός ανάμεσα σε Γερμανία και ΔΝΤ και να βρεθούν μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να ανακοινωθούν αύριο.

Mε δεδομένο ότι ο χρόνος πιέζει, στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι οι πιθανότητες για συμφωνία παραμένουν 50-50 και αξιωματούχος εκτιμούσε ότι ίσως θα πρέπει να γίνει άλλο ένα έκτακτο Εurogroup νωρίτερα από την προγραμματισμένη τακτική συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου.

Γαλλικό πρακτορείο

Στο μεταξύ το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP υποστηρίζει σε δημοσίευμά του ότι οι χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ είναι πολύ κοντά στην επίτευξη ενός συμβιβασμού, που θα ανοίξει το δρόμο για μία παγκόσμια συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στις διεθνείς χρηματαγορές το 2018 με τη λήξη του προγράμματος υποστήριξης και επικαλείται πηγές με γνώση της πορείας της διαπραγμάτευσης.

Στο ίδιο τηλεγράφημα υπογραμμίζεται η έκκληση της ελληνικής πλευράς για συμφωνία μεταξύ των δανειστών για το χρέος προτάσσοντας τη σημερινή δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με την σημείωση όμως ότι, η έκκληση Τσακαλώτου βρίσκει την αντίσταση από τη Γερμανία λίγο πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο όπως αναφέρουν πηγές του πρακτορείου Ευρωπαίοι και ΔΝΤ είναι πολύ κοντά στην επίτευξη ενός συμβιβασμού.

LIBERAL.GR

Related Post