ΓΕΥΣΗ
ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΩ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ

Του Νικόλα Γεωργιακώδη.

Οι παρακάτω νόστιμες διευθύνσεις σε Πλάκα και Μοναστηράκι, σερβίρουν προσεγμένες γεύσεις για κάθε γούστο – από γκουρμέ πιάτα μέχρι… μπακαλιάρο σκορδαλιά – σε καλές και vfm τιμές.

Μπόνους, η αίσθηση ότι γίνεσαι και λίγο τουρίστας στην πόλη σου.

7 Food Sins
Πλατεία Φιλομούσου Εταιρείας 1, Πλάκα, τηλ.: 210 7011108

Το πανέμορφο νεοκλασικό της πλατείας Φιλομούσου Εταιρίας αποτελεί ιδανικό καταφύγιο για τις γκουρμέ προτάσεις του Δήμου Σαμουράκη, οι οποίες τιμήθηκαν με τη διάκριση Bib Gourmand από τον Michelin. Στο 7 Food Sins, το οποίο από φέτος σερβίρει και στην ταράτσα του, κάτω από τον ίσκιο της Ακρόπολης δοκιμάζουμε ταρτάρ wagyu, σαλάτα με crispy πάπια και ντρέσινγκ χόισιν πορτοκάλι, ιβηρικό χοιρινό, με σελινόριζα, καρότα και ψημένο φουντούκι, μαγιάτικο με κρέμα καλαμπόκι και σάλτσα εστραγκόν και αρνί με τάρτα μελιτζάνας, miso μελιτζάνα και σουσαμένιο παστέλι. Στα επιδόρπια ξεχωρίζουν το cheesecake φράουλα και η λευκή σοκολάτα με γιαούρτι, μάνγκο, μαρέγκα και δυόσμο. Συνοδεία φιάλης κρασιού, υπολογίστε περί τα 45€ ανά άτομο.

Το Καφενείο
Επιχάρμου 1, Πλάκα, τηλ: 21 0324 6916

Μεζεδοπωλείο που μας βάζει απευθείας σε χρονομηχανή και μας μεταφέρει σε παλαιότερες δεκαετίες, το «Καφενείο» στην Πλάκα είναι όμορφα και νοσταλγικά διακοσμημένο στον εσωτερικό και εξωτερικό του χώρο, αρκετά ήσυχο και σερβίρει τίμια μεζεδάκια, σε καλές για την περιοχή τιμές. Τα παραδοσιακά κεφτεδάκια με σάλτσα είναι το πιο δημοφιλές πιάτο του καταλόγου, ενώ νόστιμες επιλογές αποτελούν ο καβουρμάς, το καρπάτσιο μπακαλιάρου, η πίτα Καισαρείας, οι κολοκυθοκεφτέδες και η παστουρμαδόπιτα. Τον κατάλογο με τους μεζέδες συνοδεύουν ούζα, τσίπουρα και κάποιες ελληνικές ετικέτες μπύρας, ενώ ο λογαριασμός για μεζεδοτσιμπολόγημα ανέρχεται στα 15€ ανά άτομο.

Τα Μπακαλιαράκια του Δαμίγου
Κυδαθηναίων 41, Πλάκα, τηλ. 2103225084

Η ιστορική ταβέρνα που άνοιξε πριν 150 και βάλε χρόνια, «γιορτάζει» την 25η Μαρτίου κάθε μέρα και σερβίρει φρέσκο μπακαλιάρο εκ Νορβηγίας, τηγανισμένο σε παχύ κουρκούτι σε χορταστική μερίδα, συνοδεία ήπιας σκορδαλιάς. Κατά τα λοιπά, στο μενού θα βρείτε κλασικά ορεκτικά όπως νοστιμότατη φάβα Σαντορίνης, ταραμοσαλάτα, μαριναρισμένο γαύρο με μπούκοβο, πατατούλες τηγανιτές, και σαλάτα χόρτα ή παντζάρια. Ρωτήστε τους επίσης, για τα πιάτα ημέρας εκτός καταλόγου. Συνοδεία κρασιού δικής τους παραγωγής και με κερασμένο χαλβαδάκι στο τέλος υπολογίστε περί τα 15€ ανά άτομο για ένα πλήρες γεύμα.

2ΜΑΖΙ
Νίκης 48, Πλάκα, τηλ: 2103222839

Στις παρυφές της Πλάκας, σε μια όμορφη αυλίτσα, ο Ηλίας Γώγος και ο Νίκος Τόγιας ξεδιπλώνουν το δημιουργικό τους ταλέντο στην προσέγγιση της ελληνικής και διεθνούς κουζίνας. Το καλαμάρι με αβοκάντο, ζελέ ούζου, λάδι μέντας και ρέγκα αποτελεί δείγμα τις γευστικής πρωτοτυπίας του μενού, όπως επίσης και το ταρτάρ φρέσκου τόνου, με άγρια οργανική ρόκα και τα ραβιόλι με γέμιση καραβίδας και λαχανικών, ζωμό καρότου και λάδι χαμομήλι. Στα κυρίως, ξεχωρίζουν το βοδινό φιλέτο με γλυκοπατάτα, βούτυρο καρύδας, γλυκάδια μόσχου και σάλτσα από βινσάντο και η μυρωδάτη σφυρίδα ποσέ σε ζωμό σκορπίνας, ριζότο λεμόνι και τραγανό πράσο. Ο λογαριασμός για ένα γεύμα με ποτήρι κρασί κυμαίνεται στα 50-60€ κατ’ άτομο, ενώ υπάρχουν 2 μενού γευσιγνωσίας: έξι πιάτων με 55€ κατ΄άτομο και οκτώ πιάτων με 70€ κατ’ άτομο, χωρίς κρασί.

Καλλιπάτειρα
Αστιγγος 8, Μοναστηράκι, τηλ: 21 0321 4152

Στον τουριστικό πεζόδρομο του Μοναστηρακίου, η Καλλιπάτειρα ξεφεύγει από τον κανόνα που θέλει τα «τουριστικά» μαγαζιά να ανεβάζουν τις τιμές μειώνοντας την ποιότητα και σερβίρει νοστιμότατα μεζεδάκια σε καλές τιμές. Η ατμόσφαιρα είναι φιλόξενη, και ενισχύεται από την όμορφη θέα στον Ναό του Ηφαίστου. Εδώ δοκιμάζουμε σαγανάκι Ανατολής με παστουρμά, σουτζούκι, λουκάνικο, αυγό και τυρί γκούντα, ντολμαδάκια, σπιτική πατζαροσαλάτα, χορταστική ποικιλία μπύρας με μπιφτέκι, λουκάνικο, πανσέτα, κοτόπουλο κ.α., γιούλμπασι ήτοι λαιμός χοιρινός γεμιστός με διάφορα λαχανικά, ρεγγοσαλάτα και ψητά σχάρας όπως κεμπάπ γιαουρτλού και σουβλάκι χοιρινό. Συνοδεύουμε με μπύρα, ούζο ή χύμα κρασί, και πληρώνουμε 15€ κατ’ άτομο για ένα πλήρες μεζεδογεύμα.

Κουρδιστή Μαϊμού
Αγίας Θέκλας 5, Μοναστηράκι, τηλ: 2103310900

Στον χώρο του ιταλικού Cosa Nostra τα πράγματα άλλαξαν, η διακόσμηση μεταμορφώθηκε με έθνικ προσανατολισμό και το μενού έχει… πολυταξιδεμένο χαρακτήρα. Υπό τους ήχους world music και με φόντο μια ιδιαίτερη διακόσμηση με τραπεζάκια- βαλίτσες, λούτρινες μαϊμούδες των 60s και ρετρό πινακίδες δοκιμάζουμε πλην κάποιων κλασικών πιάτων του Cosa Nostra (ζυμαρικά και πίτσα), ρύζι Ινδοκίνας με γαρίδες και λαχανικά, μια ιδιαίτερη παραλλαγή του χουνκιάρ μπεγιερντί, καλαμάκι σε στιλ γιακιτόρι, ένα ρώσικης έμπνευσης «κοτόπουλο Κιέβου», κροκέτα «του Πήτερ» με μπεσαμέλ και μοσχαράκι γάλακτος και άλλες ταξιδιάρικες και ιδιαίτερες γεύσεις. Συνοδεία πειραγμένων κλασικών κοκτέιλ από το μπαρ, ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 30-40€ κατ’ άτομο, για ένα πλήρες γεύμα.

Hard Rock Cafe
Αδριανού 52, Μοναστηράκι, τηλ: 210 3245170

Σε ένα ατμοσφαιρικό διώροφο κτίριο με όμορφη εσωτερική αυλή και ταράτσα οι γεύσεις και οι μουσικές ροκάρουν και το μενού περιλαμβάνει χορταστικά burger, νάτσος, σαλάτες και λοιπές American style νοστιμιές. Ξεχωρίζουν το Original Legendary® Burger με καπνιστό bacon, τυρί cheddar, τραγανό onion ring, μαρούλι και ντομάτα, to 4-Karat Gold Leaf Steak Burger™ με επικάλυψη βρώσιμου φύλλου χρυσού 24 καρατίων, με τυρί cheddar, μαρούλι, ζουμερές ντομάτες και κρεμμύδι, αλλά και τα νάτσος για τη μέση, γαρνιρισμένα με φασόλια, σάλτσα με τέσσερα τυριά, pico de gallo, πιπεριές χαλαπένιος, πίκλες κρεμμυδιού και sour cream. Σταθερή αξία τα signature καλοκαιρινά cocktails του όπως το Sparkling Blue Hawaiian ή το Strawberry Peach Sangria. Συχνά διοργανώνει και λάιβ με εγχώριες ροκ μπάντες. Ο λογαριασμός για ένα πλήρες γεύμα στα 20-25€ κατ’ άτομο με κοκτέιλ.

The James Joyce Irish Pub
Άστιγγος 12, Μοναστηράκι, τηλ: 21 0323 5055

Μια αυθεντική ιρλανδέζικη παμπ στο κέντρο της πόλης, η James Joyce κρατά εδώ και χρόνια τα πρωτεία του ζύθου στην ευρύτερη περιοχή του Μοναστηρακίου/Θησείου. Στο δροσερό και όμορφα διακοσμημένο εσωτερικό του χώρο ή στα τραπεζάκια έξω θα δοκιμάσετε πληθώρα από μπύρες σε βαρέλι ή μπουκάλι – σταθερή αξία η Guiness – και θα τις συνοδεύσετε είτε με ένα τυπικό ιρλανδέζικο πρωινό (12.00 με 19.00) με ψητή ντομάτα στη σχάρα, λουκάνικα, μπέικον, αυγά, μανιτάρια σοτέ με θυμάρι, φασόλια από κονσέρβα, και hash brown ή με μια ποικιλία κρεατικών για 2-4 άτομα, παραδοσιακή πίτα με μοσχάρι, χοιρινά λουκάνικα με μήλο σε σάλσα μουστάρδας, τηγανιτό μπακαλιάρο σε κουρκούτι μπύρας και φιλέτο σολομού πάνω σε πουρέ πατάτας με σπανάκι. Ο λογαριασμός για ένα γεύμα με τις απαραίτητες μπύρες στα 20-30€ κατ’ άτομο.

Πηγή: In2life.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *