ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΤΗΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΗΠΑ

Η υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, λίγο μετά από την ελληνογαλλική συμφωνία, βασίζεται στην αναβάθμιση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα με το σκεπτικό της ανάληψης πολιτικών και ευρύτερων δεσμεύσεων από την Ουάσιγκτον. Η διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας με τη διεύρυνση των συμμαχιών έχει βέβαια τελικό αποδέκτη την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το βασικό ζήτημα της αμυντικής συμφωνίας πενταετούς διάρκειας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι η παραχώρηση περισσότερων στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα, τις οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Πλέον οι ΗΠΑ θα μπορούν να χρησιμοποιούν εγκαταστάσεις στο Λιτόχωρο, το Στεφανοβίκειο και την Αλεξανδρούπολη, ενώ θα υπάρξουν περισσότερες διευκολύνσεις στην καίρια ναυτική βάση της Σούδας.

Το αίτημα για την πενταετή διάρκεια στην ελληνοαμερικανική συμφωνία υποβλήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι αμερικανικές προτάσεις συμπεριελάμβαναν περισσότερες τοποθεσίες, οι οποίες όμως δεν περιλήφθηκαν στην τελική συμφωνία. Βέβαια, στο μέλλον δεν αποκλείεται να υπάρχει νέα διαπραγμάτευση για άλλα μέρη στρατηγικής σημασίας.

Η υπογραφή του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας θα ακολουθηθεί από την έναρξη του τρίτου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το πολιτικό μήνυμα για την Ελλάδα έχει τη σημασία του, σε μία περίοδο που οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρουν τις δυνάμεις τους σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Ήδη τα τελευταία χρόνια έχουν αναβαθμιστεί οι αρμοδιότητες των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα για τις αμερικανικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή με συνέπεια την αύξηση της σημασίας τους.

Το σκεπτικό της ελληνικής πλευράς στηρίζεται στην έκφραση της προσωπικής στήριξης του Αμερικάνου προέδρου Τζο Μπάιντεν, με βασικό στρατηγικό πεδίο την Ανατολική Μεσόγειο. Ο προγραμματισμός των συναντήσεων του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ με τον βουλευτή Τζον Σαρμπάνις και τον γερουσιαστή Κρις βαν Χόλεν στοχεύουν στη διατήρηση μίας ευρύτερης συναίνεσης για το ζήτημα.

Η συνάντηση της Πέμπτης του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς και οι κατ’ ιδίαν διευρυμένες συνομιλίες με τον ομόλογο του Τόνι Μπλίνκεν, εν όψει της πολιτικής δήλωσης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών για τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας των δύο χωρών. Το περιεχόμενό της αναμένεται να αποτελέσει ένα ισχυρό όπλο στη φαρέτρα της Ελλάδας.

 

 

 

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *