ΔΙΕΘΝΗ
ΟΙ ΗΠΑ ΜΕ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚEΣ ΕΙΚOΝΕΣ ΔΕIΧΝΟΥΝ ΤΟ ΙΡAΝ ΥΠΕYΘΥΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘEΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ARAMCO

Δορυφορικές φωτογραφίες από τις επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων αργού πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία, έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική κυβέρνηση, ισχυριζόμενη ότι αποδεικνύουν πως πρόκειται για έργο της Τεχεράνης. Την άποψη αυτή υποστηρίζουν και οι αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες, βάσει των σχετικών στοιχείων που έχουν στην κατοχή τους.

Ο ισχυρισμός ότι το Ιράν είναι ο αυτουργός των χτυπημάτων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον των εγκαταστάσεων της Aramco εκφράστηκε πρώτα από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να «δείχνει» τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης ως αυτουργούς, παρότι οι τελευταίοι ανέλαβαν άμεσα την ευθύνη για αυτή.

 

Παρότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεν παρουσίασε καθόλου στοιχεία για να στηρίξει τον ισχυρισμό του, αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας σε διεθνή και αμερικανικά μέσα, τόνισαν ότι η κατεύθυνση και το εύρος της επίθεσης καθιστούν εξαιρετικά αμφίβολο το σενάριο να είναι έργο των Χούθι.

Συγκεκριμένα, ένας εκ των αξιωματούχων ανέφερε ότι υπάρχουν 19 σημεία σύγκρουσης στους στόχους, προσθέτοντας ότι οι επιθέσεις προήλθαν από τα βορειοδυτικά των σαουδαραβικών εγκαταστάσεων και όχι από τα νοτιοδυτικά, όπου βρίσκονται οι υπό έλεγχο περιοχές των Χούθι στην Υεμένη. Η γεωγραφική προέλευση των επιθέσεων προκύπτει από τα σημεία που έχουν πληγεί οι εγκαταστάσεις, οι οποίες φέρουν «τραύματα» στο βόρειο/βορειοδυτικό τμήμα τους, κάτι το οποίο δεν θα μπορούσε να προκύψει από μία επίθεση των Χούθι από τον νότο, διευκρίνισε ο αξιωματούχος. Επίσης, όπως σημείωσε, η βορειοδυτική προέλευση των αεροσκαφών «δείχνει» περιοχές στον βόρειο Κόλπο ως σημεία απογείωσης τους, δηλαδή στο Ιράν ή στο Ιράκ.

 

 

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου ανήλθε σήμερα σε υψηλό τετραμήνου στον απόηχο των επιθέσεων, οι οποίες διέκοψαν την άντληση 5,7 εκατ. βαρελιών αργού, ποσό που αντιστοιχεί σε πάνω από το 5% του παγκόσμιου εφοδιασμού. Το Ιράν αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για «κατάφορα ψεύδη».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: Via Diplomacy.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *