ΔΙΕΘΝΗ
ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚEΣ ΕΠΙΧΕΙΡHΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚIΝΑ ΘΑ ΠΡEΠΕΙ ΝΑ «ΕΤΟΙΜAΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΧΕΙΡOΤΕΡΑ»

Η ψηφιακή αποσύνδεση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στην Κίνα, οι οποίες θα πρέπει να «προετοιμαστούν για τα χειρότερα» και ίσως υποχρεωθούν σε κοστοβόρο διαχωρισμό των διεθνών τους δραστηριοτήτων, προειδοποίησαν ευρωπαϊκές ενώσεις επιχειρήσεων.

Ενώ η πολιτική, εμπορική και χρηματοοικονομική αποσύνδεση προκαλεί ανησυχίες, η αντιπαλότητα Κίνας-ΗΠΑ στον τεχνολογικό τομέα αναμένεται να προκαλέσει τα μεγαλύτερα προβλήματα, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα και του MERICS, think tank με έδρα το Βερολίνο.

Καθώς οι ΗΠΑ επιχειρούν να προχωρήσουν σε εκκαθάριση των δικτύων τους από κινεζικής κατασκευής λογισμικά και εξοπλισμό, η Κίνα, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ημιαγωγών, προωθεί την ψηφιακή αυτονομία στη χώρα και οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις βρίσκονται μεταξύ διασταυρούμενων πυρών.

Η ψηφιακή αποσύνδεση θα επηρεάσει περισσότερο τις επιχειρήσεις στους τομείς της ροής δεδομένων, του εξοπλισμού ICT και ψηφιακών αγαθών και υπηρεσιών, δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιεργκ Βούτκε.

Τόνισε ότι 19% των επιχειρήσεων εγκατέλειψαν ή ανέβαλαν νέα σχέδια, αγαθά ή υπηρεσίες, λόγω των κανονισμών της Κίνας σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα.

«Καθώς ο κόσμος κινείται προοδευτικά προς έναν τεχνο-εθνικισμό, η πιθανότητα απόλυτης ψηφιακής διάσπασης είναι ένα ζήτημα που χρήζει σοβαρής ανάλυσης» αναφέρει η έκθεση, δύο μόλις εβδομάδες μετά τη συμφωνία ΕΕ-Κίνας για μεγαλύτερη πρόσβαση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην κινεζική αγορά.

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ίσως αναγκαστούν να επιλέξουν είτε να διαχωρίσουν απολύτως τις λειτουργίες τους στην Κίνα από αυτές στον υπόλοιπο κόσμο είτε να βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν κάποια πιο «ουδέτερη» αρχιτεκτονική, σύμφωνα με την έκθεση.

«Το κόστος είναι σημαντικό και για τις δύο επιλογές. Κάθε βήμα που κάνουμε στον δρόμο της αποσύνδεσης προκαλεί περαιτέρω ζημιά στην καινοτομία, την αποτελεσματικότητα, την εξοικονόμηση δαπανών και τις οικονομίες κλίμακας».

Με πληροφορίες από:  Reuters

 

 

Πηγή: :Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *