ΔΙΕΘΝΗ
ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΕΚ ΝΕΟΥ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΚΙΕΒΟΥ ΚΑΙ ΜΟΣΧΑΣ – 35ΩΡΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ

Την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, οι οποίες είχαν διακοπεί εχθές, επιβεβαίωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντόλιακ. Κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφος της Ουκρανίας στα θέματα της ουκρανικής ατζέντας, την ώρα που συνεχίζονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στο Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις. 35ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας στην ουκρανική πρωτεύουσα μετά την κλιμάκωση των βομβαρδισμών.

Negotiations are ongoing. Consultations on the main negotiation platform renewed. General regulation matters, ceasefire, withdrawal of troops from the territory of the country…

Πρόκειται για τον τέταρτο γύρο διαπραγματεύσεων που ξεκίνησε εχθές, Δευτέρα, και διακόπηκε για να συνεχιστεί σήμερα.

Η ρωσική αντιπροσωπεία δήλωσε άλλωσε εχθές ότι οι συνομιλίες διεξάγονται πλέον “καθημερινά”, όπως μετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

“Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι”, δήλωσε νωρίτερα σήμερα σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, διευκρινίζοντας ότι είτε θα υπάρξει συμφωνία στις συνομιλίες με τη Ρωσία είτε νέα ρωσική επίθεση.

“Βρισκόμαστε σε έναν σταυροδρόμι. Είτε θα συμφωνήσουμε στις τρέχουσες συνομιλίες είτε οι Ρώσοι θα κάνουν μια δεύτερη απόπειρα (επίθεσης) και τότε θα υπάρξουν ξανά συνομιλίες”, δήλωσε σήμερα ο Ολέκσι Αρεστόβιτς.

Ο ίδιος δήλωσε χθες ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πιθανό να έχει τελειώσει στις αρχές του Μαΐου, όταν θα εξαντληθούν οι πόροι που έχει στη διάθεσή της η Ρωσία για να συνεχίσει την επίθεσή της.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας, στις οποίες δεν συμμετέχει ο κ. Αρεστόβιτς, ελάχιστα απτά αποτελέσματα έχουν φέρει πέρα από τη συμφωνία για την οργάνωση των λεγόμενων ανθρωπιστικών διάδρομων, που επιτρέπουν στους άμαχους να φύγουν από πολιορκημένες ουκρανικές πόλεις.

Ο κ. Αρεστόβιτς εκτίμησε πως η χρονική στιγμή που η σύρραξη θα τελειώσει θα εξαρτηθεί από το πόσους πόρους είναι διατεθειμένο να ρίξει το Κρεμλίνο στην εκστρατεία αυτή.

“Νομίζω πως όχι αργότερα από τον Μάιο, τις αρχές Μαΐου, θα έχουμε ειρηνευτική συμφωνία, ίσως πολύ νωρίτερα, θα δούμε”, είπε ο σύμβουλος της προεδρίας.

Ακόμη και αφού υπογραφτεί ειρηνευτική συμφωνία, είναι πιθανό να συνεχιστούν εχθροπραξίες σε μικρότερη κλίμακα για άλλον έναν χρόνο, είπε ο κ. Αρεστόβιτς. Το Κίεβο απαιτεί όλα τα ρωσικά στρατεύματα να αποχωρήσουν από την ουκρανική επικράτεια.

Εν τω μεταξύ την Τρίτη, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στη σύνοδο χωρών της Βόρειας Ευρώπης Joint Expeditionary Force την οποία διοργάνωσε η Βρετανία, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκ παραδέχθηκε ότι δεν γίνεται να μπει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση για βοήθεια.

Συγκεκριμένα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία κατανοεί ότι δεν είναι ανοιχτή η πόρτα για ένταξη στο ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου προτείνει έναν τρόπο για προστατεύσει μόνη της τα εδάφη της, υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβει εγγυήσεις ασφαλείας.

“Εάν δεν μπορούμε να περάσουμε από ανοιχτές πόρτες, τότε πρέπει να συνεργαστούμε με θεσμούς που μπορούμε, οι οποίοι θα μας βοηθήσουν, θα μας προστατεύσουν… και θα παράσχουν εγγυήσεις”, ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος. 

Παραδοχή που άρει μια από τις κύριες ανησυχίες που εξέφρασε ως δικαιολογια η Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία, που ήταν η ένταξη της χώρας στην βορειοατλαντική Συμμαχία.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε από τη μεριά του νωρίτερα ότι είναι πολύ νωρίς να κάνει προβλέψεις για την πιθανή έκβαση των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

“Το έργο είναι δύσκολο και στην παρούσα κατάσταση το γεγονός και μόνο ότι συνεχίζονται είναι πιθανόν θετικό”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους. “Δεν θέλουμε να κάνουμε προβλέψεις. Περιμένουμε αποτελέσματα”.

Η Ρωσία, δήλωσε ο Πεσκόφ, είναι απογοητευμένη που δεν υπήρξε καμία δημόσια δήλωση από αξιωματούχους της Δύσης για το γεγονός ότι σκοτώθηκαν 20 και πλέον άνθρωποι στην ελεγχόμενη από αποσχιστές πόλη του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ρωσία κατηγόρησε χθες, Δευτέρα, την Ουκρανία ότι πραγματοποίησε επίθεση με πύραυλο εναντίον της πόλης. Η Ουκρανία το αρνήθηκε και δήλωσε ότι ο πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση ήταν ρωσικός.

Εν τω μεταξύ, η βόρεια ουκρανική περιφέρεια Τσερνίχιβ εξέδωσε προειδοποίηση για αεροπορικές επιθέσεις σε ολόκληρη την Ουκρανία την Τρίτη, προτρέποντας τους πολίτες να κατευθυνθούν σε καταφύγια, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters. Δεν είναι σαφές αν άλλες περιοχές έχουν εκδώσει παρόμοιες προειδοποιήσεις για νέες αεροπορικές επιδρομές από τις ρωσικές δυνάμεις.

“Προσοχή! Αεροπορική επιδρομή σε ΟΛΗ την Ουκρανία! Βρείτε καταφύγιο!”, ανέφερε η προειδοποίηση, η οποία κοινοποιήθηκε σε διαδικτυακή ανάρτηση.

Εν τω μεταξύ, απαγόρευση κυκλοφορίας θα επιβληθεί στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο από τις 20.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) την Τρίτη έως τις 07.00 την Πέμπτη, μετά τα πλήγματα που δέχθηκαν αρκετές πολυκατοικίες από τις ρωσικές δυνάμεις που εδρεύουν έξω από την πόλη, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλιτσκό, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

“Απαγορεύεται η μετακίνηση στην πόλη χωρίς ειδική άδεια, εκτός από το να πάει κάποιος σε καταφύγια”, δήλωσε ο Κλιτσκό. “Η πρωτεύουσα είναι η καρδιά της Ουκρανίας και θα την υπερασπιστούμε. Το Κίεβο, το οποίο είναι σήμερα το σύμβολο και η επιχειρησιακή βάση της ελευθερίας και της ασφάλειας της Ευρώπης, δεν θα παραδοθεί από εμάς”.

Ρωσικά πυρά έπληξαν νωρίτερα σήμερα το πρωί τουλάχιστον δύο τομείς του Κιέβου όπου βρίσκονται κατοικίες, σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. Ο δήμαρχος του Κιέβου έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς, την ώρα που οι μάχες γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, την οποία επιδιώκει να περικυκλώσει ο ρωσικός στρατός, δεν σταματούν να κλιμακώνονται. Ωστόσο, κατά τη σύνοδο της JEF μίλησε για πέντε νεκρούς στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Πλήγμα σε δεκαεξαώροφη πολυκατοικία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον δύο ανθρώπους που ζούσαν σε αυτή, στη δυτική συνοικία Σβιάτοσιν, ανέφεραν οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, ενώ προκάλεσε επίσης μεγάλη πυρκαγιά.

“Δύο άψυχα σώματα βρέθηκαν επιτόπου”, κατά την ίδια πηγή, ενώ διασώθηκαν 27 άλλοι ένοικοι του κτιρίου.

Οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ανέφεραν επίσης μέσω Facebook ότι χτυπήθηκε εννεαώροφη πολυκατοικία σε βορειοδυτικό τομέα της ουκρανικής πρωτεύουσας, στη συνοικία Πόντιλ.

Προκλήθηκε πυρκαγιά, η οποία κατασβέστηκε γρήγορα από πυροσβέστες. Ένα πρόσωπο διακομίστηκε σε νοσοκομείο, πάντα σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, οι οποίες δεν διευκρίνισαν τι είδους όπλο έπληξε το κτίριο.

Η έκρηξη έσπασε σχεδόν όλα τα παράθυρα του ακινήτου και όλων όσα βρίσκονται γύρω του, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου ο οποίος μετέβη επιτόπου. Αρκετοί κάτοικοι πέταγαν από τα παράθυρα των διαμερισμάτων τους γυαλιά και συντρίμμια.

Εν τω μεταξύ, το δίκτυο του μετρό του Κιέβου ανέφερε στο Twitter ότι μία από τις εκρήξεις σήμερα το πρωί προκάλεσε ζημιές στην πρόσοψη του σταθμού Lukyanivska. Ο σταθμός Lukyanivska βρίσκεται αρκετά κοντά στο κέντρο του Κιέβου. Ο σταθμός έχει κλείσει λόγω των ζημιών.

Увага!

Вибуховою хвилею пошкоджено фасад будівлі станції “Лукянівська”, та службові приміщення.
Під час руху поїзди не зупинятимуться на станції. pic.twitter.com/BIrSQvII0c

Σε χωριστή ανακοίνωσή τους οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ανέφεραν πως προκλήθηκε πυρκαγιά από ρωσικά πυρά σε σπίτι στη συνοικία Οσοκόρκι, στο νοτιοανατολικό τμήμα του Κιέβου. Το χτύπημα αυτό δεν προκάλεσε θύματα, κατά τις ίδιες πηγές.

Τουλάχιστον τρεις ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν νωρίτερα σήμερα από δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου στο κέντρο του Κιέβου.

Το CNN αναφέρει ότι τουλάχιστον τέσσερα κτίρια σε κατοικημένες περιοχές της ουκρανικής πρωτεύουσας -στα ανατολικά, βόρεια και δυτικά του κέντρου της πόλης- επλήγησαν από ρωσικές επιθέσεις μέσα σε διάστημα μιας ώρας το πρωί της Τρίτης.

Η σφοδρότητα των μαχών γύρω από το Κίεβο έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες ημέρες. Η ουκρανική πρωτεύουσα έχει περικυκλωθεί σχεδόν τελείως από τα ρωσικά στρατεύματα, είκοσι ημέρες αφού εισέβαλαν στη χώρα, την 24η Φεβρουαρίου. Οι μισοί και πλέον από τους 3 εκατ. κατοίκους της πόλης την έχουν εγκαταλείψει από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης.

Χθες Δευτέρα αναφέρθηκαν αρκετοί νεκροί και τραυματίες εξαιτίας βομβαρδισμών σε συνοικίες του Κιέβου.

Εδώ και μέρες μαίνονται μάχες ανάμεσα στις ρωσικές και τις ουκρανικές δυνάμεις στη βορειοδυτική περιφέρεια του Κιέβου.

Στο μεταξύ η δημοτική αρχή της Μαριούπολης, λιμένα στρατηγικής σημασίας στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ανέφερε νωρίς σήμερα ότι από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης έχουν σκοτωθεί 2.357 άμαχοι κάτοικοί της.

Η πόλη, που είχε κάπου 400.000 μόνιμους κατοίκους προτού αρχίσει η εισβολή, πολιορκείται από ρωσικά στρατεύματα εδώ και μέρες κι έχει αποκοπεί από την υπόλοιπη χώρα. Οι τοπικές αρχές κάνουν λόγο για πολλές αεροπορικές επιδρομές από την Αζοφική Θάλασσα. Η Μόσχα λέει πως πλήττει αποκλειστικά στρατιωτικούς στόχους.

Ο Πέτρο Αντριουστσένκο, δημοτικός σύμβουλος, χαρακτήρισε “απάνθρωπη” την κατάσταση στην πόλη, όπου δεν υπάρχουν “ούτε τροφή, ούτε νερό, ούτε ηλεκτρικό, ούτε θέρμανση”, προσθέτοντας πως φοβάται ότι οι θάνατοι δημοτών μπορεί να φθάσουν ακόμη και τους 20.000 καθώς οι συγκρούσεις εντείνονται.

Ξεκίνησαν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας - 35ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο
Δορυφορική εικόνα που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Maxar Technologies δείχνει πυρκαγιές κοντά στην οδό Φοντάνα, στην ανατολική Μαριούπολη

Ο Βιτάλι Κοβάλ, κυβερνήτης της βόρειας περιοχής Ρίβνε, δήλωσε ξεχωριστά ότι ο αριθμός των νεκρών από xuesin;h ρωσική αεροπορική επιδρομή σε τηλεοπτικό πύργο στην περιοχή αυξήθηκε σε τουλάχιστον 19, σύμφωνα με το Reuters.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν απωθηθεί ελαφρώς από τη Μικολάγιφ

Στο μεταξύ ο κυβερνήτης της νότιας περιφέρειας Μικολάγιφ δήλωσε ότι σήμερα υπάρχει περισσότερη ηρεμία όσον αφορά την κατάσταση της ασφάλειας στην περιοχή αυτή επειδή οι ρωσικές δυνάμεις απωθήθηκαν ελαφρώς από την περιφερειακή πρωτεύουσα, την οποία προσπαθούν να καταλάβουν.

Σε συνέντευξή του στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο κυβερνήτης Βιτάλι Κιμ σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να ρίχνουν πυρά στην Μικολάγιφ και ότι 80 άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες εκεί, μεταξύ των οποίων 2 παιδιά.

“Μπορείτε να είσαστε 99% βέβαιοι ότι η περιφέρεια της Μικολάγιφ θα συνεχίσει να συγκρατεί την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων. Υπάρχει ο Ποταμός Μπουκ, τον οποίο χρειάζονται να περάσουν προκειμένου να προελάσουν”, σημείωσε. “Δεν θα παραδώσουμε τις γέφυρες στους εισβολείς”, τόνισε.

Σημαντικές ζημιές στο αεροδρόμιο του Ντνίπρο από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς

Στο μεταξύ το αεροδρόμιο της πόλης Ντνίπρο στην ανατολική Ουκρανία υπέστη “μαζικές καταστροφές” έπειτα από τον βομβαρδισμό του δύο φορές στη διάρκεια της νύκτας από τις ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσαν οι περιφερειακές αρχές.

“Στη διάρκεια της νύκτας ο εχθρός επιτέθηκε στο αεροδρόμιο του Ντνίπρο. Δύο πλήγματα. Ο διάδρομος απογείωσης- προσγείωσης καταστράφηκε. Ο τερματικός σταθμός υπέστη ζημιές. Μαζικές καταστροφές”, έγραψε ο Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο, κυβερνήτης της ομώνυμης επαρχίας στο Telegram.

Το Ντνίπρο, μια βιομηχανική πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων από την οποία περνά ο ομώνυμος ποταμός που χωρίζει το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, όπου κυριαρχούν οι φιλορώσοι αντάρτες, από την υπόλοιπη χώρα, είχε γλιτώσει σε μεγάλο βαθμό από την προέλαση του ρωσικού στρατού.

Το Σάββατο η πόλη έγινε στόχος βομβαρδισμών με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας άνθρωπος.

 

Η Ρωσία λέει ότι έχει υπό πλήρη έλεγχο την περιοχή της Χερσώνας

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, δήλωσε την Τρίτη ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αναλάβει τον πλήρη έλεγχο όλων των εδαφών στη νότια περιοχή Χερσώνα της Ουκρανίας, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεω σύμφωνα με το Reuters/

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB-2 τις τελευταίες 24 ώρες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το υπουργείο. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις αναφορές.

Το Χάρκοβο βομβαρδίστηκε 65 φορές τη Δευτέρα και 600 κατοικίες έχουν καταστραφεί μέχρι στιγμής, λένε αξιωματούχοι

Ένα άτομο σκοτώθηκε και ένα άλλο τραυματίστηκε σοβαρά μετά από πολλαπλούς βομβαρδισμούς που έπληξαν τη Δευτέρα την πόλη Χάρκοβο της βορειοανατολικής Ουκρανίας, δήλωσε την Τρίτη ο Oleh Syniehubov, επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Χάρκοβο, σύμφωνα με το CNN.

Ο Syniehubov δήλωσε ότι μόνο τη Δευτέρα υπήρξαν 65 βομβαρδισμοί κατά της πόλης.

Εν τω μεταξύ, 600 κατοικίες στην πόλη έχουν καταστραφεί από τις ρωσικές επιθέσεις από την έναρξη του πολέμου, δήλωσε τη Δευτέρα ο δήμαρχος του Χάρκοβο Ihor Terekhov, προσθέτοντας ότι τα σπίτια δεν μπορούν να επισκευαστούν.   

“Οι άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους”, είπε. “Πενήντα σχολεία και πολλά ιατρικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των μαιευτηρίων, βομβαρδίστηκαν επίσης στο Χάρκοβο”.

Αλλού, ο Volodymyr Matsokin, ο αντιδήμαρχος του Ιζιούμ, δήλωσε ότι η πόλη του βρίσκεται “υπό πολιορκία εδώ και δύο εβδομάδες, χωρίς νερό, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση, τρόφιμα, φάρμακα, επικοινωνία”.

Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στο Τσερνόμπιλ

Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ, μετέδωσε σήμερα το ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Κανάλι 24, προσθέτοντας ότι οι ουκρανικές αρχές ενημέρωσαν σχετικά τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).  

Χθες Δευτέρα η ουκρανική δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, η Ukrenergo, ανέφερε πως η εγκατάσταση βασιζόταν σε γεννήτριες που δουλεύουν με πετρέλαιο ντίζελ, διότι το δίκτυο στην περιοχή υπέστη εκ νέου ζημιές.

 

Ουκρανία: Καταρρίφθηκαν τέσσερα ρωσικά ελικόπτερα

Σύμφωνα με το BBC, το Γενικό Επιτελείο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων παρείχε την καθημερινή του πρωινή ενημέρωση:

– Οι ρωσικές δυνάμεις παραμένουν επικεντρωμένες στη διατήρηση των κερδών τους στο ουκρανικό έδαφος και δεν κατάφεραν να κάνουν περαιτέρω προόδους

– Ωστόσο, τα ρωσικά στρατεύματα συνέχισαν να εξαπολύουν πυραυλικές και βομβαρδιστικές επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές.

– Οι Ρώσοι στρατιώτες χρησιμοποιούν εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στα εδάφη που έχουν κατακτήσει για να φροντίσουν τους τραυματίες

– Τέσσερα ελικόπτερα, ένα αεροπλάνο και ένας πύραυλος κρουζ που ανήκαν στη Ρωσία καταρρίφθηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις.

– Οι ουκρανικές μονάδες κατάφεραν να αποκρούσουν τις προσπάθειες των Ρώσων να καταλάβουν τη νότια πόλη-λιμάνι Μαριούπολη και δεν υπήρξαν περαιτέρω ενδείξεις για ναυτικές αποβάσεις των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Το BBC δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αυτούς τους ισχυρισμούς.

 

Κονβόι με βοήθεια θα κατευθυνθεί σήμερα στη Μαριούπολη

Η Ουκρανία ελπίζει να ανοίξει 9 ανθρωπιστικούς διαδρόμους σήμερα για να απομακρύνει αμάχους που έχουν εγκλωβιστεί σε πόλεις που πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις και θα προσπαθήσει να παραδώσει ανθρωπιστικές προμήθειες στη Μαριούπολη, την πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, που βρίσκεται περικυκλωμένη από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε παράλληλα σήμερα η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης της Σούμι, στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ότι η απομάκρυνση αμάχων βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή του. 

Περίπου 2.000 οχήματα κατόρθωσαν να φύγουν μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου από τη Μαριούπολη, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμος.

“Έως τις 14:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) δύο χιλιάδες έφυγαν από την πόλη”, ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης, το οποίο δεν διευκρίνισε πόσοι άνθρωποι κατάφεραν να εγκαταλείψουν την πόλη-λιμάνι όπου οι συνθήκες είναι καταστροφικές μετά από μέρες βομβαρδισμών και πολιορκίας.

“Όπως ανακοινώθηκε περίπου 160 οχήματα έφυγαν από τη Μαριούπολη χθες. Στις 10:00 σήμερα ενημερωθήκαμε ότι περίπου 300 κάτοικοι της Μαριούπολης έφτασαν στη Ζαπορίζια”, επεσήμανε σε ανακοίνωσή του.

Τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι έχουν ανάγκη να φύγουν από τη Μαριούπολη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ουκρανικών αρχών.

Εν τω μεταξύ ξεκίνησε λίγο μετά τις 16.00  η επιχείρηση απεγκλωβισμού και του Γενικού Προξένου στην Μαριούπολη Μανώλη Ανδρουλάκη, καθώς και του επιτόπιου προσωπικού της Αποστολής του ΟΑΣΕ, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Σημειώνεται ότι η επιχείρηση λαμβάνει χώρα σε στενό συντονισμό με τον ΟΑΣΕ.

Η Μόσχα ανακοίνωσε χθες ότι επέτρεψε στο πρώτο κομβόι αμάχων να εγκαταλείψει την Μαριούπολη, αλλά υψηλόβαθμος σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας δήλωσε ότι η Ρωσία απέκλεισε ξανά οχηματοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και προσπαθούσε να φτάσει στην πόλη με προμήθειες.

Η εγγύηση ενός ασφαλούς περάσματος για να φτάσει η βοήθεια στη Μαριούπολη και να μπορούν οι άμαχοι να εγκαταλείψουν την πόλη έχει αποτελέσει βασικό αίτημα του Κιέβου σε διάφορους κύκλους συνομιλιών με τη Μόσχα. Προηγούμενες προσπάθειες για την επίτευξη μιας τοπικής κατάπαυσης του πυρός έχουν αποτύχει.

Η Βερεστσούκ σημείωσε ότι κομβόι με ανθρωπιστικές προμήθειες θα κατευθυνθεί σήμερα στη Μαριούπολη.

“Κατά την επιστροφή θα παραλάβει γυναίκες και παιδιά”, πρόσθεσε η Βερεστσούκ.

Οι άμαχοι που έχουν παγιδευτεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στην πόλη αυτή για περισσότερο από δύο εβδομάδες δεν έχουν τον περισσότερο καιρό θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα και τρεχούμενο νερό, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

 

 

 

 

Πηγή: Capital.gr

 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *