ΑΠΟΨΕΙΣ
ΜΠΛΟΦΑΡΕΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΜΕ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ;

Γράφει ο Ηλίας Τασόπουλος*

Οι διαρκείς απειλές της Μόσχας έχουν θορυβήσει τη Δύση, σε βαθμό που τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρώπη προετοιμάζονται για το αδιανόητο σενάριο. Η πίεση που αισθάνεται το καθεστώς του Πούτιν από το τέλμα μετά την εισβολή, την ουκρανική αντεπίθεση καθώς και την αυξανόμενη απομόνωση έχει αυξήσει το επίπεδο συναγερμού για τις προθέσεις της Μόσχας.

Ο λαλίστατος πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που συνήθως βγαίνει σαν «λαγός» του καθεστώτος, από τη θέση του Αντιπροέδρου στο Συμβούλιο Ασφάλειας της χώρας, συγκεκριμενοποίησε την απειλή της Μόσχας.  Προειδοποίησε το ΝΑΤΟ να μην παρέμβει σε περίπτωση ενός πυρηνικού χτυπήματος στην Ουκρανία, καθώς η χώρα τυπικά είναι εκτός του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. 

Όσο απίστευτο και να φαίνεται το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν τακτικά πυρηνικά όπλα για πρώτη φορά στον εικοστό πρώτο αιώνα, στη λογική του πουτινικού καθεστώτος βγάζει νόημα. Από τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες προμηθεύουν με προηγμένο εξοπλισμό τους Ουκρανούς, από τους πυραύλους HIMARS μέχρι τα συστήματα VAMPIRE (το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την αποδέσμευση νέας στρατιωτικής βοήθειας ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού από την Ουκρανία)- και εξισορροπούν τη ρωσική στρατιωτική υπεροπλία στο έδαφος, στο Κρεμλίνου θεωρούν πως θα πρέπει να απαντήσουν, για να αποκτήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων. Η Μόσχα χρειάζεται να χρησιμοποιήσει το όπλο που θα της δώσει το πλεονέκτημα. Βέβαια στη ρωσική προπαγάνδα, κάτι τέτοιο θα ήταν ένα προληπτικό χτύπημα για να μην αποκτήσει η Ουκρανία πυρηνικά, όπως αντίστοιχα αυτός ήταν ο λόγος, σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, που πραγματοποιήθηκε η εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε επιφυλακή για να βρουν κάποια ένδειξη για ένα χτύπημα που προετοιμάζεται μυστικά στη Μόσχα. Χαρακτηριστικό του υψηλού επίπεδου συναγερμού είναι πως η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Μόσχα κάλεσε όλους τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν την Ρωσία επειγόντως. Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, οι συνεχείς δηλώσεις της Μόσχας για τη χρήση των πυρηνικών αναγκάζει τη Δύση να λάβει σοβαρά υπόψιν αυτό το ενδεχόμενο. Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναβιώνουν μνήμες των προηγούμενων δεκαετιών, καθώς η ανησυχία πως η γηραιά ήπειρος θα γίνει θέατρο επιχειρήσεων λαμβάνει σάρκα κι οστά.

Στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου το δόγμα της αμοιβαίας βέβαιης καταστροφής αποθάρρυνε τη χρήση πυρηνικών όπλων, καθώς και οι δύο μονομάχοι διέθεταν την πυρηνική επιλογή. Από τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες ή η Σοβιετική Ένωση προχωρούσε σε ένα χτύπημα σε περιοχή, που καλύπτονταν από την ομπρέλα του ενός ή του άλλου, θα δεχόταν και εκείνη με τη σειρά της ένα χτύπημα. Πλέον η Μόσχα, που σκέφτεται με ψυχροπολεμικούς όρους, πιστεύει πως οι ΗΠΑ δεν θα ανταποδώσουν το χτύπημα, καθώς δεν μπορούν να δεχθούν πως η Ουκρανία ανήκει στη σφαίρα επιρροής κάποιου άλλου, πέραν της Μόσχας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να μεταβάλουν τα σχέδια επί χάρτου του Κρεμλίνου, καθώς ένα ενδεχόμενο πυρηνικό χτύπημα θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας. Η Ουάσιγκτον προειδοποίησε την Μόσχα την Κυριακή ότι θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες, στην περίπτωση που χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, αν και δεν συγκεκριμενοποίησε δημόσια ποιες θα είναι αυτές. Σε διμερές επίπεδο ωστόσο φαίνεται να υπήρξε επαφή καθώς το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι υπάρχουν περιοδικές επαφές με τις Ηνωμένες Πολιτείες για θέματα που σχετίζονται με τα πυρηνικά όπλα.

Το ζήτημα ωστόσο είναι αν αυτές οι ανταλλαγές απειλών μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας θα είναι αρκετές για να αποσοβηθεί ο μεγάλος κίνδυνος  ενός πυρηνικού χτυπήματος, που έχει προκύψει μετά την άφρονα εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία. 

Καθώς οι ηγεσίες που έχουν εγκατασταθεί από τις ρωσικές δυνάμεις στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας ζητούν επίσημα την προσάρτηση τους στη Ρωσία, το Κρεμλίνο έχει ορίσει ως επόμενο στόχο την κατάληψη όλου του Ντονιέτσκ. Η φορά του πολέμου ωστόσο φαίνεται να έχει αλλάξει και πλέον για τις χώρες της Δύσης, η χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων από τη Μόσχα, ακόμα και για έναν τόσο περιορισμένο στόχο, δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ηλίας Τασόπουλος είναι Δρ. Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με μεταπτυχιακές σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγική και πτυχίο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Υπότροφος του Ι.Κ.Υ, πρωτεύοντας στις πανελλήνιες γραπτές εξετάσεις. Από το 2007 έως το 2010 εργάστηκε στη Διεύθυνση Διεθνών Παραγωγών του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ενώ από το 2011 έως το 2013 θήτευσε ως εθνικός εκπρόσωπος του προγράμματος MEDIA της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Από το 2005, αρχισυντάκτης των επιστημονικών εκδόσεων του Κέντρου Μεσανατολικών, Μεσογειακών και Ισλαμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη) 

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *