ΕΥΡΩΠΗ
ΜΟΡΑΒΙΕΤΣΚΙ: Η ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΤΗΣ ΕΕ «ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ

Ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι απέρριψε το επιχείρημα του υπουργού Δικαιοσύνης Ζμπίγκνιεφ Ζιόμπρο ότι η Πολωνία θα πρέπει να υποχωρήσει από τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμείνει στην εκπλήρωση από την Πολωνία των όρων που συμφώνησαν τα δύο μέρη.

 

 

Ο Ζιόμπρο, ο οποίος αποκαλείται ο κύριος αντίπαλος του Μοραβιέτσκι εντός της κυβέρνησης, δήλωσε πρόσφατα ότι τα ορόσημα της Επιτροπής για την έναρξη της χρήσης των χρημάτων ανάκαμψης ήταν «μυλόπετρες στο λαιμό της Πολωνίας», η εκπλήρωση των οποίων θα οδηγούσε τη χώρα σε παραχώρηση της κυριαρχίας της.

Ο Μοραβιέτσκι διαφώνησε με το σημείο αυτό. «Είναι μάλλον ο δανεισμός χρημάτων στις διεθνείς αγορές που θα ήταν μυλόπετρα γύρω από το λαιμό μας», δήλωσε στους Polska Times σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα. «Αν κάποιος με συμβουλεύει να πάρω ένα δάνειο αργομισθίας και να αυξήσω τον οικονομικό κίνδυνο για τη χώρα μας, το θεωρώ πολύ κακή συμβουλή», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Είπε επίσης ότι «θα ήταν αυτοκτονία» για την Πολωνία να παραιτηθεί από τις πληρωμές του Ταμείου Ανάκαμψης, οι οποίες θα μπορούσαν να δαπανηθούν για «υποδομές, επιδοτήσεις για τους αγρότες, αγροτική ανάπτυξη, επιστήμη και έρευνα».

Έχοντας επί μακρόν παρακρατήσει την έγκριση του πολωνικού σχεδίου ανάκαμψης λόγω των ανησυχιών σχετικά με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στην Πολωνία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέχθηκε το έγγραφο τον Μάιο. Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε, ωστόσο, ότι καμία πληρωμή από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα ξεκινήσει έως ότου η Πολωνία εκπληρώσει όλα τα ορόσημα που αφορούν το δικαστικό σύστημα.

Ωστόσο, η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βέρα Γιούροβα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μέχρι στιγμής η Πολωνία δεν έχει εκπληρώσει τους όρους και αν η Επιτροπή δεν μπορεί να ξεκινήσει την πρώτη πληρωμή.

Για την Πολωνία, είναι ζωτικής σημασίας να εισρεύσουν τα χρήματα στη χώρα, σχολίασε ο Morawiecki. «Το αν διαφωνούμε με την Επιτροπή για συγκεκριμένα ορόσημα και αν η πληρωμή θα εκδοθεί τον Μάρτιο ή τον Ιούλιο, είναι ένα δευτερεύον ζήτημα», τόνισε.

Κατά την άποψή του, εάν οι πληρωμές εξαρτώνταν από «ουσιαστικά κριτήρια», τα χρήματα θα είχαν δρομολογηθεί προς το παρόν. «Όμως η πολιτική είναι ο καθοριστικός παράγοντας εδώ […] και γι’ αυτό η Επιτροπή καθυστερεί τις πληρωμές όσο μπορεί», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι.

Photo:Ο Μοραβιέτσκι είπε επίσης ότι «θα ήταν αυτοκτονία» για την Πολωνία να παραιτηθεί από τις πληρωμές του Ταμείου Ανάκαμψης, οι οποίες θα μπορούσαν να δαπανηθούν για «υποδομές, επιδοτήσεις για τους αγρότες, αγροτική ανάπτυξη, επιστήμη και έρευνα». [Shutterstock/Alexandros Michailidis]

 

 

Πηγή: Euractiv.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *