ΕΛΛΑΔΑ
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΕ ΙΕΡΩΝΥΜΟ: ΑΚΥΡΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΟΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ

Την πρώτη τους συνάντηση είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

Ηταν η πρώτη, κυρίως εθιμοτυπικού χαρακτήρα επαφή των δύο ανδρών μετά τις εκλογές και στην οποία αντάλλαξαν ευχές και φιλοφρονήσεις παρουσία των τηλεοπτικών καμερών.

Αλλά φυσικά, κυριάρχησαν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν στις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας και ετέθησαν όλα τα θέματα που απασχολούν την Ιεραρχία, μετά την κατάρρευση της συμφωνίας που είχε γίνει με την προηγούμενη κυβέρνηση για την εκκλησιαστική περιουσία και τον διαχωρισμό Εκκλησίας και Πολιτείας.

Ο πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου/ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI
Στην συζήτηση συμφωνήθηκε να τεθεί εξ αρχής το μισθολογικό των ιερέων, τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά καθώς και να επανεξετασθεί το θέμα της διδασκαλίας των Θρησκευτικών στα σχολεία. «Tabula rasa στα θέματα της Εκκλησίας, δεν ισχύει η συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου, πάμε από την αρχή» θα μπορούσε να είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε η ανάγκη άμεσης επαναλειτουργίας της Επιτροπής διαλόγου Πολιτείας- Εκκλησίας, με στόχο τη διευθέτηση όλων των ζητημάτων που αφορούν τους δύο θεσμούς, όπως η διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών και η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Ο Πρωθυπουργός από την πλευρά του εγγυήθηκε πλήρως τη διασφάλιση των υφιστάμενων μισθολογικών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των κληρικών, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι για την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας η γνωστή πρόταση συμφωνίας Πολιτείας- Εκκλησίας του προηγούμενου Νοεμβρίου θεωρείται ως μη γενόμενη.

Στη συνάντηση συζητήθηκε, τέλος, και το ζήτημα της έγκρισης των σχετικών πιστώσεων για την κατανομή θέσεων κληρικών στις Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για το έτος 2019.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδεχόμενος τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο δήλωσε: «Πολύ χαίρομαι που σας καλωσορίζω και επίσημα στο Μέγαρο Μαξίμου Μακαριώτατε. Χαίρομαι πάρα πολύ που σας συναντώ και προσβλέπω σε μία πολύ ουσιαστική συνεργασία μαζί σας. Είναι πολλά τα ζητήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Πάντα όμως με καλή πίστη, με καλή διάθεση, και σεβόμενοι τις Συνταγματικές επιταγές των άρθρων 3 και 13 του Συντάγματος -στα οποία, όπως εξάλλου σας έχω ήδη ενημερώσει, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στη συνταγματική αναθεώρηση. Οπότε και πάλι καλωσήρθατε, και χαίρομαι πάρα πολύ που σας υποδέχομαι».

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος απάντησε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα σήμερα γιατί μου δίνεται αυτή η ευκαιρία και προσωπικά και φιλικά να ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου δύναμη πολλή, υπομονή πολλή, κουράγιο πολύ, διότι είναι το έργο τεράστιο, η πατρίδα μας έχει τόσες ανάγκες. Και θα ήθελα προσωπικά να ευχηθώ να έχετε αυτό το κουράγιο και αυτή τη δύναμη, ώστε και στα προβλήματα αυτά που θίξατε, και άλλα που υπάρχουν πολλά, μέσα σε μία στενή συνεργασία όσο αφορά τον χώρο της Εκκλησίας και το χώρο της Πολιτείας, να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις και τις κατάλληλες τοποθετήσεις. Καλή δύναμη».

Αργότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφθεί το υπουργείο Υγείας. Εκεί θα συνεργαστεί με τον υπουργό Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο Μαξίμου με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, με τον οποίον θα συζητήσει την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση. Εξάλλου, έχουν ήδη ξεκινήσει οι διεργασίες με τους θεσμούς, ενώ έχει προηγηθεί η συνάντηση του Ρέγκλινγκ με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, χθες στο υπουργείο Οικονομικών.

Πηγή: Weeklynews.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *