ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΕ ΕΧΘΡΟΥΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΥΣ

Μηνύματα σε εχθρούς και φίλους έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας μέσω της τηλεοπτικής του συνέντευξης στο OPEN, πετώντας στην ουσία το μπαλάκι στον Πάνο Καμμένο και πιέζοντάς τον να κάνει στροφή για να μην ρίξει την κυβέρνηση και να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών της οποίας ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού είναι ότι περιμένει τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να λάβει την οριστική του απόφαση, διαφορετικά, όπως είπε, θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στην περίπτωση που δεν έχει την κυβερνητικήπλειοψηφία.

Με τον τρόπο αυτόν, ο κ. Τσίπρας πιέζει πολιτικά τον Πάνο Καμμένο ο οποίος εκτός των άλλων έχει να αντιμετωπίσει και ορισμένους από τους βουλευτές του που εμφανίζονται διαφοροποιημένοι από την επίσημη κομματική γραμμή.

Πάνω σε αυτό άλλωστε πατά το Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά ο κ. Τσίπρας. Στις διαφορετικές απόψεις που εκδηλώθηκαν στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ, αποδεικνύοντας πως ο τρόπος που ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε τους βουλευτές του κ. Καμμένου, ήταν οίδιος με τους βουλευτές των άλλων κομμάτων που διαχωρίζουν τη θέση τους από τις ηγεσίες τους.

Δηλαδή ότι γίνεται στο εσωτερικό του Ποταμιού, της Ένωσης Κεντρώων και λιγότερο στο ΚΙΝΑΛπου τα ερωτηματικά περιορίζονται στον προβληματισμό που εκδηλώνεται από τις απόψεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ κ. Θανάση Θεοχαρόπουλου σε ότι αφορά το περιεχόμενο της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο κ. Τσίπρας παράλληλα αποκάλυψε τις πραγματικές του προθέσεις σε ότι αφορά το σχεδιασμό που αναμένεται να εκδηλωθεί τα αμέσως επόμενα 24ωρα με το που αναχωρήσει από την Αθήνα η Άνγκελα Μέρκελ και αναλόγως βεβαίως, πως θα εξελιχθεί η συνάντηση που θα έχει με τον Πάνο Καμμένο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Τσίπρας με τα όσα υποστήριξε στη συνέντευξή του για το ότι δεν αποδέχεται κυβέρνηση μειοψηφίας στην περίπτωση αποχωρήσεως των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, δίνει μια ευκαιρία στον κ. Καμμένο να κάνει στροφή από την αρχική του στάση και να μην πληγεί πολιτικά , αναδεικνύοντας ότι επέλεξε τελικά να βάλει πρώτα το συμφέρον της χώρας ψηφίζοντας τη συμφωνία, αφήνονταςελεύθερους τους βουλευτές του, να ψηφίσουν κατά συνείδηση στην διαδικασία κύρωσης από την Ελληνική βουλή.

Έτσι με την κίνηση αυτή, ο πρωθυπουργός είναι σαν να λέει στον μέχρι τώρα συγκυβερνήτη του, ότι ο κόσμος θα εκτιμήσει την επιλογή του όταν η χώρα θα κινδυνεύει να «ξευτιλιστεί», όπως είπε, στηνπερίπτωση που η συμφωνία δεν περάσει από την Ελληνική βουλή.

Για να το κάνει περισσότερο σαφές ο κ. Τσίπρας, άρχισε και απαριθμούσε στη συνέντευξη τον αριθμό των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των υπολοίπων από άλλα κόμματα που αναμένεται ότι θα συν ταχθούν μαζί του ψηφίζοντας την κύρωση της συμφωνίας. Βουλευτές που προέρχονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην ΝΔ, ΚΚΕ και Χρ. Αυγής.

Εκείνο που επιπλέον προκάλεσε πλήθος ερωτηματικών στο εσωτερικό αυτή την φορά του κόμματός του, ήταν η απάντηση που έδωσε στην Έλλη Στάη όταν του ζητήθηκε να κάνει αυτοκριτική για λάθος επιλογές του. «Δεν τα πήγα πολύ καλά στις επιλογές προσώπων αλλά πήρα πολλά μαθήματα». Η απάντηση του ήταν γενική και θεωρητική γιατί θα περίμενε κανείς να αναφερθεί ποιες επιλογές προσώπων εννοεί και αν αφορούν την πρώτη περίοδο ή την παρούσα που διανύουμε.

Πάντως ως μια πρώτη εκτίμηση ως προς αυτό, εσωκομματικοί και πολιτικοί του αντίπαλοι θεωρούν πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στόχο έχει αργά και σταθερά να μεταλλάξει το κόμμα του και να ηγηθεί συνολικά της κεντροαριστεράς, παίρνοντας και το μερίδιο της Φώφης Γεννηματά.

Πηγή: Cnn.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *