ΕΛΛΑΔΑ
ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΣΕ ΤΡΙΑ ΜΕΤΩΠΑ – ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ

Μαίνεται για 6η μέρα η πυρκαγιά στη Ρόδο. Χιλιάδες άνθρωποι που εκκένωσαν τις επικίνδυνες περιοχές μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία του νησιού. Οι φλόγες σε πολλά σημεία έσβησαν στη θάλασσα. Εκκενώθηκαν έξι οικισμοί κατά την διάρκεια της νύχτας. Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική σε όλη την επικράτεια, καθώς σήμερα στο «κόκκινο» βρίσκεται ο κίνδυνος πυρκαγίας.

Η φωτιά σε αρκετές περιπτώσεις σταμάτησε στις παραλίες, ενώ σπίτια στο Κιοτάρι και στο χωριό Λάερμα τυλίγονται στις φλόγες. Λιμενικό, ΓΕΕΘΑ και ιδιωτικά σκάφη μεταφέρουν πολίτες σε ασφαλέστερα σημεία, ενώ η φωτιά σε πολλά σημεία του νησιού σταμάτησε στις παραλίες.

Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές για το χωριό Ασκληπιείο, ανάμεσα στα Λάερμα και το Κιοτάρι, όπου έχουν εγκλωβιστεί -σε ανοιχτό γήπεδο ποδοσφαίρου- πυροσβέστες και κάτοικοι.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στην περιοχή επιχειρούν 173 πυροσβέστες, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, 5 ελικόπτερα, 3 αεροσκάφη και 31 Σλοβάκοι πυροσβέστες με 5 οχήματα.

Σε πλήρη κινητοποίηση οι δυνάμεις του Λιμενικού και του ΓΕΕΘΑ που βοηθούν στην εκκένωση και την απομάκρυνση.

Η κατάσταση θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρή λόγω και των ανέμων που πνέουν στην περιοχή οι οποίοι δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης.

Παράλληλα, σε κατάσταση συναγερμού τίθεται ο μηχανισμός για Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Μαγνησία, Λάρισα, Αργολίδα, Κορινθία, Μεσσηνία, περιοχές της Αχαΐας, περιοχές της Ηλείας και στα νησιά της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου, καθώς σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει καθημερινά η ΓΓΠΠ για σήμερα, προβλέπεται ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορίας κινδύνου 5) στις παραπάνω περιοχές.

Κάντε κλικ στην παρακάτω εικόνα για να δείτε live τις εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα


Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα

10:20 Ρόδος: Εγκλωβισμένοι σε ανοιχτό γήπεδο κάτοικοι και πυροσβέστες στο χωριό Ασκληπιείο

Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές για το χωριό Ασκληπιείο, ανάμεσα στα Λάερμα και το Κιοτάρι, όπου έχουν εγκλωβιστεί -σε ανοιχτό γήπεδο ποδοσφαίρου- πυροσβέστες και κάτοικοι.

9:25 Στα έξι μποφόρ αναμένονται οι άνεμοι στη Ρόδο – Σήμερα η πιο ζεστή μέρα του καλοκαιριού

Ισχυροί άνεμοι της τάξης των έξι μποφόρ θα πνέουν σήμερα Κυριακή στη Ρόδο κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την προσπάθεια για κατάσβεση της πύρινας λαίλαπας στο νησί.

9:10 Γ. Αρτοποιός: Τρία τα ενεργά μέτωπα στη Ρόδο – Επιχειρούν τρία αεροσκάφη

Πύρινος εφιάλτης στην κεντρική και νότια Ρόδο. Η μεγάλη πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη για 6η μέρα σε έκταση πολλών χιλιομέτρων, και όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός τα κύρια μέτωπα της φωτιάς νωρίς το πρωί της Κυριακής 23/7 είναι στις περιοχές νότια του Απόλλωνα, δυτικά από τα Λάερμα και σε μία χαράδρα ανάμεσα στο Κιοτάρι και το Γεννάδι.

«Προσπαθούμε να κινηθούμε όπως πάνε τα μέτωπα και όπως κινείται ο άνεμος» δήλωσε.

00:03 Σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού από παραλίες σε Κιοτάρι και Γεννάδι

Σε εξέλιξη το βράδυ του Σαββάτου η επιχείρηση απεγκλωβισμού ατόμων από τις παραλίες σε Κιοτάρι και Γεννάδι όπως γνωστοποίησε το Λιμενικό.

Τα σκάφη μεταφέρουν τους απεγκλωβισθέντες στο Πλημμύρι, ενώ υπολογίζεται ότι συνολικά περιμένουν να διασωθούν 600 άτομα.

23:51 Νέο μήνυμα του 112 – Εντολή εκκέννωσης για Πεύκη, Λίνδο και Κάλαθο

23:39 Εντολή για εκκένωση του χωριού Ασκληπιείο

Την άμεση εκκένωση του χωριού Ασκληπιείο της Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου που είχε εκκενωθεί και νωρίτερα το μεσημέρι, διέταξε ο δήμαρχος του νησιού Αντώνης Καμπουράκης, έπειτα από σχετική εντολή του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σημειώνεται ότι στο χωριό είχε δοθεί προληπτική εντολή εκκένωσης μέσω του 112 και νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου, ωστόσο πλέον η φωτιά απειλεί άμεσα τον οικισμό.

23:30  Ανοίγουν στρατόπεδα για τη φιλοξενία πολιτών

Στο άνοιγμα των στρατοπέδων, ανάμεσά τους και αυτό της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών στην περιοχή Κάλαθος, προχωρά ο Ελληνικός Στρατός στη Ρόδο προκειμένου να φιλοξενηθούν πολίτες και τουρίστες που εγκατέλειψαν τα σπίτια και τα ξενοδοχεία που διέμεναν για να σωθούν από τη φωτιά.

Επίσης, στη διάθεση των πολιτών είναι και τρία επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία στο λιμάνι της Ρόδου. Πρόκειται για τα Παναγία Σκιαδανη (600 ατομα), Δωδεκανησος Εξπρές (347 ατομα) και Blue Star Chios (300 άτομα). Σύνολο 1247 άτομα.

Στη Ρόδο κυβερνητικό κλιμάκιο με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντή Γραφείου Πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκο, τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή Χρήστο Τριαντόπουλο και την Υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη. Στο νησί βρίσκεται ήδη ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παππάς.

23:19 Έκκληση του Δήμου για στρώματα και σεντόνια

Έκκληση απευθύνει ο Δήμος Ρόδου για στρώματα και σεντόνια, στο κλειστό γήπεδο του Βενετοκολείου, προκειμένου να φιλοξενήσει τους ανθρώπους, οι οποίοι αναγκάστηκαν να μετακινηθούν από τα σπίτια τους ή τα ξενοδοχεία τους, μετά τις δραματικές εξελίξεις στο νησί που φλέγεται για 5η ημέρα.

Ακόμη, αίθουσες θα διατεθούν και από τα ιδιωτικά σχολεία “Ροδίων Παιδεία” και “Κολλέγιο Ρόδου” όπου στο σημείο έχουν σπεύσει και εθελοντές για να συντονίσουν την κατάσταση.

 Περίπου 15.000 άνθρωποι έχουν μετακινηθεί, πολλοί από τους οποίους φιλοξενούνται εκτός από επιβατηγά πλοία, σε γυμναστήρια και σχολεία.

Πηγή: Rodiaki

23:11 Ενεργοποιείται η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ για την εκκένωση ξένων πολιτών

Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, ενεργοποιείται η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου για να διευκολυνθεί η εκκένωση ξένων πολιτών στην Ελλάδα λόγω των εν εξελίξει δασικών πυρκαγιών, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο επικοινωνίας 210-3681730.

23:01 Φιλοξενία και διατροφή πολιτών που επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά

Νεότερη ενημέρωση για την πυρκαγιά στην Ρόδο, την φιλοξενία και διατροφή πολιτών που επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά, όπως και για τις αστυνομικές δυνάμεις.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην παραλιακή ζώνη αυτή την ώρα, από την παραλία Λάρδος ως την παραλία Κιοτάρι όπου έγινε νωρίς το απόγευμα η προληπτική εκκένωση η φωτιά έχει περιοριστεί σημαντικά και έχει ανοίξει η παραλιακή οδός από Κιοτάρι προς Λίνδο.

Στο κεντρικό τμήμα υπάρχει μια αναζωπύρωση βορειοανατολικά από τα Λάερμα και μια δεύτερη ανατολικά από το φράγμα του Γαδουρά.

Οι δυνάμεις έχουν εστιάσει την προσπάθεια τους στην προστασία της παραλιακής ζώνης και όλων των ξενοδοχειακών μονάδων και στις δυο περιοχές όπου υπάρχουν οι αναζωπυρώσεις.

Επισημαίνεται ότι από το μεσημέρι που η κύρια προσπάθεια ήταν ανατολικά από τα Λάερμα για να γίνουν ζώνες με χωματουργικά και πυροσβεστικά οχήματα, ενώ επιχειρούσαν και τα εναέρια μέσα, λόγω των βόρειων- βορειοδυτικών ανέμων που έπνεαν με ένταση 7 μποφόρ και με τους στροβιλισμούς του αέρα που δημιουργήθηκαν η φωτιά κινήθηκε εντός μιας χαράδρας και κατέβηκε νότια προς Λάρδο καλύπτοντας αυτή την απόσταση μέσα σε 2 ώρες.

Στο νησί βρίσκεται ήδη κυβερνητικό κλιμάκιο με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντή Γραφείου Πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή Χρήστο Τριαντόπουλο, την υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη και τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Παππά.

Την πυρκαγιά δουλεύουν μετά τη δύση του ηλίου που σταμάτησαν τα εναέρια μέσα, οι επίγειες δυνάμεις, ενώ με C-130 μεταβαίνουν στο νησί άλλες 2 ομάδες ΕΜΟΔΕ.

Σήμερα επιχειρούσαν στα μέτωπα της πυρκαγιάς 3 Air Tractors, 1 ελικόπτερο Mi8, 2 Erickson, 4 CL-415, 2 Chinook, 1 AB214 και ένα Super Puma συντονιστικό.

Φιλοξενία και διατροφή πολιτών που επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά στη Ρόδο
Σε συννενόηση με Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ρόδου έχουν διατεθεί για φιλοξενία και διατροφή πολιτών που απομακρύνθηκαν νωρίτερα προληπτικά από τα ξενοδοχεία τους, οι παρακάτω συνεδριακού χώροι ξενοδοχείων. Συνολικά μπορούν να φιλοξενηθούν εκεί 3.190 άτομα:

Επωνυμία Ξενοδοχείου – Χωρητικότητα

  • SHERATION RODOS RESORT- 250
  • VERGINA – 400
  • AMATHUS – 70
  • RODOS PALACE – 1500
  • MEDITERRANEAN – 150
  • PARADISE RESORT- ELA RESORT – 300
  • OLYMPIC PALACE – 300
  • KRESTEN PALACE – 150
  • EDEN ROC – 70

Από το υπουργείο Ναυτιλίας έχουν διατεθεί για τον ίδιο σκοπό ήδη 3 πλοία Ε/ΟΓ. Πρόκειται για τα Παναγία Σκιαδανη (600 άτομα), Δωδεκάνησος Εξπρές (347 ατομα) και Blue Star Chios (300 άτομα). Σύνολο 1247 άτομα.

Ακόμη, έχουν εξασφαλιστεί μέσω της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού 70 τουριστικά λεωφορεία για τη μεταφορά τουριστών όπου χρειάζεται.

Αστυνομικές δυνάμεις
Εκτός από τις δυνάμεις της Α Διεύθυνσης Δωδεκανήσου είχαν μεταβεί από την περασμένη εβδομάδα στο νησί 2 ομάδες ΟΠΚΕ και 2 ομάδα ΟΕΠΤΑ.

Επίσης, ενισχύεται η Διεύθυνση με αστυνομικές δυνάμεις από την Κω, μαζί με 2 μηχανές και 1 R/Τ

Το απόγευμα απογειώθηκε C130 με 8 δίκυκλα ΔΙΑΣ ενώ το βράδυ θα σταλούν άλλα 4 οχήματα με δυνάμεις ΟΠΚΕ, και άλλα 8 δίκυκλα ΔΙΑΣ.

22:53 Εθελοντής πυροσβέστης στο νοσοκομείο με εγκαύματα

Εγκαύματα υπέστη εθελοντής πυροσβέστης κατά τη μάχη που έδινε με τις φλόγες στη Ρόδο, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΕΡΤ, ο άτυχος πυροσβέστης ακούμπησε σε μια καυτή δεξαμενή, με αποτέλεσμα να προκληθούν μικρά εγκαύματα στο σώμα του και μεταφέρθηκε ιδιωτικό όχημα στο νοσοκομείο της Ρόδου.

 
Εξετάστηκε από τους γιατρούς, πήρε την κατάλληλη αγωγή και στη συνέχεια έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο, προκειμένου να συνεχίσει την ανάρρωσή του στο σπίτι.

Από το ΕΚΑΒ αναφέρονται ακόμα 8 διακομιδές ατόμων με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα. Συγκεκριμένα, έξι ενήλικες και δύο παιδιά μεταφέρθηκαν σε Κέντρο Υγείας του Αρχαγγέλου με αναπνευστικά προβλήματα. Δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αναχώρησαν.

22:45 Περιφειάρχης Δωδεκανήσων: Ζούμε τραγικές στιγμές – Απομακρύνθηκαν 8.000 άνθρωποι

Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στη Ρόδο όπου επεκτείνεται επικίνδυνα η μεγάλη φωτιά, περιέγραψε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

Όπως δήλωσε αρχικά ο ίδιος στον ΣΚΑΪ , «Ζούμε τραγικές στιγμές, είναι αδιανόητη η καταστροφή στο νησί μας»

 
Τόνισε ότι η επιχείρηση απεγκλωβισμού συνεχίζεται ενώ υπογράμμισε ότι προτεραιότητα αποτελεί η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Σημείωσε ότι μέχρι τις 21:30 το βράδυ του Σαββάτου «οι μετακινήσεις έχουν ξεπεράσει τις 7.500-8.000 χιλιάδες».

«Το οδικό δίκτυο είναι αποκομμένο, έγινε με σκάφη η απομάκρυνση και μετά με λεωφορεία για να έρθουν στο βόρειο ασφαλές κομμάτι» πρόσθεσε ο κ. Χατζημάρκος και συνέχισε λέγοντας: «Έχουμε πολύ κόσμο ακόμα. Έχουμε κλειστό οδικό δίκτυο και κάνουμε μετεγκατάσταση σε άλλες περιοχές».

«Μέσα σ’ αυτή την κατάσταση δεν έχουν ακόμη καταγραφεί οι μετακινήσεις των πολιτών στο σύνολό τους. Οι ώρες είναι πάρα πολύ δύσκολες, μετράει να είναι ακόμη ασφαλείς οι ξένοι επισκέπτες και οι κάτοικοι» κατέληξε.

22:30  Η φωτιά καίει σπίτια στο χωριό Λάερμα

Τα πρώτα σπίτια στο χωριό Λάερμα έχει ξεκινήσει να καίει η φωτιά που «μπήκε» στο χωριό, σύμφωνα δηλώσεις του προέδρου κ. Αναστάσιου Πατούνα, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο πρόεδρος είπε ότι όλοι οι κάτοικοι έχουν φύγει από το χωριό και βρίσκονται σε ασφαλή σημεία στα γύρω χωριά.

Σύμφωνα με πληροφορίες επίσης αυτή τη στιγμή εκκενώνεται και το Γεννάδι με απόφαση των αρμοδίων αρχών για προληπτικούς λόγους. Η μάχη σε όλα τα μέτωπα της φωτιάς συνεχίζεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και εθελοντικές ομάδες.

21:42 Κάηκε γνωστό beach bar στη Γλύστρα

Η πύρινη λαίλαπα που θερίζει τα πάντα από Λάρδο προς νότια, έκαψε και την περιοχή της Γλύστρας μαζί με γνωστό beach bar, σύμφωνα με το verena.gr.

21:33 Δύο C-130 με δασοκομάντος μεταβαίνουν στο νησί

Δύο αεροσκάφη C-130 αναχωρούν το βράδυ του Σαββάτου για το νησί της Ρόδου, λόγω της έκτακτης κατάστασης στο νησί.

Τα αεροσκάφη όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός θα μεταφέρουν ομάδες πεζοπόρων τμημάτων από την ειδική μονάδα δασικών επιχειρήσεων, 8 μηχανές με προσωπικό της ομάδα ΔΙ.ΑΣ οι οποίοι θα συμμετέχουν, αν χρειαστεί στις εκκενώσεις αλλά και στην φύλαξη περιουσιών.

21:29 Επικοινωνία Φάμελλου με Κικίλια για την εξέλιξη της πυρκαγιάς στη Ρόδο

Με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, επικοινώνησε ο Σωκράτης Φάμελλος προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη της πυρκαγιάς στην Ρόδο και τις επιχειρήσεις διάσωσης, εκκένωσης κοινοτήτων και τουριστικών μονάδων και πυρόσβεσης, καθώς και για τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις που επιχειρούν.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την εξέλιξη και ζήτησε να μεταφερθεί η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε όσους επιχειρούν στα μέτωπα της πυρκαγιάς και στην διάσωση πολιτών, κατοίκων και τουριστών. Δήλωσε δε ότι αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια των πολιτών και των στελεχών της πυροσβεστικής και της πολιτικής προστασίας, καθώς και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των περιουσιών των πολιτών και των επιχειρήσεων.

21:15 Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: Απομακρύνθηκαν με ασφάλεια οι επισκέπτες της Ρόδου

Χωρίς να έχουν αναφερθεί τραυματισμοί και με ασφάλεια απομακρύνονται οι επισκέπτες της Ρόδου, από τις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές, όπως επισημαίνει ανάρτηση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αναλυτικά στην ανάρτηση αναφέρεται:

«Οι επισκέπτες απομακρύνονται με ασφάλεια από τις πληγείσες περιοχές της Ρόδου. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί. Κατευθύνονται σε άλλα ξενοδοχεία στο νησί».

Παράλληλα, σε δεύτερη ανάρτηση το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επισημαίνει: « Οι πληγείσες περιοχές αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% των συνολικών τουριστικών υποδομών της Ρόδου».

21:07 ΕΛΑΣ: 150 αστυνομικοί συνδράμουν στις πυρκαγιές στην Ρόδο

Με 150 αστυνομικούς και μέσα συνδράμει η ΕΛΑΣ στις αγωνιώδεις προσπάθειες που γίνονται στην Ρόδο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση: «παρέχεται ουσιαστική συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις, που ενεργούν για την κατάσβεση των πυρκαγιών, μέσω της εφαρμογής έκτακτων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων με – κατά περίπτωση – απαγορεύσεις, διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας, της προληπτικής εκκένωσης περιοχών, του απεγκλωβισμού ατόμων και ζώων, καθώς και της διασφάλισης της σωματικής ακεραιότητας και των περιουσιών των κατοίκων πληγέντων περιοχών.»

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται από την ΕΛΑΣ, διατίθενται αστυνομικοί των ΟΕΠΤΑ και ΟΠΚΕ, ενώ σήμερα αναχωρεί C130 για το νησί της Ρόδου από την Αττική με αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ.

Παράλληλα αστυνομικοί και οχήματα των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Α’ Δωδεκανήσου ενισχύονται συνεχώς από υπηρεσίες όμορων Αστυνομικών Διευθύνσεων καθώς και Διευθύνσεων της Γ.Α.Δ.Α.

«Η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και επιφυλακή για την παροχή συνδρομής και υποστήριξης στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.» καταλήγει η ανακοίνωση

20:44 Αντιδήμαρχος Ρόδου για πυρκαγιά: Η επίμαχη περιοχή έχει γύρω στους 8.000 τουρίστες

Περί τους 8.000 τουρίστες βρίσκονται στην επίμαχη περιοχή της πυρκαγιάς στην Ρόδο, επισήμανε ο αντιδήμαρχος της Ρόδου Κώστας Ταρασλίας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Έχει στηθεί μία πολύ μεγάλη επιχείρηση ώστε κάποιοι τουρίστες να αναχωρούν από ένα αεροδρόμιο, κάποιοι άλλοι να έχουν άλλη στέγη. Από τους 200.000 τουρίστες που φιλοξενεί σήμερα το νησί, στην περιοχή υπάρχουν γύρω στις 8.000, τους οποίους για λόγους προληπτικούς μεταφέρουμε λόγω και του καπνού που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή», επισήμανε ο αντιδήμαρχος της Ρόδου.

 Όπως, μεταξύ άλλων, προσέθεσε, «η πυρκαγιά εξελίχθηκε με πολύ άσχημο τρόπο διότι δυστυχώς ενώ περιμέναμε να σβήσουμε την πυρκαγιά, εχθές το βράδυ μετά από τη διενέργεια του συντονιστικού οργάνου το οποίο συνεδρίασε και ενώ περιμέναμε να πάει σε μία τεχνητή λίμνη στο φράγμα του Γαδουρά, δυστυχώς άλλαξε άρδην η κατάσταση. Πήγε προς την αντίθετη κατεύθυνση, πέρασε δυστυχώς στον Δήμο στον εθνικό δρόμο και μπήκε σε μία τουριστική περιοχή, ενώ για τέσσερις ημέρες πραγματικά κατέληγε στην καρδιά του νησιού που ήταν παρθένα δάση.

20:37 Ευθ. Λέκκας: Οι 5 παράγοντες που συνέβαλαν στην πύρινη λαίλαπα της Ρόδου

Λόγω υφιστάμενων 5 ιδιαίτερων γεωπεριβαλλοντικών παραγόντων αναπτύχθηκε ιλιγγιωδώς τις τελευταίες μέρες και ώρες, η μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο που αφανίζει τον κεντρικό δασικό πυρήνα της νήσου, αναφέρει ο Δρ. Ευθύμης Λέκκας.

20:28 Φωτιά Ρόδος: Πρώτο θέμα σε διεθνή μέσα – Συνδέουν την πυρκαγιά με την Κλιματική Κρίση

Πρώτο θέμα σε πολλά διεθνή μέσα είναι η μεγάλη φωτιά στη Ρόδο που είναι σε πλήρη εξέλιξη για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, απειλώντας κατοικημένες περιοχές.  

20:19 Κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στη Ρόδο

Αυτή την ώρα μεταβαίνει στη Ρόδο κυβερνητικό κλιμάκιο με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντή Γραφείου Πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκο, τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή Χρήστο Τριαντόπουλο και την Υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη. Στο νησί βρίσκεται ήδη ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παππάς.

20:15 Στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα οκτώ άτομα

20:09 Διεθνής ανησυχία για τη Ρόδο: Οδηγίες από τις πρεσβείες Βρετανίας και Μάλτας προς τους πολίτες τους

Διεθνής είναι η ανησυχία για τη μεγάλη φωτιά που είναι σε εξέλιξη στη Ρόδο, αφού υπάρχει κινητοποίηση των πρεσβειών Βρετανίας και Μάλτας στην Αθήνα, οι οποίες συνιστούν στους πολίτες τους που τυχόν βρίσκονται στο νησί, να συνεργάζονται με τις οδηγίες των Αρχών.

19:33 Μ. Βαρβιτσιώτης: Το Λιμενικό Σώμα έχει συντονίσει τον απεγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων

«Το Λιμενικό Σώμα έχει συντονίσει τον απεγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων» σχολίασε στο Twitter o υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. 

Σημειώνεται πως το Λιμενικό Σώμα, συμμετέχει στην επιχείρηση εκκένωσης της φωτιάς που καίει για πέμπτη ημέρα το νησί της Ρόδου. 

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Λιμενικό Σώμα και το Υπουργείο Ναυτιλίας στη Ρόδο επιχειρούν: 4 σκάφη του Λιμενικού Σώματος και άνω των 20 ιδιωτικών σκαφών (ημερόπλοια και φουσκωτά). Επίσης, στη περιοχή βρίσκονται 1 φορτηγό πλοίο, 1 Ε/Γ-Ο/Γ (παντόφλα), 2 φουσκωτά της μοίρας καταδρομέων. Επίπλέον, δεσμεύτηκε και διατίθεται πλοίο της Blue Star για να φιλοξενήσει πολίτες.

Υπολογίζεται οτι έχουν απεγκλωβιστεί δια θαλάσσης άνω των 1000 ατόμων. Από το ΓΕΕΘΑ έχουν διατεθεί: Εναέρια: 2xCL-415 1xCH-47D (Ε/Π) Επίγεια: 2 Π/Γ (προωθητής γαιών) 1 Ι/Γ (ισοπεδωτής γαιών) 2 ανατρεπόμενα 1 Ε/Τ (εκσκαφέας τάφρων) 2 Ρ/Μ (ρυμουλκά) 2 πυροσβεστικά οχήματα 14 άτομα χειριστές οχημάτων 6 Λεωφορεία 4 STEYER 6 πλωτά ειδικών δυνάμεων Τορπιλάκατος ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ.

19:21 Δωρέαν λεπτά ομιλίας και GB για τους πυρόπληκτους στη Ρόδο

Η Nova, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, κατανοώντας τις αυξημένες ανάγκες επικοινωνίας στις περιοχές της Ρόδου που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές, προσφέρει από σήμερα και μέχρι 5/8 στους συνδρομητές της στη Ρόδο, στις περιοχές Αρχάγγελος, Γεννάδι, Θεοτόκος, Κάλαθος, Καλλιθέα, Κιοτάρι, Λάρδος, Πεύκοι, Πυλώνας, δωρεάν χρόνο ομιλίας 1.500 λεπτών προς όλους (εθνικά κινητά και σταθερά) και απεριόριστα GB.

Η προσφορά αφορά συνδρομητές κινητής συμβολαίου και καρτοσυμβολαίου, ιδιώτες και επιχειρήσεις.

19:03 Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στην Υλίκη Βοιωτίας

Οριοθετήθηκε, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, η φωτιά που ξέσπασε σήμερα το μεσημέρι σε δασική έκταση στη Υλίκη Βοιωτίας.

Στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, επτά οχήματα, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

18:42 Στη «μάχη» ο Στρατός Ξηράς και η Πολεμική Αεροπορία

Επίσης, έχουν διατεθεί 3 λεωφορεία του Στρατού Ξηράς και ένα λεωφορείο της Πόλεμικης Αεροπορίας για εκκένωση πολιτών

18:40 Έχουν διατεθεί για την εκκένωση ταχύπλοα σκάφη των Ειδικών Δυνάμεων

18:37 Σε ετοιμότητα το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου και τα Κέντρα Υγείας

Το ΚΕΠΥ ΕΚΑΒ έχει θέσει σε ετοιμότητα το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου και τα όμορα Κέντρα Υγείας στη περιοχή.

18:26 Λιμενικό: Απομακρύνθηκαν περισσότερα από 1.500 άτομα

Πάνω από 1.500 είναι οι άνθρωποι έχουν ήδη απομακρυνθεί σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του Λιμενικού, κ. Αλεξίου, όπως γνωστοποίησε μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

18:20 Σε πλήρη ετοιμότητα το ΕΚΑΒ

Στην ευρύτερη περιοχή που έχει εκδηλωθεί η πυρκαγιά επιχειρούν (επιπλέον της ημερήσια δύναμης του ΕΚΑΒ) 7 ασθενοφόρα (περιοχές Κιοταρίου, Λάρδου και Γενναδίου).

Το ΚΕΠΥ ΕΚΑΒ έχει θέσει σε εντιμότητα το ΓΝ Ρόδου και τα όμορα Κέντρα Υγείας στη περιοχή.

Προς το παρόν, με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, έχουν διακομισθεί 4 ενήλικες και 2 νεογνά στο ΚΥ Αρχαγγέλου, 2 ενήλικες στο ΚΥ Γενναδίου ενώ οι διασώστες του ΕΚΑΒ έχουν παράσχει πρώτες βοήθειες (λόγω αναπνευστικών προβλημάτων) σε παραπάνω από 60 περιστατικά στον δρόμο.

Αυτή τη στιγμή ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ παρευρίσκεται σε έκτακτη Διυπουργική Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

17:55 Φωτογραφίες από τον απεγκλωβισμό τουριστών από ξενοδοχεία της Ρόδου

17:31 Βίντεο της πύρινης λαίλαπας από κάτοικο της Ρόδου

17:27 Βίντεο από την εκκένωση ξενοδοχείων

17:01 Έκτακτη ενημέρωση από την Πυροσβεστική

16:49 Ρόδος: Στις εγκαταστάσεις τριών ξενοδοχείων στο Κιοτάρι έφθασε η φωτιά

Τρεις ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή Κιοτάρι της νότιας Ρόδου έχουν υποστεί ζημιές από τη φωτιά, που εξακολουθεί να καίει στη Ρόδο.

Τα ξενοδοχεία εκκενώθηκαν νωρίτερα από τους τουρίστες που διέμεναν σε αυτά και γίνεται προσπάθεια για να μην επεκταθεί η φωτιά.

16:38 Ευχαριστήριο μήνυμα ΥΠΕΞ στην Τουρκία για τη βοήθεια στις πυρκαγιές

Ευχαριστήριο μήνυμα στην Τουρκία που συνέδραμε στην προσπάθεια περιορισμού των μεγάλων μετώπων των πυρκαγιών στη χώρα μας ανάρτησε το υπουργείο Εξωτερικών στο twitter.

«Θερμές ευχαριστίες στην Τουρκία για την παροχή πυροσβεστικής βοήθειας στην Ελλάδα και τη συνδρομή στην αντιμετώπιση των σοβαρών δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας», ανέφερε στο μήνυμα που ανάρτησε και στα τουρκικά.

16:26 Υπό έλεγχο οι φωτιές στον Λοφίσκο Λαγκαδά και το Χωρύγι Κιλκίς

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 14:00 σε χαμηλή βλάστηση έξω από το χωριό Λοφίσκος του Δήμου Λαγκαδά. Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής με 14 πυροσβέστες και 5 οχήματα.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, υπό έλεγχο έχει τεθεί και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 12:40 σε αγροτική περιοχή έξω από το χωριό Χωρύγι στο Κιλκίς. Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχείρησαν 17 πυροσβέστες με 7 υδροφόρα οχήματα.

16:10 Το «ευχαριστώ» Κυρ. Μητσοτάκη στην Τουρκία για την βοήθεια στις πυρκαγιές

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στα αγγλικά ευχαριστεί την Τουρκία για τη βοήθεια της στην Ελλάδα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Ο κ. Μητσοτάκης έγραψε: «Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στην Τουρκία που έστειλε δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο για να μας βοηθήσουν στον αγώνα μας κατά των δασικών πυρκαγιών. Ευχαριστούμε Τουρκία!».

16:01 Ο χάρτης επικινδυνότητας πυρκαγιάς

15:51 Απεγκλωβίστηκαν οι πυροσβέστες από τη Μονή Υψένης

Επετεύχθη η εκκένωση της Μονής Υψενής, στην οποία παρέμεναν μέχρι τις τρεις το μεσημέρι εγκλωβισμένοι πυροσβέστες μαζί με τον διοικητή της Πυροσβεστικής, καθώς προσπαθούσαν να πείσουν τις καλόγριες να εγκαταλείψουν το Μοναστήρι.

15:43 Εγκλωβισμένοι πυροσβέστες

Πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν εγκλωβιστεί στη Μονή Υψενής πυροσβέστες με τον διοικητή της Πυροσβεστικής, καθώς οι καλόγριες της Μονής αρνούνται να την εγκαταλείψουν, παρά το γεγονός ότι στις 12:25 δόθηκε εντολή εκκένωσης.

15:23 Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Υλίκη Βοιωτίας λόγω τροχαίου

Πυρκαγιά ξέσπασε περίπου στις 13:30 το μεσημέρι στην περιοχή Υλική Βοιωτίας, μετά από σύγκρουση φορτηγού με ΙΧ αυτοκίνητο. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά επεκτάθηκε στο πρανές και στη συνέχεια σε έναν μικρό λοφίσκο.

Στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, επτά οχήματα, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

15:17 Ακραίος ο κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιών την Κυριακή – Κατάσταση Συναγερμού 5 απο τη ΓΓΠΠ

15:05 Φωτιά έξω από το χωριό Λοφίσκος της Θεσσαλονίκης

Πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 14:00 σε χαμηλή βλάστηση, συγκεκριμένα σε καλαμιές, έξω από το χωριό Λοφίσκος του Δήμου Λαγκαδά.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Θεσσαλονίκης ειδοποιήθηκε στις 14:15 και ήδη μεταβαίνουν στο σημείο 5 οχήματα με 14 πυροσβέστες.

14:50 Εκκενώθηκαν δύο ξενοδοχεία

Στην εκκένωση δύο ξενοδοχειακών μονάδων, για προληπτικούς λόγους, που βρίσκονται στην περιοχή Κιοττάρι της Ρόδου προχώρησαν οι τοπικές υπηρεσίες λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς. Οι πελάτες των δύο ξενοδοχείων μεταφέρθηκαν με 30 τουριστικά λεωφορεία σε ασφαλή περιοχή του νησιού.

Η μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς στη Ρόδο συνεχίζεται στην περιοχή των Λαέρμων και Λάρδου, όπου μαίνεται ανεξέλεγκτη.

14:28 Σε ετοιμότητα το λιμενικό 

14:13 Την εκκένωση της κοινότητα Ασκληπειού και του οικισμού Κιοττάρι

Την εκκένωση της κοινότητας Ασκληπιειού και της περιοχής Κιοταρίου ανακοίνωσε, με εξαιρετικά επείγουσα ειδοποίησή του, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολτικής Προστασίας.

Σχετικό μήνυμα έφτασε στα κινητά των κατοίκων από το 112 και τους κατευθύνει προς την περιοχή Γεννάδι.

Σημειώνεται, ότι στην περιοχή Κιοτάρι υπάρχουν και ξενοδοχειακές μονάδες.

Επίσης, λόγω της φωτιάς σε αρκετές περιοχές του νησιού έχει διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα.

14:01 ΔΕΔΔΗΕ: Εκ περιτροπής διακοπές ηλεκτροδότησης στη Ρόδο

Σε προγραμματισμένες εκ περιτροπής διακοπές ηλεκτροδότησης προχωρά ο ΔΕΔΔΗΕ στη Ρόδο.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, εξαιτίας της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στο νησί κοντά στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης, τέθηκε εκτός ο ΘΗΣ (Θερμοηλεκτρικός Σταθμός) Ν. Ρόδου και κρίθηκε αναγκαίο να προγραμματισθούν για σήμερα, Σάββατο 22 Ιουλίου 2023, έως το βράδυ, εκ περιτροπής διακοπές ηλεκτροδότησης περιορισμένης έκτασης και χρονικής διάρκειας έως 1 ώρα, με σκοπό την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος.

12:37 Εκκένωση δύο οικισμών στη Ρόδο

Την εκκένωση των χωριών Λάρδο και Πυλώνα διέταξε πριν από λίγα λεπτά η γ.γ. Πολιτικής Προστασίας με μήνυμα που έφθασε στα κινητά των κατοίκων της περιοχής μέσω του συστήματος 112.

Η πυρκαγιά στη Ρόδο συνεχίζει να αναπτύσσεται στην περιοχή των Λαέρμων και παραμένει ανεξέλεγκτη.

11:22 Πώς διασώθηκαν πυρόπληκτα ζώα – Ποιοι έχουν αναλάβει τη φροντίδα τους

10:56 Ηλεία: Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας για τον υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας

10:42 Κυρ. Μητσοτάκης: Συνάντηση με τα πληρώματα των πυροσβεστικών αεροσκαφών

Τις Μοίρες 355 και 383 στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο της Ελευσίνας, επισκέπτεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συνομιλήσει με τα πληρώματα των πυροσβεστικών αεροσκαφών που έχουν ριχτεί στη μεγάλη μάχη των τελευταίων ημερών.

Τα πληρώματα αποτελούνται τόσο από Έλληνες πιλότους και μηχανικούς όσο και από ξένους, όπως Κροάτες, Γάλλους και Ιταλούς.

Η 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών (355ΜΤΜ) έχει ως αποστολή τη διεξαγωγή επιχειρήσεων Αεροπυρόσβεσης στην ελληνική επικράτεια, καθώς και την εκτέλεση αποστολών Έρευνας – Διάσωσης.

Η Μοίρα 383 έχει την έδρα της στη Θεσσαλονίκη αλλά αναπτύσσεται στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο Ελευσίνας κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

10:37 Στη μάχη δυνάμεις από Ρουμανία, Σλοβακία και το ελικόπτερο Μi 26 από Ιορδανία

Από αέρος συνδράμουν με το πρώτο φως της ημέρας δύο ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη, αλλά και το ελικόπτερο Mi-26, που έστειλε στην Ελλάδα, η Ιορδανία, για την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών.

Παράλληλα, οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται ακόμη περισσότερο.

Ήδη έφτασαν στο νησί 32 πυροσβέστες από Σλοβακία και 13 πυροσβεστικά οχήματα με το πλήρωμά τους από Ρουμανία, καθώς και 25 πυροσβέστες από την Θεσσαλονίκη.

08:41 Προληπτική εκκένωση κατασκήνωσης στη Ρόδο

Προληπτικά εκκενώνονται και οι παιδικές κατασκηνώσεις της Μητρόπολης Ρόδου στη Λάρδο.

Επίσης, συγκαλείται εκτάκτως το συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας.

22:30 Μήνυμα του 112 στους κατοίκους της περιοχής Λαέρμα

22:22 Ρόδος: Αποφασίστηκε η εκκένωση του χωριού Λάερμα στη Ρόδο

Την εκκένωση του χωριού Λάερμα ανακοίνωσε πριν από λίγο ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης κατόπιν εντολή της Πυροσβεστικής, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Η εκκένωση αποφασίστηκε για προληπτικούς λόγους λόγω του ότι στην ευρύτερη περιοχή έχει αναπτυχθεί από τις αναζωπυρώσεις ισχυρό και ανεξέλεγκτο μέτωπο.

21:20 Φωτιά στα Καπαριανά Ηρακλείου Κρήτης

Πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Καπαριανά του δήμου Φαιστού κοντά στις Μοίρες Ηρακλείου. ‘Αμεσα κινητοποιήθηκαν τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα και δέκα πυροσβέστες που επιχειρούν μέχρι αυτή την ώρα έχοντας θέσει όμως σε πλήρη έλεγχο τις φλόγες οι οποίες κατέκαψαν αγροτολιβαδική έκταση και ξερά χόρτα. Η φωτιά δεν απειλεί σπίτια ή κατοικημένη περιοχή.

20:56 B. Κικίλιας: Ένα μεγάλο μπράβο κι ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πιλότους των Canadair

Βίντεο με τις προσπάθειες των ελληνικών Canadair που επιχειρούν στα Δερβενοχώρια και σε όλα τα μέτωπα ανήρτησε στο facebook ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, απευθύνοντας «Ένα μεγάλο Μπράβο και ένα μεγάλο Ευχαριστώ».

«Όλες τις τελευταίες ημέρες τα ελληνικά Canadair επιχειρούν στα Δερβενοχώρια και σε όλα τα μέτωπα.

Ένα μεγάλο Μπράβο και ένα μεγάλο Ευχαριστώ. Δείτε προσεκτικά τη δυσκολία της επιχείρησης.

Ας ακολουθήσουμε όλοι πιστά τις οδηγίες ώστε να διευκολύνουμε το σπουδαίο τους έργο: Για την ασφάλεια μας, την προστασία του περιβάλλοντος και των περιουσιών» σημειώνει ο κ. Κικίλιας, παραθέτοντας το βίντεο από τις επιχειρήσεις των ελληνικών Canadair.

20:40 Copernicus – Διευθυντής Κλιματικής Αλλαγής: Ζούμε τον πιο θερμό Ιούλιο που έχει καταγραφεί

Για τον πιο θερμό Ιούλιο στα καταγεγραμμένα χρονικά έκανε λόγο ο Διευθυντής Κλιματικής Αλλαγής του “Copernicus”, σε συνέντευξη που παραχώρησε.

Συγκεκριμένα, ο Κάρλο Μπουοντέμπο, έκανε ιδιαίτερα δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον αφού όπως είπε οι ακραίες θερμοκρασίες που βιώνουμε το φετινό καλοκαίρι σε συνδυασμό με τις μεγάλες σε έκταση δασικές πυρκαγιές, αποτελούν μια μόνο μικρή γεύση του τι πρόκειται να ζήσουμε το καλοκαίρι του 2024.

Ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για έναν νέο κόσμο τον οποίο ήδη βιώνουμε, ενώ πιο τρομακτική, είναι η πρόβλεψή του πως ένα καλοκαίρι σαν το φετινό σε περίπου 20 με 30 χρόνια θα το θυμόμαστε ως ένα σχετικά φυσιολογικό, αν όχι ψυχρό καλοκαίρι.

20:30 Μεγάλες αναζωπυρώσεις στην Ρόδο

Σοβαρές αναζωπυρώσεις υπάρχουν αυτή την ώρα στο μέτωπο της φωτιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες λόγω και των ισχυρών ανέμων που πνέουν, υπάρχει αναζωπύρωση στην περιοχή των Λαέρμων, ενώ γενικότερα προβλήματα υπάρχουν και στις υπόλοιπες περιοχές που έχει αναπτυχθεί η φωτιά.

Η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων συνεχίζεται σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες και αναμένεται μια ακόμη δύσκολη νύχτα για το νησί.

19:40 Έκλεισε η Εγνατία λόγω του καπνού από την πυρκαγιά στη Βόλβη Θεσσαλονίκης

Ειδικότερα, η Εγνατία έκλεισε από τον κόμβο Λαγκαδά έως τον κόμβο Βαγιοχωρίου, με την Τροχαία να εκτρέπει την κυκλοφορία των οχημάτων.

19:02 Πυροσβεστική: Τις επόμενες ημέρες η κατάσταση θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο

Στην εκτίμηση ότι τις επόμενες μέρες το έργο της πυροσβεστικής θα δυσκολεύσει ακόμα περισσότερο προχώρησε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Πύραρχος Βασίλειος Βαθρακογιάννης, από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Μαρούσι.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Δυτική Αττική και Ρόδο, ενώ στη Λακωνία είναι πολύ περισσότερες και μάλιστα δημιούργησαν νέα μέτωπα.

18:45 52 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Μια ακόμη δύσκολη ημέρα με 52 νέες πυρκαγιές, ενώ σε όλη την επικράτεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις διαχειρίζονται συνολικά 79 πυρκαγιές.

Αναζωπυρώσεις και διάσπαρτες ενεργές καύσεις που μέχρι στιγμής ελέγχονται, αντιμετωπίζουν σήμερα ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις στη Δυτική Αττική.

16:50 Φωτιά τώρα στη Βόλβη Θεσσαλονίκης

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *