ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΡΙΑΡΧΕI Η LUKOIL ΣΤΗΝ ΚΑΣΠIΑ – ΝEΑ ΑΓΟΡA ΚΟΙΤAΣΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΤΜHΜΑ ΤΟΥ ΚΑΖΑΚΣΤAΝ

Ο ρωσικός πετρελαϊκός γίγαντας Lukoil υπέγραψε την περασμένη Παρασκευή συμφωνία πώλησης και αγοράς (SPA) με την κρατική εταιρεία KazMunayGas (KMG) του Καζακστάν για να αποκτήσει μερίδιο 49,99% της Al-Farabi Operating LLP, μια κοινή επιχείρηση για την ανάπτυξη ενός υπεράκτιου μπλοκ που βρίσκεται στο τμήμα του Καζακστάν της Κασπίας Θάλασσας.

Ο Vagit Alekperov, Διευθύνων Σύμβουλος της Lukoil και ο Alik Aidarbayev, ο οποίος προεδρεύει του διοικητικού συμβουλίου της KMG, υπέγραψαν το έγγραφο ως μέρος του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές είναι τώρα ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας, καθώς η Lukoil αποκάλυψε ότι θα συμμετάσχει στο έργο μετά την ικανοποίηση ορισμένων προϋποθέσεων.

«Η απόφαση των εταιρειών να ενώσουν τις προσπάθειές τους για την ανάπτυξη του μπλοκ Al-Farabi είναι ένα ακόμη βήμα στη συνεχή γόνιμη συνεργασία τους», διαβάζει μια δήλωση που εξέδωσε ο Lukoil.

Ωστόσο, η αξία της συμφωνίας δεν αποκαλύφθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες, η KMG θα κατέχει το 50,01% στην επιχείρηση.

Το Al-Farabi, παλαιότερα γνωστό ως “IP2”, απέχει 130 χλμ. (81 μίλια) από την ακτή του Καζακστάν. Το βάθος του νερού στην περιοχή κυμαίνεται από 300 m έως 400 m (328-437 γιάρδες). Σύμφωνα με τα στοιχεία της Lukoil, οι ανακτήσιμοι πόροι στο μπλοκ Al-Farabi εκτιμάται σε 15,1 εκατομμύρια τόνους.

Το 2019, η KMG και η Lukoil συμφώνησαν για τους βασικούς όρους για την εφαρμογή του έργου Al-Farabi και στη συνέχεια περίμεναν την έγκριση του υπουργείου Ενέργειας του Καζακστάν. Ένα χρόνο αργότερα, οι εταιρείες υπέγραψαν μια συμφωνία που καθόριζε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των δύο εταιρειών στο πλαίσιο του έργου.

Εν τω μεταξύ, το Al-Farabi βρίσκεται δίπλα στο πεδίο Zhenis – ένα άλλο έργο που περιλαμβάνει τους Lukoil και KMG.

Μια συμφωνία για την ανάπτυξη του υπεράκτιου μπλοκ Zhenis που βρίσκεται σε βάθος 75 έως 100 μέτρων υπογράφηκε την 1η Απριλίου 2019. Η Zhenis Operating, διαχειριστής έργου, είναι κοινοπραξία της Lukoil (50%) και της KMG (50%). Οι ανακτήσιμοι πόροι σε αυτήν την περιοχή υπολογίζονται σε 65,1 εκατομμύρια τόνους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Lukoil σχεδίαζε να επενδύσει περίπου 350 εκατομμύρια δολάρια στην εξερεύνηση στο μπλοκ Zhenis για 7-9 χρόνια.

Μαζί με τους Zhenis και Al-Farabi, οι εταιρείες εξερευνούν επίσης από κοινού το πεδίο Tsentralnoye, όπου το Lukoil και το Gazpromneft κατέχουν το 25 τοις εκατό το καθένα, και το πεδίο Khvalynskoye, όπου το Lukoil κατέχει το 50 τοις εκατό. Ταυτόχρονα, η Lukoil έχει μετοχές στους τομείς Karachaganak (13,5%) και Kumkol (50%).

Η Lukoil είναι μέλος της Κοινοπραξίας Αγωγών της Κασπίας, μέσω της οποίας μεταφέρεται το αργό πετρέλαιο.

 

 

Πηγή: Via Diplomacy.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *