ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΤΑ ΦΟΥΝΤΩΜΕΝΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΙ Η ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ

H «σπίθα» που άνοιξε κουβεντα με προεκλογικό άρωμα στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο – Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τα κυβερνητικά στελέχη να ενσωματώσουν στον πολιτικό τους λόγο τις παρεμβάσεις για την κοινωνική πολιτική και την κοινωνική ασφάλιση

Μέρα με τη μέρα φουντώνουν τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αντί να τα κλείνει μια και καλή, να αφήνει «παράθυρα» στις σχετικές τοποθετήσεις του, δείχνοντας τι θα ήταν αυτό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες κάλπες το 2022, έστω και αν αυτή δεν είναι η δική του επιδίωξη. Μεταξύ των υπουργών και των βουλευτών της ΝΔ, οι κουβέντες είναι αμιγώς προεκλογικές, ενώ σε αυτό το κλίμα συνέτειναν η ανακοίνωση για το πακέτο των καυσίμων και η προαναγγελία πάνω από 3.000 προσλήψεων εντός Ιουνίου.

Σε αυτό το κλίμα, οι υπουργοί πέρασαν χθες την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου για τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης μέσω συνέντευξής του στο Capital είχε δώσει το στίγμα του λέγοντας ότι «ναι, θέλω να πάω στο τέλος της τετραετίας, αλλά κάνω και μία έκκληση προς όλους να μην οξύνουν τα πράγματα σε τέτοιο βαθμό που θα καταλήξουμε να έχουμε μία πολύ παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μεγάλης έντασης, η οποία το μόνο που θα κάνει είναι να οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση σε τέτοιο βαθμό που τελικά θα οδηγήσει πολίτες να μην ασχολούνται και να μην ενδιαφέρονται για τα πολιτικά τεκταινόμενα».

Και ενώ ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία νύξη για εκλογές στην εισήγησή του στο υπουργικό, αν και η ατζέντα περιελάμβανε την έγκριση των κυβερνητικών στόχων για το 2023, χρειάστηκε μια «σπίθα» εντός της συνεδρίασης για να ανοίξει μια κουβέντα με προεκλογικό άρωμα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ενώ γινόταν κουβέντα για τις παρεμβάσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση στο μέτωπο της κοινωνικής πολιτικής, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος φέρεται να επεσήμανε ότι θα ήταν καλό οι κυβερνητικές παρεμβάσεις να συγκεντρωθούν και να κωδικοποιηθούν. «Να μην αφήσουμε κάτι και για τη δεύτερη τετραετία», φέρεται να είπε τότε, αστειευόμενος, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Τότε, στη συζήτηση μπήκε ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, ο οποίος επεσήμανε προς τον κ. Βορίδη «φαντάζομαι να εννοείς μετά τον καλοκαίρι του 2023», με τον κ. Βορίδη να μειδιά και να απαντά πως… ισχύει ό,τι έχει ο πρωθυπουργός για τον χρόνο των εκλογών. Ο κ. Μητσοτάκης, όσο αυτή η κουβέντα εξελισσόταν, δεν είπε κάτι, αρκέστηκε, όμως, να γελάσει στο τέλος του υπουργικού πινγκ-πονγκ.

Σε άλλο σημείο, πάντως, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τα κυβερνητικά στελέχη να ενσωματώσουν στον πολιτικό τους λόγο τις παρεμβάσεις για την κοινωνική πολιτική και την κοινωνική ασφάλιση, καθώς στο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι πολίτες έχουν την αίσθηση ότι επιτελείται κυβερνητικό έργο, χωρίς να μπορούν πολλές φορές να συγκρατήσουν λεπτομέρειες. Ούτως ή άλλως, τις επόμενες εβδομάδες, κλιμάκια με υπουργούς και βουλευτές θα «οργώνουν» τη χώρα.

Παρεμβάσεις

Την ίδια ώρα, η ανακοίνωση του ενισχυμένου Fuel Pass, όπως το προανήγγειλε χθες το protothema.gr, ήταν ένα μήνυμα και προς τη μεσαία τάξη που βλέπει το διαθέσιμο εισόδημα να συρρικνώνεται λόγω ακρίβειας. Βεβαίως, υπάρχουν εισοδηματικοί αστερίσκοι, καθώς στο Fuel Pass 2 δεν περιλαμβάνονται…γενικώς και ανυπερθέτως όσοι έχουν εισόδημα ως 45.000 ευρώ, αλλά το ποσό αυτό θα προσεγγίζουν όσοι έχουν παιδιά (3.000 ευρώ για κάθε παιδί), ενώ το εισόδημα είναι το δηλωθέν και όχι το «καθαρό». Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια παρέμβαση που ήταν ουσιαστικά επιτακτική για την κυβέρνηση, με τις τιμές των καυσίμων να έχουν εκοτεξευθεί.

Παράλληλα, συζητήσεις προκάλεσε και η απόφαση της κυβέρνησης να επιταχύνει την καταβολή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο ήδη από αρχές Αυγούστου, αντί για τον Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε χθες ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς.

Κάπως έτσι, δύσκολα μπορεί να βάλει κανείς φρένο σε υπουργούς και βουλευτές που ανεβάζουν προεκλογικούς ρυθμούς. Κι άλλος γαλάζιος βουλευτής, άλλωστε, ο Γιάννης Λοβέρδος (ΑΝΤ1) εμφανίστηκε «σχεδόν βέβαιος» ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 2 Οκτωβρίου, ενώ είχε προηγηθεί ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας (Kontra Channel) που είχε ανοίξει πρώτος τον χορό των ημερομηνιών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: Protothema.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *