ΕΛΛΑΔΑ
ΚΟΡΩΝΟΪOΣ: ΜΕΓAΛΗ ΑYΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜAΤΩΝ – 55 ΤΑ ΝEΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜEΝΑ

Συνολικά 55 νέα κρούσματα κορωνοϊού επιβεβαιώθηκαν στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.203, εκ των οποίων το 55.2% άνδρες αφορά άνδρες.

Τα 698 (21.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1796 (56.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 11 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 4 (36.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 72.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 117 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε δύο ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 187 θανάτους συνολικά στη χώρα. 57 (30.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

1

2 copy

Ηλικιακή κατανομή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 στον παρακάτω πίνακα:

3 copy

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

 4

Αναλυτικά, η έκθεση του ΕΟΔΥ εδώ.

Προβληματισμός για την αύξηση κρουσμάτων σε Ξάνθη και Ροδόπη

Παράλληλα, ανησυχία στις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές της χώρας προκαλεί η αύξηση κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης, μετά και το θάνατο τριών ασθενών την Τρίτη από την περιοχή του Εχίνου.

Ήδη, εξαιτίας του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει επιβάλει από την περασμένη Πέμπτη περιοριστικά μέτρα τοπικού χαρακτήρα στην Περιφερειακή ενότητα Ξάνθης και ειδικότερα στον Εχίνο, ενώ σε καραντίνα διάρκειας επτά ημερών έχει μπει από την Τρίτη και ο οικισμός Αγίασμα στο δήμο Ιάσμου, στην Ροδόπη.

Ειδικότερα, η Πολιτική Προστασία, σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποίησε το βράδυ της Τρίτης, προχώρησε στα εξής:

 

  1. Σε οριζόντια μέτρα για τον Δήμο Ιάσμου, τα οποία συνίστανται σε:

– Προσέλευση πολιτών σε Δημόσιες Υπηρεσίες, Δημοτικά Καταστήματα και ΔΕΚΟ κατόπιν ραντεβού.

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και καταστήματα

– Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου για 14 ημέρες.

 

  1. Σε ειδικότερα μέτρα που αφορούν στον οικισμό του Αγιάσμου του Δήμου Ιάσμου, τα οποία συνίστανται σε:

– Απαγόρευση δημόσιων και ιδιωτικών συγκεντρώσεων-συναθροίσεων πλην εντός οικογένειας συγκεντρώσεων

– Απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών καθημερινά από ώρα 21:00 ως ώρα 07:00 της επομένης

– Απαγόρευση μετάβασης κατοίκων εντός και εκτός Αγιάσμου

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες που διαβιούν στην περιοχή

– Τροφοδοσία εμπορικών καταστημάτων θα γίνεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας

– Λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Δήμο Ιάσμου για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων του οικισμού Αγίασμα και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

– Λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

– Επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων του ανωτέρω οικισμού καθώς και την απαγόρευση μετάβασης πολιτών από άλλες περιοχές εντός και εκτός οικισμού.

– Λήψη μέριμνας για την εξασφάλιση της ελάχιστης απαραίτητης δραστηριότητας των αγροτών και κτηνοτρόφων του ανωτέρω οικισμού από τον Δήμο Ιάσμου στο πλαίσιο των αναγκαίων για την εποχή γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων.

 

Τα εν λόγω επιπλέον περιοριστικά μέτρα θα ισχύσουν από την έκδοση της παρούσας και για 7 ημέρες, ήτοι από 16-06-2020 και ώρα 21:00 έως και 23-06-2020 και ώρα 21:00, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της.

Τέλος, τίθεται σε εφαρμογή το Επιχειρησιακό Σχέδιο «Ημέρα 0 – Ημέρα 7 – Ημέρα 14», όπου σε συνεργασία τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ θα μεταβούν στην περιοχή για να πραγματοποιήσουν εκτεταμένους ελέγχους.

Πηγή: AP Photo/Petros Giannakouris

 

Πηγή: Cnn.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *