ΕΛΛΑΔΑ
ΚΟΡΟΝΟΪOΣ: 3.625 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ, 30 ΘΑΝΑΤΟΙ, 296 ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΙ

Σε 3.625 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Σήμερα, Παρασκευή 20 Αυγούστου, ανακοινώθηκαν 30 θάνατοι. Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 296 ασθενείς. 

 

Κυρίαρχη η μετάλλαξη «Δέλτα»

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο καθηγητής Παθολογίας Χαρ. Γώγος στη χθεσινή ενημέρωση, διαρκή επιδείνωση εμφανίζει το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας με παρεπόμενη επιβάρυνση και των δομών υγείας, ενώ η «Δέλτα» καθίσταται κυρίαρχη μετάλλαξη.

«Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια εμφανίζει συνεχή αύξηση με τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου την εβδομάδα από 8 έως 15 Αυγούστου να φτάνουν τις 21.567 με εβδομαδιαία μεταβολή συν 12,44%», τόνισε ο κ. Γώγος και σημείωσε ότι «τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται περαιτέρω τάση αύξησης του φορτίου. Όχι πολύ σημαντική αλλά υπαρκτή». 

Όσον αφορά στους δείκτες θετικότητας, αυτός κυμαίνεται μεταξύ 3% και 4% στην επικράτεια, με κάποιες περιοχές να παρουσιάζουν σημαντικές αυξομειώσεις, ενώ καταγράφεται σημαντικό πρόβλημα θετικότητος σε αρκετά νησιά, όπως η Νάξος, η Μύκονος, η Πάρος και η Ρόδος.

Ο καθηγητής Παθολογίας υπογράμμισε ότι «επιβεβαιώνεται η σχεδόν πλήρης επικράτηση της παραλλαγής Δέλτα, που έχει φτάσει σε ένα ποσοστό πάνω από 85% των δειγμάτων που ελέγχονται».

 

Πίεση στις ΜΕΘ

«Το τελευταίο δεκαήμερο σημειώθηκε αύξηση 29,44% στις ΜΕΘ » τόνισε ο κ. Γώγος και προειδοποίησε: «Αποτέλεσμα αυτών είναι η κάλυψη στις κλινικές Covid να φτάνει το 41%, ενώ στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να αγγίζει το 60%. Μεγαλύτερη δυσκολία σε ΜΕΘ παρουσιάζεται στην Κρήτη, με μια κάλυψη που φτάνει το 96,5%. Μικρότερο πρόβλημα υπάρχει στην Αττική με 76%, ενώ η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο 57%».

Photo: Φωτ. REITHERA/ Handout via REUTERS

 

 

Πηγή: Kathimerini.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *