ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΜΕ «ΕΚΒΙΑΣΜΟ ΧΡΕΟΥΣ» – Η ΠΡΩΤΗ ΚΙΝΕΖΙΚΗ «ΕΠΑΡΧΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ».

Του Πέτρου Ούτση*

Το Κιριμπάτι είναι μια νησιωτική χώρα που συμπεριλαμβάνει 33 νησιά, ανήκει στην Ωκεανία και βρίσκεται στην μέση του Ειρηνικού Ωκεανού. Πρωτεύουσα είναι η ατόλη Ταράουα πάνω στην οποία βρίσκεται η πόλη Μπαϊρίκι. Στο Κιριμπάτι, είναι και η τοποθεσία ενός κινεζικού σταθμού παρακολούθησης διαστήματος

Μέχρι και πριν ένα χρόνο στην χώρα υπήρχε ένα καλά ισορροπημένο κοινοβούλιο μέχρι που το Πεκίνο, και με όπλο το χρέος, έκανε πολιτική παρέμβαση. Επέβαλλε τον δικό της υποψήφιο για την Προεδρία με μια τεράστια εκστρατεία σε κοινωνικά δίκτυα και τοπικές παρεμβάσεις αλλάζοντας την πολιτική της χώρας προς όφελος της Κίνας. Το Κιριμπάτι ήταν η δεύτερη χώρα, μετά τα Νησιά του Σολομώντα, που σταμάτησε τις Διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, κατόπιν πιέσεων με την Κίνα. Πρόκειται για μια πολιτική εκβιασμών χρέους που χρησιμοποιεί το Πεκίνο ώστε να απομονώσει Διπλωματικά την Ταϊπέι. .

Η Ταϊβάν διαθέτει πλέον μόνο 15 Διπλωματικούς συμμάχους μετά την απώλεια των Νήσων Σολομώντος και του Κιριμπάτι, έπειτα από τις πιέσεις του Πεκίνου. Στον Ειρηνικό και σε πολλά στρατηγικά σημεία , βρίσκονται πολλές μικρές χώρες οι οποίες μετά την Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο είναι κάτω από τις συμμαχίες των ΗΠΑ, ενώ βλέπουν ως απειλή τον επεκτατισμό της Κίνας. «Είμαστε μια πολύ μικρή χώρα, οπότε είναι ευκολότερο για εμάς να συνεργαζόμαστε με την Ταϊβάν παρά με την Κίνα», είχε δηλώσει ο πρέσβης των Νήσων Μάρσαλ στην Ταϊβάν, στο Reuters κατά την τελετή δωρεάς υγειονομικού υλικού στην Ταϊπέι. Ενώ κατέληξε «η Κίνα πιέζει πάρα πολύ και προσπαθεί αρκετές φορές να έρθει στα Νησιά Μάρσαλ, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουμε ανοίξει ακόμη την πόρτα».

Οι μικρές αυτές χώρες δεν προσφέρουν σημαντικά οικονομικά οφέλη στην Ταϊβάν, όμως είναι απαραίτητη η ανάπτυξη των σχέσεων ώστε να μην περιέλθουν στην επιρροή της Κίνας με στόχο την απομόνωση της Ταϊπέι. Σε αυτές τις χώρες, συμμάχους της Ταϊβαν, είναι κοινή πεποίθηση ότι τα Κινεζικά δάνεια και βοήθεια, είναι «παγίδες χρέους»

 

Η Σερβία οδηγείται σε «Εκβιασμό Χρέους» από το Πεκίνο

Στις 23 Φεβρουαρίου, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (AFET) ενέκρινε ψήφισμα, το οποίο παρουσίασε ο εισηγητής Βλαντιμίρ Μπίλτσικ, σχετικά με τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2019 και 2020 για τη Σερβία, εκφράζοντας, μεταξύ άλλων, «ανησυχία για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στη Σερβία και άλλα Χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ιδίως όσον αφορά την έλλειψη διαφάνειας και την αξιολόγηση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων των κινεζικών επενδύσεων και δανείων ».

Στη Σερβία, η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση σχετικά με τη φύση των διμερών σχέσεων με την Κίνα, προκαλώντας σχόλια που ισχυρίζονται ότι η Σερβία θα γίνει «η πρώτη κινεζική επαρχία στην Ευρώπη».

«Για εμάς είναι μεγάλη τιμή, έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία με την Κίνα. Η «Πρωτοβουλία Belt and Road» έφερε μεγάλα οφέλη στον λαό μας, καθώς και στον κινεζικό », δήλωσε ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλ.Βούσιτς στο τέλος της ετήσιας συνόδου κορυφής μεταξύ της Κίνας και των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης στις 9 Φεβρουαρίου.

Σε συνέντευξή του στον κινεζικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό CCTV-13, ο Βούσιτς δήλωσε ότι οι εξαγωγές της Σερβίας προς την Κίνα σήμερα είναι 50 φορές υψηλότερες από ό, τι πριν από 10 χρόνια, προσθέτοντας ότι είναι ευγνώμων στο Πεκίνο για τη βοήθεια που στάλθηκε πέρυσι. Στη Σερβία, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών συσκευών και εμβολίων.

«[Το 2020] το Σερβικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1%, ενώ ορισμένες χώρες παρουσίασαν μείωση του ΑΕΠ κατά 17%. Το 2021, αναμένουμε αύξηση του ΑΕΠ 6%. Το δημόσιο χρέος της Σερβίας ισούται με το 57% του ΑΕΠ, παρά την αύξηση των δαπανών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ποτέ δεν θα μπορούσαμε να επιτύχουμε αυτά τα αποτελέσματα χωρίς την υποστήριξη της Κίνας », δήλωσε ο Βούσιτς.

 

Αυξάνεται το χρέος προς την Κίνα – Η Υγειονομική Εξάρτηση μέσω πίεσης προς τον Βελιγράδι

«Το χρέος της Σερβίας προς την Κίνα αυξήθηκε από 118 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2011 σε 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2020, στα οποία πρέπει να προστεθούν άλλα 14 δισεκατομμύρια ευρώ συμφωνημένων δανείων. Είναι περισσότερο από προφανές ποιος επωφελείται περισσότερο από αυτήν τη συνεργασία », δήλωσε ο Ντούσαν Νίκεζιτς, πρόεδρος της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (SSP).

Ο Νίκεζιτς τόνισε ότι η τεράστια αύξηση του σερβικού χρέους προς την Κίνα συνδέεται με το γεγονός ότι τα τελευταία εννέα χρόνια όλα τα μεγάλα έργα υποδομής στη Σερβία χρηματοδοτήθηκαν με δάνεια από την Κίνα και τα έργα έχουν ανατεθεί σε κινεζικές εταιρείες χωρίς διαγωνισμό σύμβαση. Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν εκτελεστούν όλα τα προγραμματισμένα έργα, σε λίγα χρόνια το χρέος της Σερβίας προς το Πεκίνο θα ανέλθει σε 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Ο Βούσιτς ξεχνά να αναφέρει ότι οι σερβικές εξαγωγές στην Κίνα ανέρχονται σε 329 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η αξία των εισαγωγών ανέρχεται σε 2,88 δισεκατομμύρια ευρώ. Ξεχνά επίσης να αναφέρουμε ότι το εμπορικό ισοζύγιο της Σερβίας με την Κίνα σημείωσε έλλειμμα 2,55 δισεκατομμυρίων ευρώ, περισσότερο από το ήμισυ του συνολικού εμπορικού ελλείμματος της Σερβίας 5,9 δισεκατομμυρίων ευρώ », ανέφερ

“Η Σερβία είναι η μόνη χώρα [στα Δυτικά Βαλκάνια] που δεν έχει υποστηρίξει ψηφίσματα της ΕΕ που είναι ιδιαίτερα επικριτικά για την Κίνα, είτε πρόκειται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γεωπολιτικά ζητήματα είτε για κινεζικά συμφέροντα στο Χονγκ Κονγκ και το Θιβέτ. Ενώ η Κίνα απορρίπτει τέτοια κριτική με αυξανόμενη σταθερότητα, όλες οι χώρες της περιοχής [εκτός της Σερβίας] έχουν υποστηρίξει τα προαναφερθέντα ψηφίσματα της ΕΕ. Έτσι, η πολιτική είναι η βάση της σχέσης αμοιβαίας εμπιστοσύνης [μεταξύ Κίνας και Σερβίας]. Μια εμπιστοσύνη που παρέμεινε αμετάβλητη μετά την αλλαγή εξουσίας στη Σερβία το 2012. Τα κυβερνώντα κόμματα δεν επικρίνουν ποτέ την Κίνα. Υπάρχουν εκείνοι που έχουν θετικά συναισθήματα και εκείνοι που δεν αγαπούν τη Ρωσία ή την ΕΕ, αλλά στη Σερβία δεν υπάρχει ο λεγόμενος «Σινο-σκεπτικισμός», δηλαδή ο σκεπτικισμός προς την Κίνα », εξήγησε Σούμποντιτς, ερευνητής στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Πολιτικών στο Βελιγράδι και συγγραφέας μελέτης για τις σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Κίνας

Κάποτε στη Σερβία, για να τονίσουμε την παραδοσιακή Σερβική-Ρωσία φιλία, συχνά αναφερόταν ένα ρητό που έγραφε: «Εμείς [Σέρβοι] και οι Ρώσοι είμαστε 300 εκατομμύρια» Πρόσφατα, ωστόσο, είναι όλο και πιο σπάνιο να ακούμε αυτό το σύνθημα, ενώ οι Σέρβοι πολίτες, ειδικά εκείνοι που έχουν λάβει το εμβόλιο Κινέζικου Κόβιντ, αστειεύονται όλο και περισσότερο και χαιρετούν ο ένας τον άλλον λέγοντας «Νί Χάο» [Κινέζικο όρο που σημαίνει γειά σου], σημείωσε

Με πληροφορίες από: OBC

*O  Πέτρος Ούτσης είναι Συγγραφέας ,Εκδότης Via Diplomacy.gr

 

 

Πηγή: Via Diplomacy.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *