ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΡΑΜΕΩΣ: ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Τέλος σε κάθε συζήτηση για το ενδεχόμενο μετά τα Λύκεια, που ανοίγουν τη Δευτέρα 12 Απριλίου, να ανοίξουν μέσα στον Απρίλιο και τα Γυμνάσια και τα Δημοτικά έβαλε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Οι όποιες αποφάσεις για Γυμνάσια και Λύκεια θα ληφθούν μετά το Πάσχα, είπε η Νίκη Κεραμέως, παραπέμποντας το άνοιγμά τους μετά τις διακοπές του Πάσχα.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε εισήγηση των ειδικών για το άνοιγμα των Λυκείων, εξετάζουμε συστηματικά με τους ειδικούς και το άνοιγμα των άλλων βαθμίδων. Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοια εισήγηση», είπε η υπουργός Παιδείας μιλώντας το πρωί της Πέμπτης (08.04.2021) στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

«Για πριν από το Πάσχα όχι. Ξεκίνησε το άνοιγμα των λυκείων, πηγαίνουμε βήμα βήμα», απάντησε στην ερώτηση αν θα εισηγηθεί το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων την επόμενη εβδομάδα. Δύο εβδομάδες έμειναν μέχρι τις διακοπές του Πάσχα. Συνεχίζεται η τηλεκπαίδευση για τις άλλες ηλικίες. Θυμίζω ότι τα Λύκεια έχουν μείνει για μεγαλύτερο διάστημα κλειστά και επίσης έχουμε τις Πανελλαδικές Εξετάσεις που πλησιάζουν», πρόσθεσε.

Τα Λύκεια, τα self test και η διαδικασία

Από τη Δευτέρα (12.04.2021) που ανοίγουν τα Λύκεια, μαθητές και καθηγητές θα πρέπει να κάνουν δυο φορές την εβδομάδα self test, κάθε Δευτέρα και κάθε Πέμπτη.

Από τη Δευτέρα θα μπορούν να προμηθεύονται το δεύτερο self test, για να το κάνουν την Πέμπτη το πρωί. Η υπουργός Παιδείας τόνισε πως τα τεστ θα πρέπει να γίνονται ή την προηγούμενη ημέρα ή το πρωί της ίδιας ημέρας. Στη συνέχεια, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πρέπει να δηλώσουν στη σχετική πλατφόρμα το αποτέλεσμα.

Αν είναι αρνητικό, εκδίδεται μία «κάρτα εισόδου» στο σχολείο και οι μαθητές θα πρέπει να την επιδεικνύουν στον καθηγητή της πρώτης ώρας. Αν ο μαθητής δεν έχει εκτυπωτή, επιδεικνύει χειρόγραφη βεβαίωση την οποία συμπληρώνει ο γονέας. Ο διευθυντής του σχολείου έχει την ευθύνη για να ελέγχει τις βεβαιώσεις των καθηγητών.

Η Νίκη Κεραμέως άφησε να εννοηθεί πως τη Δευτέρα, αν κάποιος μαθητής πάει στο σχολείο χωρίς «κάρτα εισόδου», θα δοθεί μια «περίοδος χάριτος». Όπως είπε το πρώτο που θα γίνει είναι να εξηγηθεί ποια είναι η προβλεπόμενη διαδικασία.

Αν κάποιος μαθητής βρεθεί θετικός, ισχύει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και κλείνει το τμήμα, όχι το σχολείο.

Στην περίπτωση που κάποιος μαθητής ανήκει σε ευπαθή ομάδα ή έχει στο σπίτι του άτομο που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, δικαιολογείται η απουσία από το σχολείο και μπορεί να συμμετέχει σε τηλεκπαίδευση.

Η Νίκη Κερεμέως προανήγγειλε την επέκταση των υποχρεωτικών self test και σε οδηγούς σχολικών, καθαρίστριες, διοικητικό προσωπικό.

Όταν ρωτήθηκε για τα κυλικεία και τη λειτουργία τους, προβλέπεται προσαρμοσμένη λειτουργία, στη βάση των οδηγιών του ΕΟΔΥ.

Οι ενστάσεις

Ερωτηθείσα σχετικά με τις ενστάσεις που διατύπωσαν μέλη της επιτροπής των ειδικών για το άνοιγμα σχολείων παράλληλα με το λιανεμπόριο, αναφορικά με τον κίνδυνο διασποράς του ιού εξαιτίας της αύξησης της κινητικότητας, η υπουργός Παιδείας επεσήμανε πως η απόφαση ελήφθη με μεγάλη πλειοψηφία (19 υπέρ έναντι 8 κατά). Η επιτροπή λειτουργεί αμερόληπτα, είναι συλλογικό όργανο που κάνει εισηγήσεις και η κυβέρνηση παίρνει τις αποφάσεις, σημείωσε.

Όσον αφορά στα φροντιστήρια, η Νίκη Κεραμέως απάντησε πως «δεν έχουμε το “πράσινο φως” των ειδικών» και εξήγησε πως βασικός λόγος είναι πως στο σχολείο η ομάδα των μαθητών είναι σταθερή και δεν εναλλάσσεται.

Πηγή: newsit.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *