ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ: ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ BEN & JERRY’S ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΕΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Το Ισραήλ προειδοποίησε σήμερα την εταιρεία Unilever Plc για “σοβαρές επιπτώσεις” μετά την απόφαση της θυγατρικής της Ben & Jerry’s να σταματήσει να πουλά παγωτά στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές, ενώ ζήτησε από τις πολιτείες των ΗΠΑ να επικαλεστούν τη νομοθεσία τους κατά του μποϊκοτάζ.

Η αμερικανική εταιρεία παγωτών Ben & Jerry’s ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι πρόκειται να σταματήσει να πουλά τα προϊόντα της στις κατεχόμενες από το Ισραήλ παλαιστινιακές περιοχές, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση Ισραηλινών αξιωματούχων.

“Πιστεύουμε ότι δεν συνάδει με τις αρχές μας τα παγωτά Ben & Jerry’s να πωλούνται στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές”, ανέφερε σε χθεσινή της ανακοίνωση η εταιρεία.

“Έχουμε μακρά συνεργασία με τους κατόχους της άδειάς μας που παρασκευάζουν τα παγωτά μας στο Ισραήλ και τα διανέμουν στην περιοχή”, πρόσθεσε η Βen & Jerry’s, η οποία αποφάσισε να μην ανανεώσει την άδεια η οποία λήγει του χρόνου.

Ωστόσο η εταιρεία υπογραμμίζει ότι “θα παραμείνει στο Ισραήλ”, αν και τα προϊόντα της δεν θα πωλούνται στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές.

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των πολιτών του Ισραήλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και πολλών πολιτικών.

“Το μποϊκοτάζ δεν έχει και δεν θα έχει αποτέλεσμα και θα πολεμήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις”, αντέδρασε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ χθες σε ανακοίνωσή του προς το AFP, ενώ πρόσθεσε “παγωτά υπάρχουν πολλά, αλλά έχουμε μία μόνο χώρα”.

“Η απόφαση της Ben & Jerry’s αποτελεί μια επονείδιστη υποχώρηση στον αντισημιτισμό, στο κίνημα BDS (μποϊκοτάζ, αποεπενδύσεις, κυρώσεις), σε όλα τα κακά της αντιισραηλινής και αντιεβραϊκής ρητορικής”, σχολίασε από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ σε βίντεο.

“Εμείς οι Ισραηλινοί γνωρίζουμε πλέον πιο παγωτό να ΜΗΝ αγοράσουμε”, αντέδρασε ο πρώην πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Twitter.

Εξάλλου το γραφείο του Μπένετ ανακοίνωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συνομίλησε με τον επικεφαλής της Unilever Άλαν Τζόουπ σχετικά με το “κατάφωρα αντιισραηλινό μέτρο”.

“Για το Ισραήλ αυτή η ενέργεια έχει σοβαρές επιπτώσεις, νομικές και άλλες, και θα κινηθούμε επιθετικά εναντίον οποιουδήποτε μέτρου μποϊκοτάζ που στοχοθετεί πολίτες”, τόνισε ο Μπένετ.

Ο Γκιλάντ Ερντάν, ο Ισραηλινός πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι έστειλε επιστολή για το θέμα σε 35 Αμερικανούς κυβερνήτες οι πολιτείες των οποίων έχουν νομοθετήσει κατά του μποϊκοτάζ εις βάρος του Ισραήλ.

Σύμφωνα με την επιστολή, ο Ερντάν καλεί τους κυβερνήτες “να λάβουν άμεση και αποφασιστική δράση για να αντιμετωπιστούν αυτές οι αντισημιτικές ενέργειες”.

Από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι χαιρέτισαν την απόφαση της Ben & Jerry’s.

Με πληροφορίες από: ΑΜΠΕ

 

 

Πηγή: Capital.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *