ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ: «ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΜΕΝΕΣ» ΑΠΟ ΗΠΑ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ ΟΙ ΑΙΜΑΤΗΡΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΑΜΕΝΕΪ

Ο ίδιος χαρακτήρισε προσχεδιασμένες τις διαδηλώσεις που στρώνουν τη χώρα. Όπως είπε, δεν πραγματοποιούνται από «απλούς ιρανούς», ενώ φωτογράφισε ΗΠΑ και Ισραήλ ότι ενορχήστρωσαν τα επεισόδια. Ο ηγέτης του Ιράν ανέφερε ότι, ο θάνατος της 22χρονης, ο οποίος προέκυψε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες μετά τη σύλληψή της, επειδή δε φορούσε σωστά τη μαντίλα της, τού «ράγισε την καρδιά» κι έκανε λόγο για «θλιβερό περιστατικό».

Όπως είπε, ωστόσο, «κάποιοι άνθρωποι προκάλεσαν ανασφάλεια στους δρόμους» ενώ έκανε λόγο και για «προσχεδιασμένες ταραχές».

Ο Χαμενεΐ εξέφρασε και τη στήριξή του στις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας οι οποίες ανέφερε ότι αδικήθηκαν κατά τις διαδηλώσεις. «Το καθήκον των δυνάμεων ασφαλείας, περιλαμβανομένης της αστυνομίας, είναι να εγγυάται την ασφάλεια του ιρανικού έθνους… Εκείνοι που επιτίθενται στην αστυνομία αφήνουν τους ιρανούς πολίτες απροστάτευτους απέναντι στους κακοποιούς, στους κλέφτες και στους εκβιαστές», σημείωσε και πρόσθεσε ότι, «τα πρόσφατα επεισόδια, αυτοί που αδικήθηκαν ήταν κυρίως οι δυνάμεις ασφαλείας, περιλαμβανομένων της αστυνομίας και της Μπασίτζ, καθώς και ο λαός του Ιράν».

Έξι ευρωπαϊκές χώρες ζητούν την επιβολή κυρώσεων

Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, Γερμανία, Γαλλία, Δανία, Ισπανία, Ιταλία και Τσεχία επέβαλλαν προτάσεις για την επιβολή στο Ιράν νέων κυρώσεων από την ΕΕ, για τη βίαιη καταστολή στις διαδηλώσεις.

Κατά κύριο λόγο τα προτεινόμενα μέτρα στοχοθετούν πρόσωπα και θεσμούς, που ευθύνονται για την άγρια καταστολή σε εθνικό επίπεδο. «Εργαζόμαστε αδιάκοπα για να εφαρμόσουμε αυτές τις προτάσεις», ανέφερε πηγή στο γερμανικό περιοδικό, σημειώνοντας ότι επιδίωξη των έξι χωρών είναι να ληφθεί σχετική απόφαση στις 17 Οκτωβρίου, από τους υπουργούς εξωτερικών της ΕΕ, στο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων.

 

Την καταστολή από τις αρχές του Ιράν, των διαδηλώσεων, χαρακτήρισε «έκφραση απόλυτου φόβου απέναντι στην εκπαίδευση και τη δύναμη της ελευθερίας» η γερμανίδα υπουργός εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία και δεσμεύτηκε για κυρώσεις. «Είναι επίσης δύσκολο να δεχτούμε ότι οι επιλογές μας στην εξωτερική πολιτική είναι περιορισμένες. Αλλά μπορούμε να ενισχύσουμε την φωνή τους, να προκαλέσουμε δημοσιότητα, να επιρρίψουμε ευθύνες και να επιβάλουμε κυρώσεις. Και αυτό κάνουμε», έγραψε η ίδια στο Twitter.

Πηγή: Ethnos.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *