ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η “PAX OTTOMANICA” ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Του Παναγιώτη Αλιμήση*

Η «απόβαση» του Ερντογάν και της κουστωδίας του στην Κύπρο, εξέθεσε δυο δυσάρεστες πραγματικότητες που αν και ήταν γνωστές, πολλοί τις αγνοούσαν. Πρώτον, ότι το καθεστώς του ψευδοκράτους είναι ένα… παράρτημα της Άγκυρας που έχει δεχτεί άνευ όρων την «ένωση» με την Τουρκία, και δεύτερον, ότι η επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, -που η Άγκυρα συστηματικά παραβιάζει- δεν πρόκειται να γίνει στο κοντινό μέλλον… Το τουρκικό καθεστώς, τόσο το τωρινό όσο και το παλαιότερο κεμαλικό, βλέπουν τόσο τα κατεχόμενα όσο και ολόκληρη την Κύπρο, ως προέκταση της δικής τους ενδοχώρας.

Άλλωστε, τα πληθυσμιακά δεδομένα στο νησί μαρτυρούν του λόγου το αληθές: Οι Τουρκοκύπριοι δεν υπερβαίνουν τις 100-110.000 όταν οι έποικοι από την Ανατολία αγγίζουν το μισό εκατομμύριο, ενώ η οροφή των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων ανέρχεται σε 50.000 άρτια εξοπλισμένους. Οι Τουρκοκύπριοι, δεν μπορούν να ασκήσουν εξουσία ακόμα και να το θέλουν, αφού άτυπα συνιστούν μια μικρή «γεωγραφική ενότητα» της δεσπόζουσας «μητέρας πατρίδας».

Το πολυσυζητημένο όραμα του καθηγητή Αχμέτ Νταβούτογλου για την «Pax Ottomanica» στην Ανατολική Μεσόγειο, υλοποιείται με ζήλο από τον Ερντογάν, καθώς όλες οι παράνομες πολιτικές που ασκούνται με το “έτσι θέλω” στην ιστορική μεγαλόνησο τα τελευταία χρόνια, δημιουργούν αρνητικά τετελεσμένα για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Το επικείμενο άνοιγμα των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο, όπως ανακοινώθηκε δια στόματος Ερντογάν, αποτελεί παγίδα για τον ελληνισμό, αφού στόχος των Τούρκων είναι να δείξουν στη διεθνή κοινότητα πως είναι διαλλακτικοί και θέλουν να επιστρέψουν τις περιουσίες των ελληνοκυπρίων. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, είναι ένας πονηρός ελιγμός που αποσκοπεί στην έμμεση αναγνώριση του Ψευδοκράτους από τους ελληνοκύπριους.

Αργά και μεθοδικά, η Τουρκία περικυκλώνει την Κύπρο χωρίς ουσιαστική αντίσταση, γιατί ούτε η Αθήνα, ούτε οι Η.Π.Α, ούτε η Ε.Ε. έχουν τη διάθεση να μπλοκάρουν στην πράξη οποιαδήποτε παρασπονδία της, για λόγους που, λίγο πολύ, είναι γνωστοί. Τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για τυχόν κυρώσεις έναντι της Τουρκίας σε περίπτωση που ανοίξει τα Βαρώσια, δεν φαίνεται να ενοχλούν τους Τούρκους… Η Άγκυρα έχει διαβάσει καλά τις αντιδράσεις όλων των εμπλεκόμενων και πράττει αναλόγως. Έτσι, διατηρεί αλώβητη την ιδιαίτερη γεωστρατηγική θέση της μεταξύ της Δύσης και του ανερχόμενου «ευρασιατικού άξονα» (Ρωσία, Κίνα).

Αλλαγή δόγματος

Από την πλευρά της η Ελλάδα, μολονότι έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό πλέγμα συμμαχιών στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες σηκώνουν τείχος ανάσχεσης στην τουρκική αλαζονεία, δυστυχώς, το ελληνικό πολιτικό σύστημα περιμένει από τους συμμάχους, τους “θεσμούς” και το διεθνές δίκαιο να συμμορφώσουν την Τουρκία. Το κυπριακό αποτελεί ένα καλό “τεστ” για την ελληνική εξωτερική πολιτική, γιατί εκεί θα διαπιστώσουν οι σύμμαχοι (Αίγυπτος, Ισραήλ κ.τ.λ.) αν η Ελλάδα είναι ικανή να σταθεί επάξια σε μια στρατιωτική σύμπραξη μαζί τους. Το δόγμα «Η Κύπρος αποφασίζει και εμείς στηρίζουμε» είναι πλέον μη ρεαλιστικό…

Παράλληλα, στη Λευκωσία, η κυβέρνηση Αναστασιάδη, όπως και οι προηγούμενες, «φοβάται» να προβεί στην αγορά μιας στοιχειώδους δύναμης μαχητικών αεροσκαφών (π.χ. 15-20) και πλοίων (π.χ. τρεις πυραυλακάτους), τα οποία θα προσδώσουν ασύγκριτα μεγάλο στρατιωτικό πλεονέκτημα στην Ελλάδα, σε περίπτωση σύρραξης στην περιοχή. Το τρίγωνο, Κρήτη-Ρόδος-Κύπρος, βρίσκεται στο στόχαστρο της «γαλάζιας πατρίδας», συνεπώς η άμεση στρατιωτικοποίησή του (ισχυρή παρουσία) πρέπει να καταστεί άμεση πολιτική προτεραιότητα για τον ελληνισμό. Στον αντίποδα, η Τουρκία ανακαινίζει ή χτίζει στρατιωτικές βάσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών, εκσυγχρονίζοντας ταυτόχρονα όλες τις υποδομές του κατοχικού στρατού! Παρόλο που Ερντογάν δεν αναφέρθηκε σε στρατιωτικά έργα κατά την «απόβασή» του στα κατεχόμενα, θα είναι το λιγότερο αφελές να πιστεύει κανείς ότι δεν θα τα κάνει…

Η Κύπρος είναι η αρχή

Με την προϋπόθεση ότι θα καταφέρει μακροπρόθεσμα να αναβαθμίσει τον γεωστρατηγικό της ρόλο στην Κύπρο, ελέγχοντας μεγάλο μέρος του γεωγραφικού χώρου της Ανατολικής Μεσογείου, είναι βέβαιο πως η Άγκυρα θα στραφεί ξανά στο Αιγαίο, αυτή τη φορά πιο αποφασισμένη. Μια πρώτη γεύση για το τι πρόκειται να ακολουθήσει, πήρε η Αθήνα με τον στόλο των τουρκικών αλιευτικών τα οποία έφτασαν μέχρι τα… Κύθηρα! Αν και τα αλιευτικά ψάρευαν σε διεθνή ύδατα, -παραβιάζοντας ουκ ολίγες φορές τα εθνικά μας χωρικά ύδατα-, ο Ερντογάν ήθελε να δηλώσει στην Αθήνα ότι η οικονομική εκμετάλλευση του Αιγαίου, άρα και η κυριαρχία, ανήκει αποκλειστικά σε αυτόν.

Αν δε, συνυπολογίσει κανείς τις άριστες οικονομικο-στρατιωτικές σχέσεις της Άγκυρας με την Αλβανία, εύκολα μπορεί να ειπωθεί ότι τα τουρκικά αλιευτικά θα εξορμούν στο μέλλον και από τα αλβανικά λιμάνια, φτάνοντας ανοιχτά της Κεφαλονιάς! Τον Φεβρουάριο του 2020 Τίρανα και Άγκυρα, υπέγραψαν “Σχέδιο Αμυντικής Συνεργασίας”, -το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αγορά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar, κόστους 8 εκατομμυρίων ευρώ. Το συγκεκριμένο στρατιωτικό μνημόνιο συνεργασίας είναι αφενός ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια διείσδυσης της Τουρκίας στα Βαλκάνια που εξυπηρετεί ταυτόχρονα και τον αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό, αφετέρου, στοχεύει στην παγίωση της παρουσίας του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στα ελληνικά δυτικά παράλια, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Τα Τίρανα, αλλά και τα Σκόπια μαζί με το… μακρινό Πακιστάν, είναι οι βραχίονες που η Τουρκία χρησιμοποιεί εναντίον της Ελλάδας αποκλειστικά, όχι μόνο στο κλασικό πεδίο αντιπαράθεσης του Αιγαίου, αλλά και σε άλλα ζητήματα (ασφάλεια, κατασκοπεία, μεταναστευτικό). Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που διαδοχικές ελληνικές ηγεσίες ευεργετούν ποικιλοτρόπως τις παραπάνω χώρες.

Δεν είναι σίγουρο αν τα οράματα της Τουρκίας πραγματοποιηθούν στην ολότητά τους τα επόμενα χρόνια. Όμως οι Τούρκοι ξέρουν πως αν πιέσουν χωρίς να βρουν αντίσταση, έστω ένα κομμάτι του οράματος «Νταβούτογλου» θα λάβει σάρκα και οστά.

*O Παναγιώτης Αλιμήσης είναι ιστορικός – διεθνολόγος

(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπίκες απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *