ΕΥΡΩΠΗ
Η ΣΕΡΒΙΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΘΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ

Η πρώτη εθνική πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης στη Σερβία εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα στο Κρατικό Κέντρο Δεδομένων στην πόλη Κραγκούγιεβατς.

Ο πρόεδρος Aleksandar Vucić δήλωσε στα εγκαίνια ότι το εθνικό κέντρο δεδομένων θα επιτρέψει την πρόσβαση στις πληροφορίες από τα ιατρικά κέντρα όλης της χώρας αργότερα αυτή την εβδομάδα. «Κάθε σάρωση θα έρχεται εδώ και έτσι θα μπορούμε να επεξεργαζόμαστε ένα εκατομμύριο πληροφορίες την ημέρα», δήλωσε.

Η κατασκευή του κέντρου δεδομένων ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ σε έκταση 14.000 τ.μ. χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση. Ο Vučić δήλωσε ότι η κυβέρνηση πλήρωσε 2 εκατ. ευρώ για υπερυπολογιστές της Nvidia για την πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης.

Συμφωνία που επιτρέπει την πρόσβαση στη βάση δεδομένων της πλατφόρμας υπογράφηκε από πρυτάνεις πανεπιστημίων και επικεφαλής ινστιτούτων, καθώς και από τον επικεφαλής του Κυβερνητικού Γραφείου Πληροφορικής και τους διευθύνοντες συμβούλους επιστημονικών και τεχνολογικών πάρκων από όλη τη Σερβία. Στην τελετή υπογραφής συμμετείχαν επίσης η πρωθυπουργός Ana Brnabić και ο πρέσβης των ΗΠΑ Anthony Godfrey.

Ο διευθυντής του κυβερνητικού γραφείου πληροφορικής Mihailo Jovanović δήλωσε ότι χάρη στον υπερυπολογιστή, η Σερβία είναι έτοιμη να κάνει ένα «νέο, εξελικτικό βήμα στη διαδικασία ψηφιοποίησης».

«Ένα τέτοιο κέντρο δεδομένων δεν υπάρχει στην περιοχή», δήλωσε ο Jovanović, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση υιοθέτησε μια στρατηγική για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στα τέλη του 2019, καθιστώντας την την πρώτη χώρα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που το κάνει.

Στην τελετή ειπώθηκε επίσης ότι ο υπερυπολογιστής θα βοηθήσει τις καινοτόμες νεοφυείς εταιρείες και τους ερευνητές να παράξουν γρήγορα νέα προϊόντα, καθώς θα έχουν πρόσβαση σε υποδομές καλύτερης επίδοσης.

Ο πρέσβης Anthony Godfrey δήλωσε ότι η Σερβία βρίσκεται στο δρόμο για να γίνει ένα περιφερειακό τεχνολογικό κέντρο και ότι οι αμερικανικές εταιρείες ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο να δραστηριοποιηθούν στο τεχνολογικό κέντρο της χώρας.

«Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί ένα ακόμη μεγάλο βήμα στην ήδη επιτυχημένη πορεία της Σερβίας προς την ανάδειξη της σε περιφερειακό τεχνολογικό κέντρο. Δεν με εκπλήσσει το γεγονός ότι η Σερβία επέλεξε τη Nvidia για να γίνει ηγέτης στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και κέντρο καινοτομίας για διεθνείς νεοφυείς επιχειρήσεις», δήλωσε ο πρέσβης στο Κραγκούγιεβατς.

 

Πηγή: Euractiv.gr

 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *