ΔΙΕΘΝΗ
Η ΡΩΣΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΗ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΜΨΕΙ ΤΙΣ ΔΥΤΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ, ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Η Ρωσία χρησιμοποιεί τη Λευκορωσία για να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις, δήλωσε ο Λευκορώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης Πάβελ Λατούσκο σε αποκλειστική συνέντευξη στη EURACTIV, συμβουλεύοντας την ΕΕ να ευθυγραμμίσει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας με εκείνες κατά του Μινσκ.

Η ΕΕ στόχευσε για πρώτη φορά το Μινσκ με κυρώσεις λόγω της άγριας εκστρατείας καταστολής του το 2020, ενώ η Λευκορωσία και η Ρωσία επλήγησαν από κυρώσεις αφού η Μόσχα έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου από ρωσικό και λευκορωσικό έδαφος.

«Οι δυτικές κυρώσεις προκαλούν διαρροές, γι’ αυτό κάνουμε έκκληση στη Δύση να ευθυγραμμίσει τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας με εκείνες κατά της Ρωσίας», δήλωσε ο Πάβελ Λατούσκο, υπονοώντας ότι η Μόσχα έχει βρει τρόπους να αποφύγει ορισμένα τιμωρητικά μέτρα μέσω της γειτονικής της χώρας.

Στο Μινσκ επιβλήθηκαν επίσης αυστηρές κυρώσεις πέρυσι μετά την αναχαίτιση αεροσκάφους της Ryanair και τη σύλληψη ενός αντιφρονούντα δημοσιογράφου που επέβαινε σε αυτό.

Η Δύση εισήγαγε επίσης κυρώσεις κατά βασικών τομέων της λευκορωσικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών ποτάσας, της οποίας η χώρα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πολιτικό της αντιπολίτευσης, η απαγόρευση διέλευσης ρωσικών φορτηγών παρακάμπτεται με την επαναφόρτωση του περιεχομένου τους σε φορτηγά με λευκορωσικές πινακίδες πριν περάσουν τα σύνορα.

«Οι δυτικές κυρώσεις έχουν εφαρμοστεί στη ρωσική εθνική τράπεζα, αλλά όχι στην εθνική τράπεζα της Λευκορωσίας, η Mastercard και η Visa λειτουργούν στη Λευκορωσία και κάποια βιομηχανία, κάποια αγαθά εξακολουθούν να διακινούνται στη Λευκορωσία – και διακινούνται περαιτέρω στη ρωσική αγορά, ενώ οι Ρώσοι μπορούν να έρθουν στη χώρα και να επωφεληθούν από αυτό», δήλωσε ο Λατούσκα, παρέχοντας έναν κατάλογο παραθύρων που πρέπει να εξεταστούν.

«Το Μινσκ είναι σήμερα γεμάτο Ρώσους πολίτες», είπε αστειευόμενος.

 

Ο ρόλος του Λουκασένκο στον πόλεμο

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι το καθεστώς Λουκασένκο είναι ο μόνος σύμμαχος στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, γι’ αυτό και πρέπει να θεωρηθεί ως συμμέτοχος σε αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε ο Λατούσκο.

«Η Λευκορωσία σήμερα είναι ουσιαστικά ένα κατεχόμενο έδαφος, υπό τον έλεγχο της Μόσχας, με ρωσικά στρατεύματα και πυραύλους – οι εντολές έρχονται απευθείας από το Κρεμλίνο και ο Λουκασένκο είναι μόνο μια μαριονέτα στα χέρια του Πούτιν», είπε.

Αυτό θα περιελάμβανε το σύνολο των στρατιωτικών υποδομών της χώρας, όπως τα αεροδρόμια, την ιατρική βοήθεια και τις στρατηγικές προμήθειες.

Ο Λατούσκο δήλωσε ότι οι δυτικοί σύμμαχοι θα διαπράξουν ένα «στρατηγικό λάθος» με το να διαχωρίσουν τη διαθεσιμότητα εδάφους για επίθεση σε τρίτη χώρα και τη φυσική αποστολή στρατευμάτων του Λουκασένκο στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο Λουκασένκο θα ήταν έτοιμος να στείλει στρατεύματα της Λευκορωσίας στην Ουκρανία, αν του ζητηθεί, ο Λατούσκο ανέφερε δύο λόγους για τους οποίους ενδέχεται να μην εισέλθει ακόμη στο ουκρανικό έδαφος.

«Πρώτον, η Μόσχα δεν εξαρτάται από αυτήν στρατηγικά αυτή τη στιγμή, αλλά αν ο Πούτιν απαιτήσει τέτοια υποστήριξη, ένα τέτοιο βήμα του Λουκασένκο θα συμβεί μόνο από κοινού με τη Ρωσία», δήλωσε ο Λατούσκο, αλλά τόνισε ότι η σημερινή κατάσταση του στρατού της Λευκορωσίας δεν είναι καλή, καθώς θα του λείψει ο κατάλληλος στρατιωτικός εξοπλισμός και τα κίνητρα.

«Επιπλέον, θα γίνει σεισμός στο Μινσκ σε περίπτωση που ο Λουκασένκο αποφασίσει για ένα τέτοιο βήμα, διότι σε αντίθεση με τον ρωσικό πληθυσμό, οι Λευκορώσοι, σε γενικές γραμμές, είναι εναντίον αυτού του πολέμου», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Λατούσκο, θα ήταν επίσης αμφίβολο αν ο μηχανισμός ασφαλείας του Λουκασένκο θα υποστήριζε μια τέτοια απόφαση.

«Οι ειδικές δυνάμεις [στο Μπρεστ, το Βιτέμπσκ, τη Μαρίνα Χόρκα] θα είναι έτοιμες να εκτελέσουν τις εντολές του, αλλά αμφιβάλλω αν αυτό θα ισχύει για μεγάλο μέρος των τακτικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς αντικατοπτρίζουν την αντιπολεμική διάθεση στην κοινωνία», είπε.

«Επί του παρόντος, ο Πούτιν δεν θέλει να αποσταθεροποιήσει την εσωτερική κατάσταση στη Λευκορωσία».

«Ο Λουκασένκο παίζει τον στρατηγικό του ρόλο τους τελευταίους μήνες, συνεχίζοντας τις στρατιωτικές του ασκήσεις, προκαλεί μια τεχνητή ολοήμερη απειλή για την Ουκρανία και δεσμεύει τις ένοπλες δυνάμεις της σε αυτά τα βόρεια σύνορα», πρόσθεσε.

 

Δεν είναι αρκετό

Ο Λατούσκο επέκρινε επίσης τη Δύση, και συγκεκριμένα την ΕΕ, επειδή δεν προχώρησε στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στο Μινσκ για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Νωρίτερα φέτος, το κοινοβούλιο της Λευκορωσίας ενέκρινε επίσης αλλαγές στον ποινικό κώδικα που τιμωρούν με θάνατο την «απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειας».

«Κάθε μέρα έχουμε περισσότερες αποφάσεις, συλλήψεις, πολιτικοί της αντιπολίτευσης και αντιφρονούντες βασανίζονται, μια σταδιακή, πλήρη εξόντωση των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, κανένα ελεύθερο μέσο ενημέρωσης, την απαγωγή της πτήσης της Ryanair, τον υβριδικό μεταναστευτικό πόλεμο κατά της ΕΕ, και προσθέστε σε αυτό τον ρόλο του Μινσκ στον πόλεμο – και δεν τιμωρείται γι’ αυτό; Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να αποφασιστεί η τιμωρία του καθεστώτος της Λευκορωσίας;»

«Οι δυτικοί εταίροι μας υποτίμησαν τον ρόλο του Λουκασένκο και τον κίνδυνο που απορρέει από αυτό για την Ευρώπη», είπε, προσθέτοντας ότι οι δημοκρατικές δυνάμεις στη Λευκορωσία εξέδωσαν προειδοποιήσεις από το 2020, όταν μαζικές διαδηλώσεις σάρωσαν τους δρόμους στη Λευκορωσία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις νοθευμένες εκλογές υπέρ του Λουκασένκο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί από τους συνομιλητές του τότε είχαν υποστηρίξει ότι πρέπει να περιμένουμε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και ‘να μην κλείσουμε όλους τους διαύλους επικοινωνίας».

«Αν ο Λουκασένκο είχε απομακρυνθεί ή αν δεν είχε καταφέρει να παραμείνει στην εξουσία το 2020, τότε η «ειδική επιχείρηση», όπως την αποκαλούν οι Ρώσοι, ίσως να μην ήταν δυνατή», είπε.

«Η αλλαγή στη Λευκορωσία εξαρτάται μόνο από τους Λευκορώσους, αλλά πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη στο καθεστώς», δήλωσε ο Λατούσκο, προσθέτοντας ότι η νομική υποστήριξη για την καταδίκη του καθεστώτος θα αποτελούσε ουσιαστική στήριξη στον αγώνα.

Photo:Ο Λατούσκο δήλωσε ότι οι δυτικοί σύμμαχοι θα διαπράξουν ένα «στρατηγικό λάθος» με το να διαχωρίσουν τη διαθεσιμότητα εδάφους για επίθεση σε τρίτη χώρα και τη φυσική αποστολή στρατευμάτων του Λουκασένκο στην Ουκρανία. [EPA-EFE/TATIANA ZENKOVICH]

 

 

 

 

Πηγή: Euractiv.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *