ΕΛΛΑΔΑ
Η ΜΕΓΑΛΗ ΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΣΤΗ ΣΙΑΤΙΣΤΑ

Εορτάσθηκε φέτος η εορτή της Κοιμήσεως και Μεταστάσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στη Σιάτιστα. Στην Ενορία του Αγίου Νικολάου πανηγύρισε ο ιστορικός Ιερός Ναός της Παναγίας, ο οποίος ανεγέρθηκε το 1625 και βρίσκεται στο κέντρο της συνοικίας της Γεράνειας, μέσα στον περίβολο του ιστορικού Ναού της Αγίας Παρασκευής.

Την Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020, παραμονή της εορτής, εψάλη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός από τους Ιερείς π. Βασίλειο Βασιλείου και π. Νέστορα Γκουρομίσιο. Πριν από τα απόστιχα, οι ιεροψάλτες έψαλαν ένα τροπάριο της Λιτής του εσπερινού, και οι Ιερείς περιέφεραν, πέριξ του Ιερού Ναού, την αγία εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στη συνέχεια εψάλη η αρτοκλασία, προσφορά πολλών πιστών

Πλήθος πιστών έσπευσαν να τιμήσουν την Παναγία Μητέρα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, την Μητέρα όλων των ανθρώπων, η οποία στέκει άγρυπνος φρουρός και βοηθός, απαντώντας ζωντανά στα αιτήματα και τις παρακλήσεις των πιστών. Μετά τον εσπερινό οι Ιερείς μοίρασαν τον ευλογημένο άρτο σ’ όλους τους πιστούς, οι οποίοι συνέρρεαν μέχρι αργά το βράδυ.

Την κυριώνυμο ημέρα, Σάββατο 15 Αυγούστου 2020, εψάλη η ακολουθία του όρθρου στους Ιερούς Ναούς του Αγίου Νικολάου και των Αγίων Ταξιαρχών και οι ιεροψάλτες έψαλαν τους κανόνες στην Υπεραγία Θεοτόκο και στη συνέχεια εψάλη Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντων των Πρωτοπρεσβυτέρων Βασιλείου Βασιλείου και Νέστορος Γκουρομίοσιου στους Ιερούς Ναούς του Αγίου Νικολάου και των Αγίων Ταξιαρχών.

Οι Ιερείς προ της θείας κοινωνίας διάβασαν την εγκύκλιο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Αθανασίου.

 

 

 

Πηγή: Οrthodoxianewsagency.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *