ΕΥΡΩΠΗ
Η ΙΤΑΛΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΙ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΛΕΙΔΩΣΕΙ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΕ

Η απερχόμενη κυβέρνηση της Ιταλίας ενέκρινε την Πέμπτη (4 Αυγούστου) ένα διάταγμα για τη μεταρρύθμιση του διαβόητα αργού συστήματος ποινικής δικαιοσύνης της χώρας, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, ανοίγοντας το δρόμο για την ολοκλήρωση μιας ευρύτερης μεταρρύθμισης που απαιτείται για να συνεχίσουν να ρέουν τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι καθυστερήσεις στις δικαστικές υποθέσεις θεωρούνται ότι αποτρέπουν τις ξένες επενδύσεις, υπονομεύουν την εμπιστοσύνη στο νομικό σύστημα και αποτελούν σημαντικό βαρίδι για την ανάπτυξη της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε ως προϋπόθεση για τη χορήγηση μέρους των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ των κονδυλίων της για την ανάκαμψη από την πανδημία στην Ιταλία τη μείωση της διάρκειας των δικών κατά 25% σε διάστημα πέντε ετών στις ποινικές υποθέσεις και κατά 40% στις αστικές.

Η μεταρρύθμιση, ίσως η πιο αμφιλεγόμενη της 18μηνης πρωθυπουργίας του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, προτείνει να καταργηθούν οι δίκες χωρίς να εκδίδεται ετυμηγορία, εάν διαρκούν πέραν ενός καθορισμένου χρόνου.

Οι επικριτές λένε ότι θα επιτρέψει σε χιλιάδες εγκληματίες να διαφύγουν από τη δικαιοσύνη, αλλά η υπουργός Δικαιοσύνης Μάρτα Καρτάμπια επισημαίνει ότι η μεταρρύθμιση προβλέπει επίσης την πρόσληψη 15.000 υπαλλήλων για να ελαφρύνει τον φόρτο εργασίας των δικαστών, απλοποιεί ορισμένες διαδικασίες και ενθαρρύνει τη διαπραγμάτευση ομολόγων για να αποφευχθεί η παραπομπή υποθέσεων στα δικαστήρια.

Τα διατάγματα για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ποινικής και αστικής δικαιοσύνης θα υποβληθούν σε κοινοβουλευτικές επιτροπές, οι οποίες μπορούν να προτείνουν πιθανές τροποποιήσεις. Η μεταρρύθμιση πρέπει να τεθεί σε ισχύ έως το τέλος του τρέχοντος έτους, προκειμένου να αποδεσμευτούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η απερχόμενη κυβέρνηση Ντράγκι έχει εντάξει τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης στο πλαίσιο των εργασιών που θα συνεχίσει μέχρι τον διορισμό νέου υπουργικού συμβουλίου μετά τις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου.

Photo: Οι καθυστερήσεις στις δικαστικές υποθέσεις θεωρούνται ότι αποτρέπουν τις ξένες επενδύσεις, υπονομεύουν την εμπιστοσύνη στο νομικό σύστημα και αποτελούν σημαντικό βαρίδι για την ανάπτυξη της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης. [EPA-EFE/LUCA ZENNARO]

 

 

 

Πηγή: Euractiv.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *