ΕΥΡΩΠΗ
Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ UNIPER ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΝΤΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΟ LNG ΜΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ

Η γερμανική Uniper είναι έτοιμη να ανταλλάξει το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) που λαμβάνει από την Woodside της Αυστραλίας με αέριο από τις ΗΠΑ, ώστε να μπορεί να ενισχύσει τις προμήθειες στην Ευρώπη πιο γρήγορα κατά τον ερχόμενο χειμώνα, ανέφερε.

 

Η στρατηγική αντανακλά τις προσπάθειες εταιρειών και κυβερνήσεων σε όλη την Ευρώπη να αναζητήσουν εναλλακτικές γραμμές ανεφοδιασμού και να καταρτίσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για τη χειμερινή περίοδο φυσικού αερίου, φοβούμενη ότι η Μόσχα θα μπορούσε να σταματήσει πλήρως τις προμήθειες φυσικού αερίου.

Σε περίπτωση ελλείψεων προμηθειών, η Uniper θα μπορούσε να διαθέσει σε πελάτες στην Ευρώπη, το LNG των ΗΠΑ που προοριζόταν για Ασιάτες πελάτες και θα μπορούσε να βρίσκεται στον Ατλαντικό, επιταχύνοντας την πιθανή προσφορά.

«Η Uniper κάνει ό,τι μπορεί για να φέρει πρόσθετα ή να ανακατευθύνει υπάρχοντα φορτία στη Γερμανία. Οι όγκοι από την Αυστραλία θα μπορούσαν να ανταλλάσσονται με όγκους που προέρχονται από τις ΗΠΑ και επί του παρόντος στον Ατλαντικό και προορίζονται για Ασιάτες αγοραστές στην Κίνα, την Ινδία και την Ιαπωνία», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

«Μπορεί να κάνουμε χρήση αυτής της διευκόλυνσης τον ερχόμενο χειμώνα, σε περίπτωση που χρειαζόταν ο όγκος για την Ευρώπη», είπε ο εκπρόσωπος, αρνούμενος να δώσει λεπτομέρειες για τους χρόνους και τους όγκους.

Η Uniper, η οποία διαθέτει μεγάλο χώρο συναλλαγών ενέργειας χονδρικής με παγκόσμια εμβέλεια, είπε ότι έχει επαφές με αγοραστές στην Ασία για πιθανή απελευθέρωση των προμηθειών, αντικαθιστώντας τα με αέριο που λαμβάνει από το Woodside στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμβάσεων προμήθειας.

«Ανταλλάσσοντας τα φορτία της από την Αυστραλία με προμήθειες προέλευσης ΗΠΑ, η Uniper θα μείωνε τα ταξίδια παράδοσης κατά τουλάχιστον 10 ημέρες», δήλωσε ο Tamir Druz, διευθύνων σύμβουλος στην Capra Energy, μια εταιρεία συμβούλων LNG.

«Αυτό όχι μόνο θα μειώσει σημαντικά το κόστος αποστολής, αλλά θα μειώσει επίσης το boil-off/heel και, στην πραγματικότητα, θα επιτρέψει στην Uniper να λαμβάνει ελαφρώς, περίπου. 1%-2%, υψηλότεροι όγκοι», είπε.

Η Ρωσία από τα μέσα Ιουνίου έχει περικόψει δραστικά τις ροές προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 και επί του παρόντος προμηθεύει μόλις το 20% των συμφωνηθέντων ποσοτήτων, κατηγορώντας τον ελαττωματικό και καθυστερημένο εξοπλισμό, ενώ η Ευρώπη λέει ότι η κίνηση έχει πολιτικά κίνητρα.

Η Uniper, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου της Γερμανίας, και η Woodside διπλασίασαν μια υπάρχουσα 13ετή συμφωνία από το 2021 σε 1 εκατομμύριο τόνους ετησίως (mtpa) LNG. Αναμένεται περαιτέρω αύξηση στα 2 εκατομμύρια τόνους ανά μήνα από το 2026.

Εκτός από την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για LNG για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου σε μια κρίση ενεργειακού εφοδιασμού, το σχέδιο της Uniper θα έχει τις περιβαλλοντικά ευεργετικές παρενέργειες της αποφυγής αποστάσεων που έπρεπε να διανύσουν τα πλοία LNG, είπε ο εκπρόσωπος.

Η Γερμανία επιθυμεί απεγνωσμένα να βρει εναλλακτικές λύσεις για το φυσικό αέριο από τη Ρωσία, τον κύριο προμηθευτή της, και έχει προσεγγίσει το Κατάρ ως πιθανό προμηθευτή, αλλά πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο μερών έχουν χτυπήσει εμπόδια.

Η μεγαλύτερη RWE της Uniper δήλωσε την Πέμπτη ότι συνομιλεί με διάφορους πιθανούς προμηθευτές LNG, όχι μόνο με το Κατάρ και τη Βόρεια Αμερική, καθώς ο όμιλος διευρύνει το δίχτυ του για πιθανές συμφωνίες. 

Από: EURACTIV.com με το Reuters

Photo:Φωτογραφία αρχείου. Το νηολογημένο στις Μπαχάμες δεξαμενόπλοιο LNG «Arctic Voyager» φτάνει στο λιμάνι του Ρότερνταμ της Ολλανδίας, 6 Ιουλίου 2011. [EPA-EFE/Lex van Lieshout]

 

 

 

 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *