ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ “ΈΚΠΛΗΞΗ”(;) ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

Η είδηση πέρασε λίγο στα “ψιλά”, ίσως γιατί υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα ανά τον κόσμο, την επικαιρότητα “απασχολούν” άλλου είδους ζητήματα, ίσως πάλι γιατί απλά ήταν ένα άρθρο και όχι μια ειλημμένη απόφαση. 

Ωστόσο, δεν ήταν μια… όποια και όποια αρθρογραφία ενώ το θέμα προκάλεσε “έκπληξη” στους ανθρώπους της αγοράς. Ο λόγος για το άρθρο παρέμβαση στους FT από τον Όλαφ Σολτς, τον υπουργό Οικονομικών της ισχυρότερης χώρας της Ευρωζώνης και της Ε.Ε., που ζητά τώρα πιο ισχυρή τραπεζική ένωση, κάτι που μέχρι σήμερα εμποδίζει… η ίδια η Γερμανία.

Με αυτό το άρθρο, που μένει βέβαια να φανεί αν απηχεί τη νέα στάση του Βερολίνου ή απλά εξέφραζε προσωπικές απόψεις (λέμε τώρα…), η Γερμανία φέρεται να “σπάει ένα ταμπού” ετών, που έχει εκφραστεί στο παρελθόν κατά κόρον από τον προκάτοχο του κ. Σολτς, τον περίφημο Β. Σόιμπλε. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ζήτησε επί της ουσίας να επιταχυνθεί η τραπεζική ενοποίηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλώνει ανοιχτός σε μια μορφή πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων, την οποία θυμίζουμε και πάλι ότι η Γερμανία αντιμάχεται σφόδρα για χρόνια, ενώ περιγράφει τα στάδια, τους όρους και τις παραμέτρους για την επίτευξη του στόχου αυτού.

“Η ανάγκη εμβάθυνσης και ολοκλήρωσης της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης είναι αναμφισβήτητη. Μετά από χρόνια συζήτησης, το αδιέξοδο πρέπει να λήξει. Ως εκ τούτου, καλώ την ΕΕ να δράσει τώρα για την ενίσχυση της κυριαρχίας της Ευρώπης σε έναν ολοένα και πιο ανταγωνιστικό κόσμο”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σολτς. Το θέμα βέβαια είναι κατά πόσο η Γερμανία εννοεί αυτά που λέει. Έχει αλλάξει άποψη το “βαθύ κατεστημένο” της χώρας; Ανησυχεί ο κ. Σολτς για την πιθανή επιβράδυνση της ανάπτυξης του ΑΕΠ στη χώρα του; Πρόκειται για άποψη του ιδίου και των Σοσιαλιστών ή εκφράζει το άρθρο και την Καγκελαρία, δηλαδή την κυρία Μέρκελ; Που πρέπει να τονίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια είναι πιο “ανοιχτή” σε θέματα εμβάθυνσης σε σχέση με προ ετών…

Έχει αρχίσει η Ε.Ε. να αντιλαμβάνεται τους κινδύνους που υπάρχουν στη Γηραιά ‘Ηπειρο, όχι μόνο σε επίπεδο οικονομίας (π.χ. ύφεση, υψηλά χρέη κ.λπ.) αλλά και σε σχέση με την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος; Εχουν πιάσει τόπο οι υποδείξεις Ντράγκι, όλα αυτά τα χρόνια που ήταν στην ΕΚΤ; Έχουν αντιληφθεί καλύτερα στη Γερμανία ότι το Brexit, οι εμπορικοί πόλεμοι και άλλες “δύσκολες καταστάσεις” προκαλούν αναταράξεις; Είναι έτοιμες οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο, το Παρίσι και συνολικά η Ε.Ε. να λάβουν μέτρα για τις τραπεζικές καταθέσεις, τους φορολογούμενους, να πάρουν μέτρα που να οδηγούν σε “μια δίκαιη, καλά σχεδιασμένη και ασφαλή τραπεζική ένωση, η οποία να εγγυάται τη σταθερότητα και να ενισχύει την ανάπτυξη σε όλα τα κράτη μέλη”, όπως ανέφερε ο κ. Σολτς;

Πάντως, ο κ. Σολτς, που μένει να φανεί αν με αυτή την αρθρογραφία εξυπηρετεί και προσωπικούς πολιτικούς στόχους ως προς την “επόμενη μέρα” στη Γερμανία και την Ευρώπη, έθεσε και συγκεκριμένους όρους που λίγο ως πολύ… θυμίζουν τις “κόκκινες γραμμές” της χώρας του. Μάλιστα, το πρακτορείο Bloomberg, αν και αποδέχεται ότι είναι ευπρόσδεκτο  ο υπουργός Οικονομικών της χώρας να είναι πλέον ανοικτός στην ιδέα της περαιτέρω τραπεζικής ενοποίησης, δεν διστάζει να αναφερθεί στις… λεπτομέρειες. Η Γερμανία δεν κάνει πίσω από την πάγια θέση της ότι οι χώρες της νομισματικής ένωσης πρέπει πρώτα να μειώσουν τον κίνδυνο στα τραπεζικά τους συστήματα από κρατικά ομόλογα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ζητά αυστηροποίηση των κανόνων που αφορούν στη χρεοκοπία και την εκκαθάριση των τραπεζών της ευρωζώνης – και μάλιστα όχι μόνο των συστημικών, αλλά και των μικρομεσαίων, την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης ώστε να καλύπτουν τα πιθανά ανοίγματα, την ενιαιοποίηση του φορολογικού συστήματος στην ευρωζώνη κ.λπ.

Photo: Newmoney.gr

dimitris.papakonstantinou@capital.gr

 

 

(Σημ: Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις) 

Πηγή: Capital.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *