ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Η ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΑΚΟΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Ο πολιτικός αναλυτής και επικεφαλής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Τζαμπίρ Τζεράλα αναλύει στο news247 τον ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο που θα έχει στη Βόρεια Μακεδονία η Συμφωνία των Πρεσπών αλλά παράλληλα κρούει και των κώδωνα του κινδύνου.

Νίκος Γιαννόπουλος

Το να ηγείται κανείς στη Βόρεια Μακεδονίας μίας μη κερδοσκοπικής, μη κυβερνητικής οργάνωσης που πιστεύει στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν αποτελεί περίπατο στο πάρκο, ακόμα και επί κυβέρνησης Ζάεφ. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι πολλοί. Υπό αυτήν την έννοια ο πολιτικός αναλυτής και επικεφαλής της Civil-Center for Freedom Τζαμπίρ Τζεράλα, Αλβανός στην εθνικότητα αλλά Βορειομακεδόνας στην ιθαγένεια, έχει βαρύνουσα άποψη για τη Συμφωνία των Πρεσπών και όχι μόνο. Την κατέθεσε αναλυτικά στο News 24/7.

Η Βόρεια Μακεδονία δεν είναι έτοιμη ακόμη για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Θα θέλαμε να μας δώσετε τη δική σας οπτική για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι μία Συμφωνία που προωθεί τη συνεργασία των δύο χωρών, της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας;

«Απολύτως, ναι, δεν θα μπορούσα να πω τίποτα άλλο. Ανήκω στο γκρουπ των ανθρώπων αυτών της χώρας που είχαν βήμα κάπου και με κάποιο τρόπο και που στήριξαν αυτή τη Συμφωνία.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρόκειται για μία ιστορική στιγμή. Είναι μία Συμφωνία που στο μέλλον μπορεί και να χρησιμοποιείται ως παράδειγμα για τον τρόπο που δύο χώρες λύνουν μία μεταξύ τους διαφορά. Άλλωστε μιλάμε για δύο γειτονικές χώρες που έχουν πολλά κοινά στοιχεία.

Επίσης, οι ηγέτες των δύο χωρών, ο κύριος Ζάεφ και ο κύριος Τσίπρας, έδειξαν πολύ μεγάλο θάρρος. Ειδικά ο δεύτερος, που έχει χαρακτηρίσει τη συμφωνία ως εξαιρετική, μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση στην αρχή της διαδικασίας όταν είχε δηλώσει ότι θα φτάσει μέχρι το τέλος χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος. Νομίζω ότι αυτή η πολιτική συμπεριφορά έφερε και τη λύση του θέματος. Εννοείται φυσικά ότι απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν, χρειάζεται και από τις δύο χώρες πολύ σκληρή δουλειά. Αλλά έχω την πεποίθηση ότι παρά τις αντιδράσεις των εθνικιστών και από τις δύο πλευρές, η δουλειά αυτή θα γίνει.»

Είναι γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια η Βόρεια Μακεδονία δοκιμάστηκε από εμφύλιες διαμάχες. Πιστεύετε ότι ο κίνδυνος μίας πιθανής εμφύλιας σύγκρουσης απομακρύνεται με τη Συμφωνία;

«Μπαίνουν τα θεμέλια, ανοίγει ο δρόμος για την οριστική ειρήνη θα έλεγα στη χώρα. Βέβαια ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το τι θα φέρει το μέλλον, ιδιαίτερα αν μιλάς για τα Βαλκάνια, αλλά νομίζω ότι έχουν μπει οι βάσεις έτσι ώστε αυτή η χώρα να μην αντιμετωπίσει ξανά παρόμοια προβλήματα. Και είναι επίσης πολύ σημαντικό κατά τη γνώμη μου ότι αυτή η Συμφωνία υποστηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα στον απόλυτο βαθμό. Επίσης, ως απόρροια της Συμφωνίας, έρχεται και η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ που εγγυάται την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Η Βόρεια Μακεδονία πλησιάζει έτσι περισσότερο στα υψηλά στάνταρ της Δύσης.»

Σήμερα που μιλάμε ποια είναι η σχέση του βορειομακεδονικού και του αλβανικού στοιχείου; Ποιο μπορεί να είναι το μέλλον;

«Η Συμφωνία, όπως και πριν, στηρίζει απόλυτα τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά αναγνωρίζει και τις κοινότητες αυτής της χώρας. Ιδιαίτερα τη βορειομακεδονική και την αλβανική, που είναι και οι μεγαλύτερες. Κάνει τους ανθρώπους πραγματικούς πολίτες μίας σύγχρονης χώρας. Η Βόρεια Μακεδονία γίνεται έτσι ένα μοντέρνο, σύγχρονο κράτος. Και αυτό είναι σίγουρα μία μεγάλη κατάκτηση. Θεωρώ ότι αυτά τα θετικά στοιχεία της Συμφωνίας θα φανούν πολύ σύντομα, σε λιγότερο από δύο χρόνια ίσως. Θα μετατραπούμε σε μία προοδευτική χώρα. Δεν πρόκειται για ρομαντισμό, απλά πιστεύω ότι κάποιες ιδέες ανήκουν πλέον στο μακρινό παρελθόν.»

Είναι έτοιμη η Βόρεια Μακεδονία για την είσοδο στην ευρωπαϊκή οικογένεια;

«Πρέπει να πούμε την αλήθεια. Εφόσον τα κριτήρια είναι το κράτος δικαίου και απόλυτος σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι για την είσοδό μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το πολιτικό προσωπικό αυτής της χώρας αλλά και οι θεσμοί της πρέπει να δουλέψουν εντατικά πάνω σε πολύ σημαντικά ζητήματα για τη γενικότερη πρόοδο. Τα πολιτικά κόμματα, ας πούμε, επεμβαίνουν πάρα πολύ στο κράτος. Διαβλέπω, η αλήθεια είναι, μία έλλειψη ικανότητας από αυτήν την κυβέρνηση να προχωρήσει αυτά τα θέματα. Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα που χρειάζεται να λυθούν. Είναι τρομερό ότι τα μεγάλα ζητήματα της χώρας δεν συζητιούνται δημόσια, στο κοινοβούλιο, στα ΜΜΕ κτλ αλλά πίσω από κλειστές πόρτες. Εκεί παίρνονται και οι αποφάσεις. Αυτό θα πρέπει να σταματήσει.»

Το VMRO είναι ακόμα παρόν στην πολιτική ζωή της χώρας. Πιστεύετε ότι μπορεί να αναλάβει ξανά τη διακυβέρνηση;

«Με τα σημερινά δεδομένα, όχι. Παρόλα αυτά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ως κόμμα παραμένει δυνατό και ότι στηρίζεται σαφώς από τη ρωσική κυβέρνηση. Για μένα το VMRO αποτελεί μία ξεκάθαρη απειλή για τη δημοκρατία. Είναι, αν θέλετε, η ευκαιρία της Ρωσίας να επηρεάζει τα πράγματα σ’ αυτή τη χώρα κάτι που κάνει και στη Σερβία. Η τωρινή κυβέρνηση επιμένει πολύ σωστά στην κριτική στο VMRO, παρά τα λάθη που έχει κάνει και η ίδια. Επίσης, πρέπει να σας πω ότι το VMRO διαθέτει πολύ και φρέσκο χρήμα αλλά έχει απολύτως καταστροφικές ιδέες για το μέλλον της χώρας. Ο προεδρικός τους υποψήφιος ισχυρίζεται ότι θα ακυρώσει τη Συμφωνία ενώ γενικά έχουν μία καθαρά εθνικιστική και ακροδεξιά ατζέντα. Τους παίρνουμε στα σοβαρά όμως διότι έχουν ισχυρές αναφορές όχι μόνο εντός της χώρας αλλά και στο εξωτερικό.»

Πηγή: News247.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *