ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ: ΕΚΤOΣ ΠΡΟΓΡAΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥHΣ ΤΩΝ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ F-35 Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ειδοποίησαν επισήμως την Τουρκία ότι τέθηκε εκτός του προγράμματος κατασκευής των μαχητικών αεροσκαφών F-35 μετά την ανάκληση του μνημονίου κατανόησης του 2016 που είχε υπογραφεί από εννέα χώρες οι οποίες συμμετείχαν στο πρόγραμμα, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως αναφέρει το Anadolu  επικαλούμενο αξιωματικό από το Πεντάγωνο, οι ΗΠΑ υπέγραψαν τώρα ένα νέο πρόγραμμα με 8 χώρες χωρίς να συμπεριλαμβάνει την Τουρκία, με την τουρκική εφημερίδα Daily Sabah να αναφέρει ότι ο αξιωματούχος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ενέργεια αυτή.

H εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα των κυρώσεων για την αγορά από την Τουρκία του προηγμένου αντιεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400, ενώ υπενθυμίζεται πως η γείτονα χώρα αποτελούσε έναν από τους σημαντικότερους προμηθευτές της κατασκευάστριας εταιρείας των F-35, με βασικά υλικά για ζωτικά τμήματα των συγκεκριμένων αεροσκαφών.

Η Daily Sabah σημειώνει ότι η Ουάσιγκτον αφαίρεσε την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35 Lightning II το 2019, υποστηρίζοντας ότι τα συστήματα αεροπορικών πυραύλων S-400 που αποκτήθηκαν από την Τουρκία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τη Ρωσία για να αποκτήσει κρυφά διαβαθμισμένες λεπτομέρειες σχετικά με τα αεροσκάφη Lockheed Martin F-35 και δεν είναι συμβατό με τα συστήματα του ΝΑΤΟ .

Η Τουρκία, ωστόσο, επιμένει ότι το S-400 δεν θα ενσωματωθεί στα συστήματα του ΝΑΤΟ και δεν θα αποτελέσει απειλή για τη συμμαχία.

Να σημειωθεί πως παρά την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας τον Δεκέμβριο, το Αμερικανικό Πεντάγωνο δήλωσε ότι θα συνεχίσει να προμηθεύεται από τους Τούρκους εργολάβους βασικά στοιχεία για τα F-35.

 

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *