ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝ. ΒΑΣΙΛΕΙΟ: Η ΤΡΑΣ ΛΕΕΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΚΩΤΣΕΖΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Η υπουργός Εξωτερικών Liz Truss δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει άλλο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας επί των ημερών της, εάν κερδίσει τη μάχη για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος για να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με το Bloomberg. 

 

 

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας πιέζει για ένα νέο δημοψήφισμα μετά την ήττα της ψηφοφορίας του 2014, επικαλούμενο ως δικαιολογία την ψήφο του Ηνωμένου Βασιλείου το 2016 για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ηγέτης του SNP Νίκολα Στέρτζον ανακοίνωσε σχέδια για ένα “συμβουλευτικό” δημοψήφισμα τον Οκτώβριο του επόμενου έτους και ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου να αποφανθεί ότι η περιφερειακή της κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στην ψηφοφορία χωρίς την έγκριση της βρετανικής κυβέρνησης. 

“Το SNP έχασε το δημοψήφισμα του 2014 και η Nicola Sturgeon ηγείται τώρα μιας εκστρατείας εξαπάτησης με στόχο το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο και τη διάλυση της Ένωσης”, δήλωσε η Truss στην Sunday Telegraph. “Αλλά είμαι απολύτως σαφής ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας επί των ημερών μου”.  

Ο αντίπαλός της για την κορυφαία θέση, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, παρουσίασε μια νέα προεκλογική υπόσχεση για την αντιμετώπιση της καθυστέρησης στην Εθνική Υπηρεσία Υγείας, επιβάλλοντας πρόστιμα στους ανθρώπους που δεν προσέρχονται στα ραντεβού με τον γιατρό τους. Σύμφωνα με το σχέδιό του, οι ασθενείς θα έχουν το πλεονέκτημα της αμφιβολίας αν χάσουν ένα ραντεβού και στη συνέχεια θα τους επιβάλλεται πρόστιμο 10 λιρών αν χάσουν άλλο ένα, δήλωσε στην Sunday Telegraph. 

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργικό συμβούλιο του Μπόρις Τζόνσον ήταν απογοητευμένος από το γεγονός ότι “η εστίαση της κυβέρνησης ήταν πολύ περισσότερο στη δαπάνη χρημάτων για τις δημόσιες υπηρεσίες”, είπε.

Ως πρωθυπουργός θα έθετε τη μεταρρύθμιση των δημόσιων υπηρεσιών ως προϋπόθεση για νέες επενδύσεις, δήλωσε ο Σουνάκ. 

“Δεν νομίζω ότι είναι σωστό να επενδύουμε συνεχώς ποσά ρεκόρ στις δημόσιες υπηρεσίες χωρίς να έχουμε περισσότερες μεταρρυθμίσεις, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, μεγαλύτερη αξία για τα χρήματα και πραγματικά καλύτερες εκροές για το κοινό ως αποτέλεσμα”, δήλωσε στην εφημερίδα.

Τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος που έχουν δικαίωμα ψήφου στον διαγωνισμό για την ηγεσία θα αρχίσουν να λαμβάνουν τα ψηφοδέλτιά τους αυτή την εβδομάδα, ενώ το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου.

 

 

Πηγή: Capital.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *