ΕΥΡΩΠΗ
ΕΠIΤΡΟΠΟΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ Ε.Ε: ΑΝΗΣΥΧIΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Την ανησυχία της ΕΕ για τις εξελίξεις σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία εξέφρασε η Επίτροπος Ισότητας της ΕΕ, Έλενα Ντάλι (η οποία εκπροσώπησε τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ), μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Η Τουρκία πρέπει επειγόντως να σημειώσει συγκεκριμένη και σταθερή πρόοδο όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα, τα οποία αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για τις Σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας» τόνισε η κ. Ντάλι.

Προσέθεσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένα εκφράσει τις σοβαρές ανησυχίες της σχετικά με τις συνεχιζόμενες αρνητικές εξελίξεις σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, μαζί με συγκεκριμένες συστάσεις στην ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την Τουρκία για την επείγουσα και αξιόπιστη αντιμετώπιση όλων των σχετικών ελλείψεων».

«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε αποφάσεις επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες μας και ζητώντας άμεση δράση. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παρατεταμένη κράτηση του κ. Σελαχατίν Ντεμίρτας παραβίασε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» σημείωσε και επισήμανε ότι «το σώμα γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση του υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Οσμάν Καβαλά, ο οποίος βρίσκεται σε προδικαστική κράτηση από τον Νοέμβριο του 2017, καθώς και την τραγική υπόθεση της Εμπρού Τιμτίκ».

Ταυτόχρονα, η Ευρωπαία Επίτροπος υπογράμμισε ότι «οι αποφάσεις και οι ενέργειες που έλαβαν οι τουρκικές αρχές εναντίον δημάρχων από κόμματα της αντιπολίτευσης παραμένουν βαθιά ανησυχητικές».

Τέλος ανέφερε ότι η ΕΕ πάντα αναγνώριζε «ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει νόμιμο δικαίωμα καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Αλλά είναι επίσης υπεύθυνη για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, που κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα της Τουρκίας και στις διεθνείς δεσμεύσεις της».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *