ΑΠΟΨΕΙΣ
«ΕΠΙΘΕΣΗ» ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΟΜΒΕΣ ΣΕ ΣΥΡΙΑ, ΙΡΑΚ

Γράφει ο Αθανάσιος Ε .Δρούγος*

Απτόητος και συνεχίζοντας την προκλητική και έντονα απειλητική συμπεριφορά του ο Ερντογάν επιστρέφοντας από την επίσκεψή του στη Ντόχα του Κατάρ επεσήμανε ότι θα συνεχίσει τις εχθροπραξίες σε Βόρεια Συρία και Βόρειο Ιράκ «για να επαναφέρει την ασφάλεια κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με τις χώρες αυτές».

Ειδικότερα τόνισε ότι «έχουμε εκπληρώσει το δικό μας μέρος των συμφωνιών για την προστασία των συνόρων μας με τη Συρία. Το τέλος του δρόμου έχει έρθει για όσους νομίζουν ότι μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή της Τουρκίας με διάφορα παιχνίδια. Από τώρα και στο εξής, υπάρχει μόνο ένα μέτρο για εμάς, μόνο ένα σύνορο. Αυτό είναι η ασφάλεια της ίδιας μας της χώρας και των πολιτών μας… Εχουμε τραβήξει μια γραμμή ασφαλείας εκεί που θα έπρεπε να βρίσκεται στα σύνορά μας με το Ιράκ και τη Συρία. Κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει να το κάνουμε, όταν οι επιθέσεις συνεχίζονται. Βρισκόμαστε στην “καρδιά” των τρομοκρατών εδώ και μερικές ημέρες με τα αεροπλάνα, το πυροβολικό και τα μη-επανδρωμένα αεροσκάφη μας. Να ξέρετε ότι το συντομότερο δυνατό θα τους ξεριζώσουμε όλους μαζί με τα τανκς και τους στρατιώτες μας!».Σημειώνεται ότι στο Μπαλί της Ινδονησίας ανέφερε ότι δεν συζήτησε με τον Μπάιντεν για την επιχείρηση «Γαμψό Ξίφος», ούτε είχε επικοινωνία με τον Πούτιν. Αλλά, είπε, «τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Πούτιν γνωρίζουν ότι μπορούμε να αναλάβουμε τέτοιες επιχειρήσεις στην περιοχή αυτή ανά πάσα στιγμή».Από την πλευρά του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με ανακοίνωσή αναφορικά με τις σφοδρές αεροπορικές επιχειρήσεις της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας διά στόματος του εκπροσώπου Νετ Πράις εξέφρασε «τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια για την απώλεια αμάχων στη Συρία και την Τουρκία». (προφανώς αναφέρεται και στις επιθέσεις των Κούρδων με ρουκέτες σε συνοριακή πόλη της Τουρκίας). «Ζητάμε αποκλιμάκωση στη Συρία για να προστατεύσουμε τη ζωή των πολιτών και να υποστηρίξουμε τον κοινό στόχο της ήττας του ISIS. Συνεχίζουμε να αντιτιθέμεθα σε οποιαδήποτε ασυντόνιστη στρατιωτική ενέργεια στο Ιράκ που παραβιάζει την κυριαρχία του Ιράκ». (οι Αμερικανοί υποστηρίζουν διαχρονικά τους Κούρδους αντάρτες, οι οποίοι έχουν συμβάλει σημαντικά στις αμερικανικές και συμμαχικές αεροχερσαίες επιχειρήσεις της INHERENT RESΟLVE σε βάρος του Ισλαμικού κράτους/ISIS.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε: «Κατανοούμε και σεβόμαστε τις ανησυχίες της Τουρκίας για την εξασφάλιση της δικής της ασφάλειας και πιστεύουμε ότι η Τουρκία έχει αυτό το νόμιμο δικαίωμα» σε συνέντευξη Τύπου σύμφωνα με το TASS. Πρόσθεσε όμως ότι «παρόλα αυτά, καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να απόσχουν από τη λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλη αποσταθεροποίηση γενικά της κατάστασης. Αυτό θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ και να περιπλέξει περαιτέρω τα πράγματα στον τομέα της ασφάλειας».Σχολιάζοντας εξάλλου τη δήλωση του Ερντογάν ότι η Ρωσία φέρεται να απέτυχε να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για τη Συρία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα και η Αγκυρα διαφέρουν στις προσεγγίσεις τους ως προς την εφαρμογή του Μνημονίου του Σότσι και σε μία προσπάθεια λεκτικής αποκλιμάκωσης υποστήριξε ότι «αυτές οι διαφορές έχουν συζητηθεί επανειλημμένα από τους δύο προέδρους. Δόξα τω Θεώ, οι φιλικές και εταιρικές σχέσεις (της Ρωσίας) με την Τουρκία καθιστούν δυνατή τη συζήτηση αυτών των διαφορών με ανοιχτούς και εποικοδομητικούς τρόπους».

Δημόσια κόντρα Φέζερ με Σοϊλού

Χθες επίσης υπήρξε δημόσια αντιπαράθεση της Γερμανίδας υπουργού Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ, με τον σκληροπυρηνικό Τούρκο ομόλογό της, Σουλεϊμάν Σοϊλού, με αντικείμενο τις αεροπορικές επιθέσεις σε Συρία και Ιράκ, που έχουν προκαλέσει απώλειες σε άμαχο πληθυσμό.Η Φέζερ είπε «χαιρετίζουμε τις προσπάθειες της Τουρκίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας με μεγάλη κατανόηση. Λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι σε όλα αυτά τα θέματα είναι απαραίτητο να λαμβάνεται υπ’ όψιν η αναλογικότητα των μέτρων που λαμβάνονται και των ενεργειών που έχουν ληφθεί και η προστασία των αμάχων είναι απαραίτητη. Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να είμαστε ευαισθητοποιημένοι, ιδίως όσον αφορά τη μη κλιμάκωση της βίας».

Από την πλευρά του ο Σοϊλού σε εριστικό τόνο είπε ότι «σήμερα κηδεύουμε ένα παιδί μας και ένας δάσκαλό μας. Στην οδό Ιστικλάλ δολοφονήθηκαν αθώοι πολίτες. Σε αυτούς τους ανθρώπους δεν υπήρξε καμία αναλογικότητα. Ξεσηκώθηκε όλος ο κόσμος επειδή έπεσαν δύο βόμβες στην Πολωνία. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να διαχωρίζονται ανάλογα με την εθνικότητα, το θρήσκευμα και τις περιοχές που ζουν».

*Ο Αθανάσιος Ε Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Με πληροφορίες από: Eleftherostypos.gr

(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή: Eleftherostypos.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *