ΔΙΕΘΝΗ
ΕΜ. ΜΑΚΡOΝ: «ΙΣΤΟΡΙΚH ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚH» Η ΕΥΘYΝΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚIΑΣ ΣΤΗΝ ΛΙΒYΗ

Για «ιστορική και εγκληματική ευθύνη» της Τουρκίας, η οποία «διατείνεται ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ», έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος στον ρόλο της Άγκυρα στην εμφύλια διαμάχη της Λιβύης, τον οποίο καταδίκασε «με τον πλέον έντονο τρόπο», όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με την Καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ, ο Μακρόν χαρακτήρισε την Τουρκία ως «τον πρώτο εξωτερικό παίχτη» στην υπόθεση της Λιβύης, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα «δεν σέβεται καμία από τις δεσμεύσεις της Διάσκεψης του Βερολίνου» και εισάγει τζιχαντιστές από την Συρία.

Αν εισάγονται τρομοκράτες από την Συρία, «είναι απαράδεκτο και αποτελεί απειλή για τις γύρω χώρες αλλά και για την Ευρώπη» τόνισε ο κ. Μακρόν και πρόσθεσε ότι καταδικάζει εντονότατα την στάση της Τουρκίας. «Διότι δεν ζητάμε από την Τουρκία κάτι διαφορετικό από αυτό που ζητάμε από την Ρωσία».

Επίσης, ο Μακρόν συμπλήρωσε ότι η ευθύνη της Ρωσίας και της Τουρκίας είναι μεγάλη, ενώ αναφερόμενος στον πρόεδρο Πούτιν τον κατηγόρησε ότι «παίζει με την ασάφεια των λέξεων», διότι μιλάει για ιδιωτικούς μισθοφορικούς στρατούς στη Λιβύη, κάτι που, όπως τόνισε, η Γαλλία το καταδικάζει.

Σημείωσε ακόμα ότι «η Γαλλία δεν στηρίζει τον στρατηγό Χάφταρ. Ο ρόλος μας έχει ως στόχο να βρεθεί μια βιώσιμη πολιτική λύση» και αναφέρθηκε στις γαλλικές διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες. Πρόσθεσε δε ότι στη Λιβύη διεξάγεται πλέον «πόλεμος δια αντιπροσώπων» που οργανώνουν στρατιωτική στήριξη για το ένα ή το άλλο στρατόπεδο προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντά τους.

Τέλος, διευκρίνισε ότι Γαλλία και Γερμανία ενδιαφέρονται για την σταθερότητα στην Λιβύη και στόχος τους είναι η ειρήνη και η σταθερότητα.

Photo: Hayoung Jeon, Pool via AP

 

 

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *