ΕΛΛΑΔΑ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΙΛΟΤΟΙ ΔΙΝΟΥΝ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΤΗΡΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΥΠΕΡΟΧΗΣ ΚΑΙ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Οκτώ μαχητικά της Πολεμικής μας Αεροπορίας, τέσσερα Mirage 2000-5 της 332 Μοίρας «Θησέας» και τέσσερα F-16  block 50 της 347 Μοίρας «Περσέας» πετούν πάνω από Ασία και Αφρική και δίνουν διαπιστευτήρια επιχειρησιακής  υπεροχής και αεροπορικής τέχνης.

Την ώρα που Ελλάδα και Αίγυπτος βάζουν έναν ακόμη λίθο στο οικοδόμημα της γεωστρατηγικής τους συνεργασίας  με τη συμφωνία για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών Έρευνας και Διάσωσης, οι ιπτάμενοι της Πολεμικής μας Αεροπορίας εκπαιδεύονται «φτερό-φτερό» με τους Αιγύπτιους πιλότους στο πλαίσιο της μεγάλης διμερούς διακλαδικής άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ 12» η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

image224

Όμως τα Ελληνικά «γεράκια» δεν θα περιορίσουν την παραμονή τους στην Αίγυπτο  μόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης. Έπειτα από αίτημα του Καίρου και της Αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας θα παραμείνουν στη χώρα έως και τις 30 Νοεμβρίου. Αμέσως μετά τη ‘’ΜΕΔΟΥΣΑ 12’’ αρχίζει η Εθνική αεροπορική άσκηση των Αιγυπτίων με την συμβολική ονομασία «MENES».

Πρόκειται για τον πρώτο βασιλιά της Αρχαίας Αιγύπτου ο οποίος ένωσε την Άνω με την Κάτω Αίγυπτο και αποτέλεσε τον ιδρυτή της 1ης Δυναστείας. Για πρώτη φορά Μοίρα της Πολεμικής μας Αεροπορίας συμμετέχει στη συγκεκριμένη άσκηση γεγονός που καταδεικνύει ότι οι σχέσεις των δύο κρατών βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο.

Όμως επίσης αποτελεί μια ακόμη απόδειξη ότι τα ‘’μπλε φτερά’’ είναι πλέον περιζήτητα σε συμμάχους και φίλους αφού όλες οι αεροπορίες γνωρίζουν ότι μόνο να κερδίσουν έχουν πετώντας με τους ιπτάμενους της HAFHάσκηση πραγματοποιείται σε ολόκληρο τοFIR Καΐρου με τους ιπτάμενους της 347 να εκπαιδεύονται σε όλα τα σενάρια εναέριας μάχης με έμφαση στις αποστολές κρούσης στις οποίες άλλωστε εξειδικεύεται ο ‘’Περσέας’’.

Την ίδια ώρα πολλές εκατοντάδες μίλια Ανατολικά της Αιγύπτου στον Περσικό Κόλπο και συγκεκριμένα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έντονη είναι η Ελληνική παρουσία. Τα τέσσερα «Δελταπτέρυγα» Mirage 2000-5 της 331 Πολεμικής Μοίρας ‘’Θησέας’’ συμμετέχουν  από τις αρχές Νοεμβρίου για πρώτη φορά στο σημαντικότερο αεροπορικό «σχολείο» στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Πρόκειται για το διεθνές εκπαιδευτικόevent «Air War and Missile Defense Center» στο πλαίσιο της ATLC(Advanced Tactical Leadership Course. «Σχολείο» ανάλογο με το ΝΑΤΟικό TLP στο οποίο συμμετέχει ανελλειπώς η HAF. Με επίκεντρο την Αεροπορική Βάση AlDhafra κορυφαίες Πολεμικές Αεροπορίες μεταξύ των οποίων USAF, RAF, ArmeeDe LAir αλλά και Αυστραλούς, Ινδούς, Γερμανούς, Σαουδάραβες και τους διοργανωτές Εμιρατιανούς.

image047

 Περισσότεροι από 250 ιπτάμενοι δοκιμάζουν στα όρια τους σχεδόν όλους τους τύπους μαχητικών που διαθέτει το Δυτικό οπλοστάσιο. Σενάρια air to air, προσβολές στόχων στο έδαφος και στη θάλασσα, συνεργασία με την αεράμυνα, προστασία high value στόχων αλλά και μεγάλα Comao αποτελούν κάποια από τα αντικείμενα της εκπαίδευσης.

Έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα όπου οι διαθεσιμότητες στα «Δελταπτέρυγα» αποτελούσαν πρόβλημα τα Mirageβγαίνουν και πάλι εκτός συνόρων και μάλιστα σε ένα εξαιρετικά απαιτητικό αεροπορικό σχολείο. Και μόνο το γεγονός ότι η Πολεμική Αεροπορία φωνάζει «παρόν» στο Top Gun του Περσικού Κόλπου δείχνει ότι τα Ελληνικά φτερά φτάνουν όλο και πιο μακριά την ώρα που οι γείτονες Τούρκοι παραμένουν-με ελάχιστες εξαιρέσεις -καθηλωμένοι εντός συνόρων.

Με πληροφορίες από: Newpost.gr
Πηγή: Infognomonpolitics.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *