ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ: «ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΘΕΩΡΟΥΣΑΝ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΑΠΕΙΛΗΘΕΙ»- ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ

Ρωσικές και ουκρανικές πηγές ανέφεραν χθες, 9 Αυγούστου, μια σειρά από μεγάλες εκρήξεις σε περιοχή βαθιά εντός της ρωσοκρατούμενης περιφέρειας Χερσώνας και στην Κριμαία. Μαρτυρίες και δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανάφεραν δώδεκα εκρήξεις στην αεροπορική βάση «Σακι» στη Novofedorivka στη δυτική ακτή της Κριμαίας.

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν έχουν αναλάβει την ευθύνη για αυτά τα χτυπήματα, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να δηλώνει ωστόσο στο τελευταίο του μήνυμα ότι η Κριμαία θα απελευθερωθεί. Οι ρωσικές αρχές από την πλευρά τους κάνουν λόγο για ανάφλεξη πυρομαχικών σε αποθήκη- επιρρίπτοντας την ευθύνη στο πρωτόκολλο ασφαλείας.

Τι αναφέρει η Ρωσία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας πρόσθεσε ότι το περιστατικό δεν προκάλεσε θύματα ή ζημιές σε εξοπλισμό ρωσικής αεροπορίας. Ωστόσο, το ρωσικό υπουργείο Υγείας έδωσε απολογισμό θυμάτων. Επίσης, πλάνα που δημοσιεύθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδεχναν πυροσβέστες να σβήνουν ένα φλεγόμενο αεροπλάνο, κάτι που επίσης έρχεται σε αντίθεση με τον αρχικό ισχυρισμό του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Ο Ρώσος επικεφαλής της διοίκησης της Κριμαίας, Σεργκέι Ακσιόνοφ, ισχυρίστηκε ότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι εκκενώνουν μερικούς κατοίκους που διαμένουν κοντά στην αεροπορική βάση, ωστόσο, βίντεο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση στη γέφυρα της Κριμαίας και αναχώρηση πολλών minibus.

Στη Ρωσία ποικίλουν οι ερμηνείες για τα αίτια των εκρήξεων. Κάποιοι μιλούν για δολιοφθορά, και κάποιοι άλλοι για χτύπημα των Ουκρανών χρησιμοποιώντας τα συστήματα ATACMS, τα οποία, ωστόσο, δεν διαθέτει ο ουκρανικός στρατός.

Εφόσον τα χτυπήματα προέρχονται από την Ουκρανία, το Κρεμλίνο δεν είναι διατεθειμένο να την κατηγορήσει για τα πλήγματα που προκάλεσαν τη ζημιά, σχολιάζει το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, καθώς τέτοια πλήγματα θα αποδείκνυαν την αναποτελεσματικότητα των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας, την οποία είχε ήδη αποκαλύψει η ουκρανική βύθιση του Moskva.

Τι μπορεί να έχει συμβεί

Το αμερικανικό think tank τονίζει ότι δεν έχει ακόμη καμία βάση για να εκτιμήσει την ακριβή αιτία των εκρήξεων. Σημειώνει όμως ότι η φαινομενική ταυτόχρονη έκρηξη σε δύο ξεχωριστές εγκαταστάσεις πιθανότατα αποκλείει την επίσημη ρωσική εκδοχή της τυχαίας πυρκαγιάς. Δεν αποκλείει όμως ούτε την περίπτωση της δολιοφθοράς ούτε την επίθεση με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Μάλιστα, όπως εκτιμούν οι αναλυτές του Ινστιτούτου, η Ουκρανία θα μπορούσε να έχει τροποποιήσει τους πυραύλους Neptune της για χρήση χερσαίων επιθέσεων (όπως έκαναν οι Ρώσοι με αντιναυτικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους), αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτήν την υπόθεση αυτή τη στιγμή.

Τι σημαίνει η επίθεση

Το να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο κατάφεραν να χτυπήσουν οι Ουκρανοί, ίσως δεν είναι το φλέγον ζήτημα, σημειώνει από την πλευρά του ο Νταγκ Κλέιν του Atlantic Council. Σύμφωνα με τον ίδιο, εφόσον ευθύνεται η Ουκρανία για τις εκρήξεις, τότε το βασικότερο στοιχείο που προκύπτει είναι ότι το Κίεβο έχει πλέον την ικανότητα να πλήξει εκατοντάδες χιλιόμετρα πίσω από τις γραμμές του εχθρού, «μια ικανότητα που η Ουάσιγκτον δεν ήταν διατεθειμένη να δώσει στην Ουκρανία».

«Εάν η Ουκρανία συνεχίσει να κάνει έξυπνα, τακτικά χτυπήματα όπως αυτό για να μειώσει την ικανότητα της Ρωσίας να συντηρεί τον πόλεμο και να κερδίζει μεγάλες νίκες, όπως η πιθανή απελευθέρωση της Χερσώνας, μπορεί να αναζωογονήσει τη διάθεση των δυτικών ηγετών που υποφέρουν από την ‘’κόπωση της Ουκρανίας’’ και να δώσει κάθε λόγο για να συνεχίσουν να στέλνουν όπλα», υποστηρίζει.

Παράλληλα, υπογραμμίζει τον συμβολισμό της επίθεσης στην Κριμαία. «Όπως η βύθιση του Moskva, ήταν μια πολύ ορατή επίθεση σε κάτι που οι Ρώσοι θεωρούσαν ότι ήταν αδύνατο να απειληθεί».

Σύμφωνα με τον Κλέιν, το χτύπημα στην Κριμαία μπορεί να στρώσει τον δρόμο για την απελευθέρωση της Χερσώνας αλλά σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει αυτόματα την ανακατάληψη της Κριμαίας. «Σημαίνει ότι η Ουκρανία έχει την ευκαιρία να χτυπήσει τα βασικά πλεονεκτήματα της Ρωσίας στην Κριμαία, ανοίγοντας το δρόμο για την απελευθέρωση άλλων εδαφών στο νότο», εξηγεί.

Πηγή: Naftemporiki.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *