ΕΛΛΑΔΑ
ΓΙΑΤΙ Η ΟΜΙΚΡΟΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ – ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΕ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ

Η ηπιότερη νόσηση από την Ομικρον φαίνεται από ολοένα και περισσότερες μελέτες. Ωστόσο, δημιουργεί πίεση στα νοσηλευτικά ιδρύματα και η επίδρασή της μπορεί να είναι απρόβλεπτη σε ανεμβολίαστους και σε ηλικιωμένους όπως και τα προηγούμενα στελέχη του ιού. Ο πρώτος θάνατος ασθενούς στην Ελλάδα που αποδίδεται στην παραλλαγή το επιβεβαιώνει, ενώ η αύξηση των νοσηλειών υπενθυμίζει ότι ο πανδημικός ιός παραμένει επικίνδυνος.

Χθες έγινε γνωστός από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ο θάνατος μιας γυναίκας στο νοσοκομείο Σωτηρία που νοσούσε με το στέλεχος Ομικρον του ιού. Η 77χρονη ήταν σύμφωνα με πληροφορίες ανεμβολίαστη και έπασχε από καρκίνο. “Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού αποτελούν μια πάρα πολύ σημαντική αιτία θανάτου. Άρα δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε ότι η ‘Όμικρον’ δεν προκαλεί θάνατο. Μπορεί να προκαλέσει και είναι σημαντικό, ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες, που σημαίνει άνθρωποι που έχουν ανοσοκαταστολή, διάφορα είδη ανεπάρκειας και οι άνθρωποι πάνω από τα 60, που βλέπουμε ότι είναι η μεγάλη πλειονότητα των ασθενών, που νοσηλεύεται σε Μονάδες, να είναι εμβολιασμένοι”, τόνισε η κυρία Γκάγκα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης χθες στο υπουργείο Υγειας και πρόσθεσε ότι ο τριπλός εμβολιασμός έχει φανεί ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός για την πρόληψη της νόσου.

Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά του ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται η παραλλαγή Ομικρον σαν ένα πολύ απλό κρύωμα ούτε να υιοθετείται η “στρατηγική” μόλυνσης από τους πολίτες. Αυτό, δηλαδή, που ακούγεται συχνά “να κολλήσουμε όλοι να τελειώνουμε”. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, υπάρχουν πλέον καλά τεκμηριωμένες μελέτες αναφορικά με τη βαρύτητα της νόσου.  Πρόσφατη μελέτη από την Καλιφόρνια επιβεβαίωσε τις αρχικές προβλέψεις για ηπιότερη νόσο με τη νέα παραλλαγή. Πιο συγκεκριμένα, έδειξε ότι οι ασθενείς, που είχαν μολυνθεί με την “Ομικρον”, είχαν 53% μικρότερη πιθανότητα να εισαχθούν στο νοσοκομείο, 74% μικρότερη πιθανότητα να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και 91% μικρότερη πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους.

“Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι οι ασθενείς που νοσούσαν με την παραλλαγή ‘Όμικρον’ ήταν νεότεροι και με υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού. Συνεπώς, οφείλουμε να παραμένουμε επιφυλακτικοί αναφορικά με την έκβαση της ‘Όμικρον’ σε ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας”, τόνισε η καθηγήτρια.

Τα ανησυχητικά σημάδια που έχει η χώρα μας σε αυτή τη φάση σε σχέση με βαρύτερη νόσο σε μεγαλύτερους είναι καταρχάς η μετατόπιση των κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες. Ενα στα δύο κρούσματα είναι από 35 έως 64 ετών.

Παράλληλα, την τελευταία εβδομάδα σημειώνεται σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων σε πολλά νησιά, στην Κρήτη, καθώς και σε πολλές περιφερειακές ενότητες της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως είναι η Ξάνθη, η Φωκίδα, ο Έβρος, η Καστοριά και η Φθιώτιδα. Το γεγονός αυτό προβληματίζει ειδικούς και κυβέρνηση καθώς σε αρκετές περιοχές το Σύστημα Υγειας που σε δυναμικότητα δε συγκρίνεται με τα αστικά κέντρα θα πιεστεί έντονα από μεγάλη διασπορά και σε μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους.

Είναι ήδη αξιοσημείωτη η αύξηση στις νοσηλείες της ηλικιακής ομάδας 50 έως 59 ετών, ενώ σημαντική άνοδος των νέων νοσηλειών παρατηρείται στην περιφέρεια και κυρίως στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Ημαθίας, Κιλκίς, Άρτας και Φλώρινας.

10:25 – 14 Ιανουαρίου 2022

 

 

 

 

 

Πηγή: Eleftherostypos.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *