ΑΠΟΨΕΙΣ
ΓΕΩΡΓΙΑ, ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ ΚΑΙ ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ ΤΟ ΝΕΟ ΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ;

Του Πέτρου Ούτση*

«Αν και η θέση μας όσον αφορά το καθεστώς του Κοσόβου, δεν έχει αλλάξει, τηρούμε μια εποικοδομητική στάση και στηρίζουμε τον διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας. Ως προς τη νομιμότητα μιας ενδεχόμενης αναγνώρισης, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης γνωμοδότησε, το 2010, ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο, καθώς δεν ήταν προϊόν παράνομης χρήσης βίας που καταδικάστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως ακριβώς ήταν η ανακήρυξη του ψευδοκράτους το 1983. Με τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και της Γιουγκοσλαβίας δημιουργήθηκαν αρκετά νέα κράτη. Κανένα από αυτά, όμως, δεν ήταν το αποτέλεσμα εξωτερικής εισβολής.»

Αυτό σημείωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στην ερώτηση δημοσιογράφου σε συνέντευξη στην Real News. Με την απάντηση αυτή ο Νίκος Δένδιας αποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει αποφασίσει να προχωρήσει και να παίξει ενεργό ρόλο σε όλα τα μέτωπα που την αφορούν, αφήνοντας πίσω βαρίδια που δεν της επέτρεπαν να πάρει πρωτοβουλίες.

Η ανάπτυξη των σχέσεων με την Πρίστινα και ρόλος της Ελλάδας ως εγγυήτρια δύναμη σταθερότητας στα Βαλκάνια, επιτρέπει στην Ελληνική Διπλωματία να στρέψει το βλέμμα της προς τον Καύκασο, να διεκδικήσει τα συμφέροντα της στην περιοχή, αλλά κυρίως, να γίνει η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου θα είναι η γέφυρα με την περιοχή.

Ξεκαθάρισμα συμφερόντων με Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία

Ορθόδοξη Σερβία και Σιιτικό Αζερμπαϊτζάν συνεργάζονται πολύ στενά ειδικά στην Άμυνα και αυτό δεν φαίνεται να πειράζει ιδιαίτερα την Αρμενία. Αλλά ούτε πειράζει και κανέναν η συνεργασία Τουρκίας – Ρωσίας στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ, αλλά ούτε και ρωσικά όπλα που πουλήθηκαν στο Αζερμπαϊτζάν πριν την έναρξη των τελευταίων συγκρούσεων.

Δεν πείραξε κανέναν ακόμα και η στήριξη του Ισραήλ στο Αζερμπαϊτζάν. Αντίθετα κατά έναν περίεργο τρόπο, η Ελλάδα χωρίς να έχει κανένα συμφέρον, κυριολεκτικά, ταυτίζεται με την Αρμενία στην περιοχή χάνοντας πολιτικά και οικονομικά οφέλη. Από την άλλη, το Αζερμπαϊτζάν είναι η χώρα με την οποία η Ελλάδα έχει στρατηγικά συμφέροντα όπως ο Νότιος Διάδρομος, με τον οποίο η Αθήνα ασκεί πολιτική σε όλα τα Βαλκάνια.

Η Αρμενία πρέπει να δει την Ελλάδα ως «εργαλείο» για να βγει από την απομόνωση που επιβάλλει η Μόσχα, και να την εκμεταλλευτεί σε όλους τους οργανισμούς που συμμετέχει (Ε.Ε – ΝΑΤΟ). Το Γερεβάν πρέπει να δει την αναβάθμιση των σχέσεων Αθήνας – Μπακού ως ευκαιρία, να δώσει ακόμα και την δυνατότητα στην Ελλάδα να γίνει η χώρα ορμητήριο για αυτή την αναβάθμιση. Εξάλλου ποιος θα μπορούσε να πάει αντίθετα σε μια τέτοια προοπτική όταν η Ελλάδα σήμερα που μιλάμε έχει γίνει χώρα Λύσεων που παράγει Σταθερότητα και Ασφάλεια

Πέρασμα Ενέργειας και Μεταφορών

Ο Καύκασος αποτελεί σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα σταυροδρόμια συμφερόντων στην υφήλιο. Από την μια τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο που βρίσκονται στην Κασπία Θάλασσα, και από την άλλη οι μεταφορές.

Αζερμπαιτζάν, Τουρκμενιστάν και Καζακστάν αποτελούν τους πιο σημαντικούς παραγωγούς φυσικού αερίου παίζοντας σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης. Ο έλεγχος των χωρών αυτών μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στα Ενεργειακά σχέδια για την τροφοδοσία της Ευρώπης και κατ επέκταση στις σχέσεις των χωρών.

Επίσης η περιοχή αποτελεί τον διάδρομο για την μεταφορά αγαθών τόσο από την Κίνα όσο και από την ΙνδίαΤα τραίνα του Belt and Road έχουν ήδη ξεκινήσει από την Κίνα φτάνοντας μέχρι την Τουρκία και την Πολωνία, ενώ στις 21 Ιουνίου ξεκίνησε το πρώτο τραίνο μέσω του Διεθνούς Διαδρόμου Βορράς – Νότος (INSTC) που συνδέει το Ελσίνκι με το λιμάνι Nhava Sheva στην Ινδία μεταφέροντας 32 κοντέινερ με χαρτί.

Ο INSTC είναι μια διαδρομή μήκους 7.200 χιλιομέτρων που συνδέει την Ινδία, το Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσία μέσω πλοίων, σιδηροδρομικών και οδικών δικτύων. Η γραμμή αυτή θα μειώσει τους χρόνους ταξιδιού μεταξύ Βομβάη και Μόσχας από 40 σε 14 ημέρες.

Ο κύριος στόχος του διαδρόμου είναι να παρέχει μια εναλλακτική λύση στις παραδοσιακές διαδρομές που πραγματοποιούνται δια θαλάσσης μέσω της διώρυγας του Σουέζ και της Μεσογείου και της Βαλτικής Θάλασσας.

Να σημειωθεί επίσης ότι από την περιοχή και πιο συγκεκριμένα από το Αζερμπαϊτζάν και το «Χάσμα της Γκάντζα» περνάνε εμπορικοί δρόμοι και καλώδια οπτικών ινών που συνδέουν τη Δυτική Ευρώπη με την περιοχή της Κασπίας όπως ο δεύτερος μακρύτερος Ευρωπαϊκός αυτοκινητόδρομος E60 που συνδέει το λιμάνι της Βρέστη (Γαλλία) στις ακτές του Ατλαντικού, με τον συνοριακό σταθμό με το Irkeshtam, έναν συνοριακό σταθμό Κιργιστάν – Κίνας

Από την Ουκρανία στην Γεωργία και από εκεί στο Ουζμπεκιστάν

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται σε ένα κομβικό σημεία ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία. Το σύνολο των Βαλτικών Χωρών, των Βαλκανικών αλλά και Σουηδίας-Φιλανδίας έχουν ζωτικά συμφέροντα στην περιοχή. Οι Ελληνικές Διπλωματικές Αποστολές Ουκρανία, Γεωργία, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν θα πρέπει να πλαισιωθούν με Πρεσβείες στον Τουρκμενιστάν και Ουζμπεκιστάν.

Ειδικά στο Αζερμπαϊτζάν, η Πρεσβεία στο Μπακού θα πρέπει να μετατραπεί σε έναν ολοκληρωμένο Οργανισμό και συνδετικό κρίκο με Τουρκμενιστάν και Ουζμπεκιστάν. Εκτός τον Πρέσβη, θα πρέπει να υπάρχει ισχυρός οικονομικός και στρατιωτικός σύνδεσμος, και όλοι αυτοί να πλαισιωθούν με νέους διπλωμάτες, μεταφραστές και διοικητικό προσωπικό.

Μια τέτοια εξέλιξη θα μεταφέρει τμήμα της έντασης με την Τουρκία πέρα από την Ελλάδα (η απειλή θα είναι μεγάλη για την Άγκυρα αφού η Ελλάδα θα λειτουργεί και ως Ευρωπαϊκή χώρα), θα δώσει στο Αζερμπαϊτζάν την ευκαιρία να βρει ένα στήριγμα στην Ευρώπη μέσω της Αθήνας.

Η σημασία της Ιστορίας

Παρακολουθώντας το πρόγραμμα των επισκέψεων του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Εξωτερικό, του Υπουργού Εξωτερικών και Υφυπουργών, αλλά και τους λογαριασμούς (Social) των Ελληνικών Πρεσβειών, θα γίνει φανερό ότι η Ελληνική Διπλωματία δίνει τεράστια αξία στις Ελληνικές Κοινότητες και στον Ελληνισμό. Αυτό το βλέπουμε έντονα σε Αίγυπτο, Λιβύη, Βαλκάνια, Ουκρανία και Ρωσία. Μάλιστα στην Βουλγαρία η Πρεσβεία στην Σόφια έχει έντονη δραστηριότητα για να αναδείξει τόσο τους Έλληνες Σαρακατσάνους, όσο και να προωθήσει την Ελληνική γλώσσα.

Τον Δεκέμβριο του 2015 στο Μπακού η Ελληνική Κοινότητα «Αργώ», απέκτησε νέο «σπίτι» το οποίο εγκαινίασε με εορταστική εκδήλωση. Στην εκδήλωση είχε παραβρεθεί πλήθος ομογενών και συμμετείχε σύσσωμη η Ελληνική Πρεσβεία. Η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, κα Saida Mehdiyeva στην ομιλία της αναφέρθηκε στην ουσιαστική συμβολή του τότε Πρέσβεως της Ελλάδος στο Αζερμπαϊτζάν, κ. Δ. Τσούγκα.

Αν και η Ελληνική παρουσία είναι περισσότερο έντονη μετά το 1800, η ιστορία των Αζέρων είναι συνδεμένη την με το Βυζάντιο. Η αναβάθμιση της Πρεσβείας στο Μπακού θα δώσει την δυνατότητα στην Ελληνική Κοινότητα να κάνει πιο έντονη την παρουσία της και να αναδείξει τον Ελληνισμο στην περιοχή ώστε να γίνει αντίβαρο στον Παντουρκισμό

* Ο Πέτρος Ούτσης είναι Συγγραφέας και Εκδότης ViaDiplomacy.gr

 

 

 

(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή: Via Diplomacy.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *