ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤAΝ: «ΒΛEΠΟΥΝ» ISIS-Κ ΠIΣΩ ΑΠO ΤΗΝ ΕΠIΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝIΑΣ ΣΤΟ ΤΖΑΜI ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΕΚAΔΕΣ ΝΕΚΡΟYΣ

Για ισχυρή επίθεση με πολλούς νεκρούς και τραυματίες μιλούν αυτόπτες μάρτυρες – Πολύ σκληρές εικόνες από το τζαμί δείχνουν βίντεο και φωτογραφίες

Δεκάδες είναι οι απώλειες από τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που έγινε κατά τη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής σε τέμενος Σιιτών στην επαρχία Κουντούζ του Αφγανιστάν, όπως δείχνουν τα στοιχεία.

Σύμφωνα με αξιωματούχο των Ταλιμπάν, τουλάχιστον 43 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 140 τραυματίστηκαν, ενώ ορισμένοι εκτιμούν ότι οι απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες.

«Έχουμε δεχθεί πάνω από 90 τραυματίες και πάνω από 15 νεκρούς, ωστόσο ο αριθμός θα αλλάξει. Εξακολουθούμε να παραλαμβάνουμε περισσότερους ανθρώπους» δήλωσε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο εργαζόμενος της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Επιχειρηματίας της περιοχής έσπευσε στο περιφερειακό νοσοκομείο της Κουντούζ για να δει εάν οι γιατροί χρειάζονται αίμα και περιγράφει σκηνές φρίκης. «Είδα πάνω από 40 πτώματα. Τα ασθενοφόρα πήγαιναν πίσω στο σημείο της έκρηξης για να μεταφέρουν τους νεκρούς» είπε στο AFP.

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν σκηνές φρίκης, με μια πολύ ισχυρή έκρηξη και μεγάλες απώλειες.

Στο μικροσκόπιο το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στο σιιτικό τέμενος. Ωστόσο, οι υποψίες στρέφονται πρωτίστως στο Ισλαμικό Κράτος και συγκεκριμένα στο παρακλάδι του στο Αφγανιστάν (ISIS-K), που πριν λίγες ημέρες εξαπέλυσε επίθεση έξω από τζαμί στην Καμπούλ, σκοτώνοντας πολλά άτομα.

Το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν έχει στο στόχαστρό του σιίτες μουσουλμάνους στο Αφγανιστάν, ενώ εστιάζει κυρίως στην εθνική μειονότητα Χαζάρα, που είναι κυρίως σιιτική.

Οι Ταλιμπάν, που κατέλαβαν την Καμπούλ και ασκούν την διακυβέρνηση της χώρας από τον Αύγουστο, αντιμετωπίζει προβλήματα σε μια οικονομία που καταρρέει, ενώ τα ξένα κεφάλαια έχουν «παγώσει» και με μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που πραγματοποιούν επιθέσεις και βομβαρδισμούς σε διάφορα μέρη της χώρας.

Το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στις 26 Αυγούστου, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 170 πολίτες και 13 Αμερικανοί στρατιώτες.

Πηγή: Protothema.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *