ΕΛΛΑΔΑ
ΑΥΤA ΕIΝΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚA ΜEΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚH ΠΟΥ ΙΣΧYΟΥΝ ΑΠO ΑYΡΙΟ EΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡIΟΥ

Σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων μπαίνει από αύριο στις 10 το πρωί μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου ολόκληρη η Αττική. Σε αυτά περιλαμβάνονται η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και στους ανοικτούς όπου δεν τηρείται η απόσταση του του ενάμισι μέτρου. Ο μέγιστος αριθμός 6 ατόμων ανά τραπέζι στους χώρους εστίασης. Όριο πληρότητας 50% για τις συναυλίες σε κλειστούς χώρους. Αναστολή λειτουργίας για τέσσερις ημέρες στα καταστήματα με ζωντανή μουσική και τις κλειστές αίθουσες συναυλιών.

Είναι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υφυπ. Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού που στην Αττική εξαπλώνεται ταχύτατα, με κίνδυνο για την επιβάρυνση του συστήματος υγείας.

Το μήνυμα της επιτροπής Λοιμωξιολόγων είναι ότι η κατάσταση στο Λεκανοπέδιο απαιτεί άμεσα μέτρα, καθώς καταγράφεται επιβάρυνση πάνω από το 60% στις κλίνες ΜΕΘ. Παράλληλα, στόχος των παρεμβάσεων είναι να περιοριστεί η υπερμετάδοση μεταξύ ατόμων που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους.

Τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα στην Αττική, όπου βρίσκεται και το 30% του συνολικού πληθυσμού, αυξάνονται συνεχώς, ανέρχονται σε περίπου τα μισά από όσα εντοπίζονται πανελλαδικά, όπως είπε ο Γκ. Μαγιορκίνης, επικαλούμενος το τι συμβαίνει σε άλλες μεγαλουπόλεις, όπως στο Βερολίνο το οποίο έχει πληθυσμό όσο η Αττική (12.000 κρούσματα).

Τα μέτρα κρίνονται αναγκαία για έναν ακόμη λόγο: Την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων και την ανάγκη να μειωθούν τα επίπεδα κινδύνου διασποράς του ιού από άλλες δραστηριότητες πολιτών.

Με βάση τα κριτήρια επιδημιολογικού ρίσκου η Αττική βρίσκεται σήμερα μεταξύ μετρίου και υψηλού επιπέδου κινδύνου, δηλαδή με βάση τα εργαστηριακά ευρήματα εμφανίζει κρούσματα 3/100.000 (επίπεδο μετρίου κινδύνου) – όμως με αναγωγή x10 φτάνει το επίπεδο υψηλού κινδύνου – και επιπλέον αυξημένη επιβάρυνση στις κλίνες ΜΕΘ (>60% με αυξητικές τάσεις). Τα μέτρα συνεπώς έχουν τόσο προληπτικό όσο και κατασταλτικό χαρακτήρα.

Τα μέτρα για την Αττική από 16 έως 30 Σεπτεμβρίου είναι τα εξής:

  • Σε όλες τις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους τίθεται όριο πληρότητας 50%, υποχρέωση για παρακολούθηση αποκλειστικά από καθήμενους, υποχρεωτική χρήση μάσκας, απαγόρευση αλκοόλ και καπνίσματος.                                       
  • Σε ό,τι αφορά τα ΚΥΕ με ζωντανή μουσική (Κέντρα Διασκέδασης) αναστέλλεται η λειτουργία τους για 14 ημέρες.                                                                                                                     
  • Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία θερινών και χειμερινών κινηματογράφων και θεάτρων τίθεται όριο πληρότητας 60% και υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά την είσοδο και έξοδο όπως και κατά τη διάρκεια της παράστασης από τους θεατές.                                          
  • Ορίζεται ως υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς) όπως και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (πχ πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, πορείες – διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων) όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας της απόστασης 1,5 μέτρου. Ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς υπαίθριους χώρους.                                                                                                                  
  • Καθορίζεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών στο 50%, με υποχρεωτική χρήση μάσκας για παραγωγούς και καταναλωτές, με 3 μέτρα απόσταση πάγκων (και με δυνατότητα παράλληλης λειτουργίας της αγοράς στην ίδια περιοχή εντός της ίδιας εβδομάδας).
  • Ορίζεται όριο 6 ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα των ΚΥΕ.

Photo 1

Photo 2

Photo 3

Photo 4

Photo 5

Photo 6

 

 

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *